• Svet financií

          • Dnes do našej školy opäť zavítali odborníčky zo sveta financií Janka Uškrtová a Magdaléna Drgoňová z VÚB Banky. Počas dnešných prednášok prebrali problematiku FINANČNEJ GRAMOTNOSTI so žiakmi 2. - 4.ročnika a 5. - 6. ročníka. Žiakov zaujímali predovšetkým platobné karty, účty a sporenie. Veľa sa pýtali a aktívne sa zapájali do chodu prednášky. Tešíme sa, že aktivitu žiakov na prednáškach ohodnotili prednášajúce ako jednu z najlepších akú s deťmi mali . Ďakujeme za vašu návštevu a hodnotné informácie odovzdané našim žiakom.

          • Mikulášsky týždeň v MŠ

          • Týždeň sme započali vitamínkovom. Deti ochutnali avokádo, v podobe nátierky. Vnútornú kôstku dali do vody vyklíčiť. Spoločne budú pozorovať rast avokáda. 🥑
            V strede týždňa nás navštívil Mikuláš. Deti zaspievali pesničky, povedali básničky a nakoniec si vyslúžili sladkú odmenu. 🎅🍫🍭
            Chceme sa poďakovať pani M. Bratkovej za dary, v podobe vianočných čiapok a sladkých balíčkov pre deti. 🧑‍🎄🎁
            Aktivity počas týždňa sa niesli v duchu pomalého príchodu Vianoc. Vyrábali sme, tvorili, rozprávali. Tešili sme sa aj zo snehu a vyskúšali aj sánkovačku. 🛷❄️

          • Krúžok Viem, čo zjem

          • Na dnešnom krúžku sme si už urobili vianočnú náladu. Piekli sme voňavé medovníky. Zdobiť ich budeme na vianočnej tvorivej dielni.

            Práca nám išla od ruky, len nás zastavila vypnutá elektrina.

          • Výstava Svet hračiek

          • Dňa 5.12.2023 žiaci prvého stupňa navštívili výstavu Svet hračiek v Pohronskom múzeu Nová Baňa. Výstava je zostavená zo zbierkového fondu SNM Múzea bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň a prezentuje hračku na Slovensku v 20. storočí.

            Žiakom sa výstava veľmi páčila.

          • Nie slová – ale skutky

          • Deviataci na blokovke postupným riešením úloh prichádzali na to, ako možno zmeniť svet nielen slovami, ale aj skutkami. Diskutovali o tom, ako môžu popracovať na sebe a prispieť tak k tomu, aby bol svet lepší a krajší. V ďalšej úlohe si vyskúšali tvorbu synonymických radov k zadaným slovám. Popri tom sa zamýšľali napríklad aj nad tým, čo by bolo, keby ľudia nepotrebovali spať. V poslednej úlohe museli zapojiť svoju fantáziu a vytvoriť ku konkrétnej fotografii príbeh, čo sa podľa nich stalo predtým. Tí, ktorí skončili skôr, využili čas a napísali zaujímavé úvahy, v ktorých sa zamýšľali nad vybranými otázkami z knihy Chlapec, krtko, líška a kôň. Plnením úloh si počas celého dňa otestovali svoju originalitu, tvorivosť i predstavivosť.

          • NEBOJTE SA CHÉMIE

          • Bol názov blokového vyučovania v 8.ročníku. Pre žiakov bolo pripravených veľa zaujímavých tém. Prvá úloha bola chémia silvestrovskej oblohy - žiaci mali nájsť v texte látky, ktoré sa používajú na prípravu ohňostroja. Pokračovali hravým sudoku, prešli si antistresové opakovanie. Žiaci sa na malú chvíľu stali kartografom a vytvorili mapu významných miest chemického priemyslu, ktorá môže slúžiť, aj ako učebná pomôcka. Na konci blokového vyučovania si žiaci vyrobili Periodickú sústavu prvkov netradične. Veď posúďte sami.

          • Siedmaci a ich triedny časopis

          • Blokovka u siedmakov bola tentokrát netradičná. Sami a vlastnoručne si vyrábali školský/ triedny časopis. V úvode si pozreli video o histórií tlače, kde sa dozvedeli veľa zaujímavostí a potom sme už pracovali. Zvolili sme si vlastnú redakčnú radu, mali sme kopec grafikov, ilustrátorov, redaktorov, dokonca sa vyskytol aj sponzor a spisovateľka. My, pani učiteľky, sme zastávali funkcie jazykového korektora a grafického dizajnu. Pokračovalo sa tvorbou loga triedy. Samozrejme zvíťazilo Čistá fantázia a čistá kóma, čo je v podstate aj motto triedy. Žiaci mali aj jednu špeciálnu úlohu, mali dotvoriť moje tričko - nakresliť logo a každý sa musel podpísať. Nakoniec sme prešli k hlavnej úlohe- žiaci dostali dvojhárky, ich fotky a práca mohla začať. Nápadov bolo neúrekom, práca ich bavila, živo o spomienkach diskutovali, vymýšľali rôzne hádanky, pravidlá triedy. V záverečnej reflexií sme zviazali celý časopis, dali mu názov a spoločne sme sa pustili do jeho čítania. Bolo to kreatívne, zábavné, veľa sme sa pri aktivitách a spomienkach nasmiali. Žiaci zhodnotili blokovku ako tu najlepšiu a to bolo to najviac.

