• Je tu čas vianočný, pre nás tak sviatočný

          • Posledný týždeň v roku sme sa v škôlke rozprávali o príchode Vianoc. Lepili sme, kreslili, maľovali, skladali. Urobili sme si triedne tvorivé dielničky so starkou našej Veroniky, pani Micovčinovou, ktorá si pre deti pripravila výrobu ozdôbky na vianočný stromček. Veľkáči navštívili aj tvorivé dielne v škole a strávili príjemné predvianočné chvíle so staršími kamarátmi. Odovzdali sme aj darčeky, ktoré pripravili deti s rodičmi do zbierky ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok’’. Týždeň sme zavŕšili spoločnou vianočnou ,,večerou’’ a potešili sme sa aj z darčekov, ktoré deťom Ježiško predčasne nechal v škôlke.

          • Poďakovanie

          • Dňa 17.12, vo štvrtok mal náš Školský klub detí vzácnu návštevu. Navštívili nás členky OZ Ľudia pre ľudí- Helenka Lacová a Katka Uškrtová. Ďakujeme OZ za vianočné darčeky v podobe nábytku pre bábiky do všetkých 3 oddelení.

          • "Urobte Druhý krok v prevencii pred šikanovaním"

          • Naša škola sa stala úspešnou v grantovej výzve Nadácie Televízie Markíza "Urobte Druhý krok v prevencii pred šikanovaním". Ako jedna z 30tich vybraných škôl sme získali metodiku k preventívnemu programu Druhý krok pre 5. ročník ZŠ. Tento preventívny program reaguje na skutočnosť, že prechod žiakov na druhý stupeň býva náročný, nakoľko sa spája s veľkým množstvom zmien, s ktorými sa piataci musia vyrovnať. Veríme, že vďaka tomuto programu u nich podporíme rozvoj vzájomnej empatie, tolerancie a rešpektujúcej komunikácie. S realizáciou programu začíname po vianočných prázdninách.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sa naša škola a škôlka zapojila do celoslovenskej zbierky, aby potešila babičky a deduškov v DSS a DD OÁZA v Tekovskej Breznici. Deti spolu s rodičmi vložili do krabičiek niečo: sladké, slané, teplé, mäkké, voňavé, na zábavu a od srdca - krabičku krásne vyzdobili a priniesli do MŠ alebo ZŠ. Veľmi pekne ďakujeme všetkým zapojeným a veríme, že o rok sa nám túto milú zbierku podarí opäť zopakovať.

          • Naša vianočná tvorivá dielňa

          • Každoročne s blížiacimi sa vianočnými sviatkami máme v našej škole tvorivé dielničky pre prvý stupeň. Žiaci si mohli vyrobiť vianočné ozdoby, ozdobiť medovníčky, vytvoriť anjelov, sobíkov, stromčeky, náramky a stojany na servítky. Ďakujeme našim hosťom, že si našli čas a prišli medzi nás a pracovali s deťmi. Všetci sme si mohli pochutnať na výbornom punči.

          • Beseda s cestovateľom

          • V pondelok 18. 12. 2023 sme privítali v našej škole cestovateľa Petra Hliničana z Travelistanu. Porozprával nám o cestovateľských zážitkoch z Konga, pozorovania goríl a z plávajúceho "mesta" po rieke Kongo. V druhej časti sme sa dozvedeli o pokuse o prechod Beringovým prielivom. Na záver sa deti pýtali čo ich zaujímalo ohľadom cestovania. Beseda bola pre všetkých veľmi zaujímavá a tešíme sa zase o rok.

          • Druhé kolo vyhodnotenia rozvojového projektu „Čítame pre radosť“📖

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu na predloženie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na rozvojový projekt „Čítame pre radosť“.

            Účelom výzvy je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice.

            V druhom kole tejto výzvy bola úspešná naša ZÁKLADNÁ škola, ktorá získala sumu 750,- na nákup kníh do triednych knižníc oboch prvých ročníkov a druhého ročníka. Veľmi sa tešíme a ďakujeme.

          • Vianočné prázdniny

          • Dňa 22.12.2023(piatok) strávia žiaci príjemné predvianočné dopoludnie so svojimi triednymi učiteľmi vo svojich triedach. Vyučovanie bude aj s obedom končiť o 12.30 hod.

            ŠKD v prevádzke nebude.

            Vianočné prázdniny sú od 23. decembra 2023 do 7. januára 2024.

            Nástup detí do MŠ a žiakov do ZŠ bude 8. januára 2024(pondelok).

            Vedenie školy

          • Týždeň v MŠ

          • Predposledný vianočný týždeň sme nacvičovali program na besiedku s rodičmi. Stihli sme však aj napiecť a vyzdobiť medovníčky, niečo sa naučiť a povyrábať rôzne vianočné stromčeky, ozdoby, venčeky a podľa predlohy skladať snehové vločky.

          • Vianočné čítanie

          • Dňa 14.12 našu 1.B navštívili žiacky Školského parlamentu s vianočným čítaním… Čítali im príbeh o Santa Clausovi a zisťovali od detí aká bola ich obľúbená postava, či už počuli o Santa Clausovi, čo si želajú na Vianoce... to bola najzaujímavejšia otázka a deti odpovedali veľmi úprimne.

            Ďakujeme za príležitosť sa rozvíjať aj ako Školský parlament.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Brehy v zmysle § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov informuje o udelení riaditeľského voľna žiakom 1. až 9. ročníka na zajtra 15. 12. 2023 (piatok) z prevádzkových dôvodov.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Schránka dôvery🤝

          • Od 17. 5. 2018 funguje aj v našej škole.