          • Šiestacke stopy

          • Novembrovou témou blokového vyučovania v 6. ročníku bolo zamýšľanie sa a hľadanie stopy, ktorú každý z nás zanecháva – vo vzťahoch a priateľstvách, v iných ľuďoch, ktorí nás z menšej či väčšej vzdialenosti pozorujú, ale aj vo virtuálnom priestore. Žiaci sa pozerali nielen na seba a skúmali svoje stopy, ale na základe stôp iných sa snažili vyskladať ich obraz – kým daní ľudia sú na základe toho, čo uverejňujú online. Šiestaci písali vnútornú charakteristiku, tvorili fiktívny profil influencera na sociálnej sieti, no najmä veľa diskutovali o inšpiratívnych ľuďoch v ich životoch, o problematike digitálnej stopy, či o primeranej miere zdieľania informácii na sociálnych sieťach. V záverečnej aktivite si nastavili zrkadlo a do symbolickej vlastnej stopy nohy spísali, aké stopy za sebou vo svete zanechávajú, no aj to, aké by zanechávať chceli. Po spoločnej reflexii a diskusii, ktorú veríme, že budeme mať príležitosť viesť aj opakovane a ďalej rozvíjať, žiaci zanechali poslednú stopu dnešnej blokovky – odtlačok prsta, ktorým zhodnotili, ako sa im počas dňa pracovalo a ako boli so svojou prácou počas blokového vyučovania spokojní.

          • Týždeň v MŠ 


          • V tomto týždni sme si rozprávali o časových vzťahoch. ⏳ Vymenovali sme si dni v týždni, mesiace v roku, ročné obdobia ale aj rozdiely medzi dňom a nocou. ☀️🌑🌜Počasie nám doprialo, krásne snežilo a deti sa vyšantili. ❄️🌨️☃️
            V pondelok na Vitamínkove deti ochutnávali cviklu a prečítali si rozprávku o kráľovi Alfonzovi - príbeh s cviklou. 😋

          • Piatacka novembrová blokovka

          • Asi každého z nás zaujíma, kto boli naši predkovia, odkiaľ pochádzali, kedy sa narodili, kde žili, aké mali povolanie prípadne koľko mali detí.

            Piataci na novembrovej blokovke objavovali príbeh svojej rodiny a začali práve tým, že si každý vytvoril rodostrom svojej rodiny. Erb nie je len obyčajným symbolom, ale vyjadruje jedinečnosť a rodinné hodnoty, a preto ďalšou úlohou piatakov bolo navrhnúť rodinný erb, ktorý vystihuje a symbolizuje práve ich rodinu. Nasledujúcou zábavnou aktivitou sa snažili zistiť význam a pôvod svojho mena a niektorí zistili ozaj zaujímavé informácie. Na matematických úlohách súvisiacich s témou rodina si precvičili rímske čísla,  ale aj rysovanie kružníc. Pre šikovných, ktorí stihli všetky povinné úlohy bolo pripravené aj zadanie navyše, v rámci ktorého si ešte mohli vyrobiť darček pre svojho blízkeho, originálny kameň, ktorý si vyzdobili servítkovou technikou.

            V záverečnom hodnotení v kruhu sme zhodnotili svoju prácu a aktivitu a navzájom pozdieľali svoje zaujímavé zistenia o rodinách.

          • Advent v knižnici...

          • Advent v knižnici...vo štvrtok poobede sme sa stretli v knižnici, aby sme si porozprávali niečo o Advente, o Vianociach, o sviatkoch a tradíciách. Prečítali sme si rozprávku, ktorú sme sa následne aj pokúsili zilustrovať. Vyrobili sme si adventný veniec z papiera, ozdobili ho podľa vlastnej fantázie. Dokonca sme si aj zaspievali pesničku pre Mikuláša. Strávili sme krásne zasnežené popoludnie. Ďakujem deťom za návštevu knižnice, za tvorivú prácu.

          • Hvezdáreň

          • 27.11.2023 sa druháci, tretiaci a štvrtáci zúčastnili exkurzie vo hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Hneď na úvod sme sa usadili do pohodlných kresiel vo hviezdnej sále a pozreli si krásnu vesmírnu rozprávku. Pri ďalších dvoch "zastávkach" sme sa dozvedeli veľa nového a zaujímavého o hviezdach, planétach, telesách a vesmírnych úkazoch. Na záver sa deti mali možnosť pýtať na všetko, čo ich ohľadom vesmíru zaujíma. A otázky nemali konca. Vesmír a jeho záhady zaujali každého, kto sa exkurzie zúčastnil.

          • Workshop o grafike

          • 27.11. sme sa vlakom vybrali do Žarnovice na Strednú odbornú školu, kde sme absolvovali workshop o grafike, dizajne, výrobe tričiek. Žiaci si navrhli vlastné dizajny, pretavili svoje nápady do nových vzorov na tričká a tašky. Mali sme zážitok, veľmi sa nám tam páčilo snáď to ešte zopakujeme...

          • Piatacke "svietiace" projekty

          • V piatok si piataci mali možnosť vychutnať tri hodiny tvorivosti a experimentovania. Vo dvojiciach totiž vytvárali vlastné papierové dekorácie, ktoré nakoniec rozsvietili pomocou micro:bitov a LED pásikov. Bolo vidieť, že mnohí už očakávajú Vianoce, pretože medzi výslednými prácami sa našli vianočné stromčeky i hviezdy.

            Pri zadaní úlohy sme oprášili aj pojmy ako pracovné nástroje a postupy z techniky, neskôr sme sa vrhli na praktickú stránku výroby. K dokončeniu už chýbala iba štipka informatiky v podobe programovania micro:bitov. No a aby sme prevetrali aj anglické slovíčka, nakoniec každá dvojica povedala pár viet o svojom výrobku práve po anglicky.

            Oceňujem veľký záujem a tvorivosť, ktorú piataci prejavili a tiež spoluprácu vo dvojiciach, ktorá preskúšala ich schopnosť komunikovať, ale aj ustúpiť pre dobro tímu. Ako však sami zhodnotili, potrebujú sa ešte učiť viac sa navzájom počúvať a s rozumom používať silu svojich hlasov.

          • Týždeň v MŠ

          • V MŠ máme za sebou témy, ktoré sa týkali ľudského tela a jeho častí, našich zmyslov, zubov, zdravia a choroby. 
            Vďaka rôznym aktivitám sme spoznávali ľudské telo, kostru, svaly, vnútorne orgány. Hrali sme sa rôzne hry s našimi zmyslami, a ako sa správne starať o zuby, aby boli zdravé. Rozlišovali čo je zdravie a ako predídeme chorobe či úrazu. 👧🏼🧒🏼🫁🦻👄👀🦷🩺🩹🍎🥒😮‍💨🤕

            V MŠ sme mali tento týždeň veselú návštevu. Zaspievali a zatancovali sme si so speváčkou Simsalou.

          • Blokové vyučovanie u prvákov-Zmysly

          • Blokové vyučovanie u prvákov bolo zamerané na zmysly. Pomocou aktivít sme si trénovali naše zmysly:

            -zrakové vnímanie

            -orientáciu v priestore pomocou sluchu

            -rozoznávanie materiálov predmetov pomocou hmatu

            -ochutnávanie jedál a určovanie chuti

            -triedenie vôní na príjemné a nepríjemné

            Deti počas blokovky spolupracovali, pomáhali si navzájom a aj sa zabavili.

          • Krúžok Viem, čo zjem :)

          • Pripravili sme si cestovinovo - zeleninový šalát. Uvarili sme mašličky ,pridali sme hrášok, kukuricu a niektorým deťom aj biely jogurt. Dnes .si pochutnali aj deti v ŠKD na našom šaláte .

          • Novembrová blokovka v 3 ročníku-Päť divov obce Brehy

          • Na začiatku sme si porozprávali o siedmych divoch sveta. Potom sme si ukázali aj divy Slovenska. Postupne sme sa dostali do našej obce Brehy. V prvej úlohe mali deti urobiť pojmovu mapu, päť divov Brehov. Veľmi pekne vystihli kultúrne ,historické a prírodovedné pamiatky Brehov a jej významné budovy. Potom vypracovali pracovné listy z matematiky a slovenského jazyka. Posledná úloha blokovky bola vytvoriť 3D maketu obce Brehy. Deťom sa práca veľmi vydarila. Deti si zopakovali učivo o obci, naučili sa nové veci Pri všetkých úlohách výborne spolupracovali v skupine, pomáhali si a navzájom sa počúvali. Atmosféra bola výborná, deti sa veľmi zlepšujú v rozprávaní pri práci po tichu. Tesime sa na vianočnú blokovku.