            Schránka dôvery - bútľavá vŕba, ktorej sa môžeš zdôveriť s čímkoľvek.

            Kde ju nájdeš?

            Na stene vedľa miestnosti školskej psychologičky.

            Na čo slúži?

            Schránka dôvery je tu PRE TEBA, keď potrebuješ pomôcť, zdôveriť sa so všetkým, čo ťa trápi a teší, čo ti na škole vadí a čo by si chcel zmeniť, ak máš nejaký nápad na zmenu, alebo chceš len upozorniť na nejaký problém.

            Odkazy číta školská psychologička. Ak sú adresované ďalším osobám, doručí im ich.

            Schránka dôvery komunikuje so žiakmi, vyberá sa každý týždeň vo štvrtok a rieši všetky slušné odkazy!

            Schránka dôvery sa riadi týmito pravidlami:

            1. Svoje nápady, výzvy, pripomienky, kritiku či pochvalu, sťažnosť, problém, čokoľvek čo ťa trápi, napíš na papier, ošetri veľkou dávkou slušnosti a vhoď do schránky.

            2. Odkaz môže byť podpísaný, ale aj anonymný. Nezabúdaj, že riešiť sa budú len slušné odkazy.

            3. Pre jednoduchšie riešenie a doručenie odpovede uveď prosím svoju triedu alebo emailovú adresu, kde ti odpoveď zašleme. Do anonymných odkazov napíšte aspoň znak, alebo heslo o ktorom viete len vy.

            4. Do odkazu tiež napíš, komu je určený (ak si žiadaš konkrétnu odpoveď od riaditeľky školy, od zástupcov, od jednotlivých vyučujúcich atď., nezabudni to tam napísať).

            5. Odpovede budú doručené tým, ktorí sa podpísali osobne alebo na email (ak ho uvedú). Záležitosti budú riešené diskrétne.

            Ďakujeme za prejavenú dôveru, pokúsime sa ju nesklamať.

            Prečo Schránka dôvery?

            Ako už bolo hore uvedené, niekedy je dobré mať pocit a istotu, že stále existuje riešenie ťažkých situácií. Nie vždy sme schopní niektoré náročné situácie zvládať sami.

            Každý problém je riešiteľný, ak ho chceme riešiť. Tu sa vám všetkým ponúka možnosť, podpora aj istota, že je tu niekto, kto je ochotný práve Vaše starosti aj radosti zdieľať a pomôcť, dôjsť k riešeniu.

          • Informácia

          • Naša materská škola sa tento rok zapojila do projektu OLEJKO.

            Celý rok budeme zbierať použitý kuchynský olej, ktorý by inak znečisťoval životné prostredie a takto bude využitý v podobe biopaliva. Podporte našu materskú školu a prineste použitý kuchynský olej do zbernej nádoby, ktorá je umiestnená pri vedľajšom vchode MŠ. Olej sa vhadzuje do nádoby v plastovej fľaši.

            Ďakujeme, že spoločne chránime životné prostredie.

          • Floorbalová liga

          • V piatok 8.12 sa žiaci deviateho, siedmeho a šiesteho ročníka zúčastnili okresného kola floorbalovej ligy, ktoré sa konalo v telocvični Základnej školy Jána Zemana v Novej Bani. Po odohraných piatich zápasoch bola výsledná bilancia: dva krát výhra, dva krát prehra a jedna remíza. Domov si odnášame 7 bodov a tešíme sa na dalšie kolo floorbalovej ligy, kde budeme určite ešte lepšie pripravení. Reprezentovali nás: J.Klonga, F. Kasan, J. Uškrt, J. Kurek, D. Volf, D. Čerči, T. Mikuška.

          • Svet financií

          • Dnes do našej školy opäť zavítali odborníčky zo sveta financií Janka Uškrtová a Magdaléna Drgoňová z VÚB Banky. Počas dnešných prednášok prebrali problematiku FINANČNEJ GRAMOTNOSTI so žiakmi 2. - 4.ročnika a 5. - 6. ročníka. Žiakov zaujímali predovšetkým platobné karty, účty a sporenie. Veľa sa pýtali a aktívne sa zapájali do chodu prednášky. Tešíme sa, že aktivitu žiakov na prednáškach ohodnotili prednášajúce ako jednu z najlepších akú s deťmi mali . Ďakujeme za vašu návštevu a hodnotné informácie odovzdané našim žiakom.

          • Mikulášsky týždeň v MŠ

          • Týždeň sme započali vitamínkovom. Deti ochutnali avokádo, v podobe nátierky. Vnútornú kôstku dali do vody vyklíčiť. Spoločne budú pozorovať rast avokáda. 🥑
            V strede týždňa nás navštívil Mikuláš. Deti zaspievali pesničky, povedali básničky a nakoniec si vyslúžili sladkú odmenu. 🎅🍫🍭
            Chceme sa poďakovať pani M. Bratkovej za dary, v podobe vianočných čiapok a sladkých balíčkov pre deti. 🧑‍🎄🎁
            Aktivity počas týždňa sa niesli v duchu pomalého príchodu Vianoc. Vyrábali sme, tvorili, rozprávali. Tešili sme sa aj zo snehu a vyskúšali aj sánkovačku. 🛷❄️

          • Krúžok Viem, čo zjem

          • Na dnešnom krúžku sme si už urobili vianočnú náladu. Piekli sme voňavé medovníky. Zdobiť ich budeme na vianočnej tvorivej dielni.

            Práca nám išla od ruky, len nás zastavila vypnutá elektrina.