• Hvezdáreň

          • 27.11.2023 sa druháci, tretiaci a štvrtáci zúčastnili exkurzie vo hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Hneď na úvod sme sa usadili do pohodlných kresiel vo hviezdnej sále a pozreli si krásnu vesmírnu rozprávku. Pri ďalších dvoch "zastávkach" sme sa dozvedeli veľa nového a zaujímavého o hviezdach, planétach, telesách a vesmírnych úkazoch. Na záver sa deti mali možnosť pýtať na všetko, čo ich ohľadom vesmíru zaujíma. A otázky nemali konca. Vesmír a jeho záhady zaujali každého, kto sa exkurzie zúčastnil.

          • Workshop o grafike

          • 27.11. sme sa vlakom vybrali do Žarnovice na Strednú odbornú školu, kde sme absolvovali workshop o grafike, dizajne, výrobe tričiek. Žiaci si navrhli vlastné dizajny, pretavili svoje nápady do nových vzorov na tričká a tašky. Mali sme zážitok, veľmi sa nám tam páčilo snáď to ešte zopakujeme...

          • Piatacke "svietiace" projekty

          • V piatok si piataci mali možnosť vychutnať tri hodiny tvorivosti a experimentovania. Vo dvojiciach totiž vytvárali vlastné papierové dekorácie, ktoré nakoniec rozsvietili pomocou micro:bitov a LED pásikov. Bolo vidieť, že mnohí už očakávajú Vianoce, pretože medzi výslednými prácami sa našli vianočné stromčeky i hviezdy.

            Pri zadaní úlohy sme oprášili aj pojmy ako pracovné nástroje a postupy z techniky, neskôr sme sa vrhli na praktickú stránku výroby. K dokončeniu už chýbala iba štipka informatiky v podobe programovania micro:bitov. No a aby sme prevetrali aj anglické slovíčka, nakoniec každá dvojica povedala pár viet o svojom výrobku práve po anglicky.

            Oceňujem veľký záujem a tvorivosť, ktorú piataci prejavili a tiež spoluprácu vo dvojiciach, ktorá preskúšala ich schopnosť komunikovať, ale aj ustúpiť pre dobro tímu. Ako však sami zhodnotili, potrebujú sa ešte učiť viac sa navzájom počúvať a s rozumom používať silu svojich hlasov.

          • Týždeň v MŠ

          • V MŠ máme za sebou témy, ktoré sa týkali ľudského tela a jeho častí, našich zmyslov, zubov, zdravia a choroby. 
            Vďaka rôznym aktivitám sme spoznávali ľudské telo, kostru, svaly, vnútorne orgány. Hrali sme sa rôzne hry s našimi zmyslami, a ako sa správne starať o zuby, aby boli zdravé. Rozlišovali čo je zdravie a ako predídeme chorobe či úrazu. 👧🏼🧒🏼🫁🦻👄👀🦷🩺🩹🍎🥒😮‍💨🤕

            V MŠ sme mali tento týždeň veselú návštevu. Zaspievali a zatancovali sme si so speváčkou Simsalou.

          • Blokové vyučovanie u prvákov-Zmysly

          • Blokové vyučovanie u prvákov bolo zamerané na zmysly. Pomocou aktivít sme si trénovali naše zmysly:

            -zrakové vnímanie

            -orientáciu v priestore pomocou sluchu

            -rozoznávanie materiálov predmetov pomocou hmatu

            -ochutnávanie jedál a určovanie chuti

            -triedenie vôní na príjemné a nepríjemné

            Deti počas blokovky spolupracovali, pomáhali si navzájom a aj sa zabavili.

          • Krúžok Viem, čo zjem :)

          • Pripravili sme si cestovinovo - zeleninový šalát. Uvarili sme mašličky ,pridali sme hrášok, kukuricu a niektorým deťom aj biely jogurt. Dnes .si pochutnali aj deti v ŠKD na našom šaláte .

          • Novembrová blokovka v 3 ročníku-Päť divov obce Brehy

          • Na začiatku sme si porozprávali o siedmych divoch sveta. Potom sme si ukázali aj divy Slovenska. Postupne sme sa dostali do našej obce Brehy. V prvej úlohe mali deti urobiť pojmovu mapu, päť divov Brehov. Veľmi pekne vystihli kultúrne ,historické a prírodovedné pamiatky Brehov a jej významné budovy. Potom vypracovali pracovné listy z matematiky a slovenského jazyka. Posledná úloha blokovky bola vytvoriť 3D maketu obce Brehy. Deťom sa práca veľmi vydarila. Deti si zopakovali učivo o obci, naučili sa nové veci Pri všetkých úlohách výborne spolupracovali v skupine, pomáhali si a navzájom sa počúvali. Atmosféra bola výborná, deti sa veľmi zlepšujú v rozprávaní pri práci po tichu. Tesime sa na vianočnú blokovku.

          • Blokovka u prvákov

          • Novembrová blokovka sa niesla v duchu rozprávky- Bol raz jeden život. Deti bojovali proti vírusom šiestimi povinnými úlohami, ktoré museli splniť . Úlohy boli zamerané na slovenčinu, matematiku, angličtinu, prvouku aj výtvarnú výchovu.

            Spolupráca medzi deťmi sa každou blokovou hodinou zlepšuje. Sú naozaj veľmi šikovné a krásne si pomáhajú medzi sebou. Ďalšia blokovka nás čaká v decembri.

            Veľmi pekne ďakujem rodičia za donesené a upečené maškrty.

          • Novembrová druhácka blokovka

          • "Z každého rožku trošku" mala názov najlepšia blokovka v tomto školskom roku. Každá blokovka je tá najlepšia. Každou blokovkou sa spolupráca medzi deťmi zlepšuje, vedia si vypočuť názor, poradiť si a pracovať trpezlivo. Aj keď trpezlivá práca je pre niektorých ešte stále výzvou.

            Dnes si deti zopakovali, precvičili a naučili sa aj niečo nové z prvouku, matematiky a slovenského jazyka. Pri dokončovaní plánu obce sa presvedčili, že prácu skôr dokončia keď s niekým spolupracujú, príp. požiadajú o pomoc.

            Blokovka bola zaujímavá, veselá aj poučná. Ďakujeme rodičom za maškrtky a tešíme sa na decembrovú, vianočnú blokovku.

          • Advent inak

          • Pozvánka na "Advent inak" pre žiakov 1.stupňa.

            Prihlásiť sa dá cez Edupage do 28.11.2023.

          • Technická olympiáda

          • 23.11.2023 sa uskutočnil 14.ročník Okresného kola Technickej olympiády v Žarnovici, v ktorej sa zúčastnili naši žiaci: Tomáš Mikuška (6.ročník), Filip Kasan a Jakub Klonga (9.ročník). Na všetkých riešiteľov čakal najprv test, ktorý preveril ich vedomosti a potom pokračovali v praktickej časti, v ktorej vyskúšali svoje zručnosti.

          • Tradície - zvyky u štvrtákov

          • Novembrová blokovka sa niesla v duchu blížiacich sa najkrajších sviatkov v roku. Žiaci si vyžrebovali kamarátov, s ktorými budú spolupracovať a tému, ktorá sa viaže k jednému z magických dátumov podľa dávnych zvykov a tradícií. Žiaci pracovali usilovne,aktívne, každý člen plnil svoju úlohu. Čas rýchlo ubehol a výsledkom skvelej práce, boli krásne plagáty a zaujímavé informácie, ktoré nám povedali niečo z našej histórie. Nasledujúce dni si ich určite v daný deň pripomenieme.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Tento rok sa naši žiaci zapojili aj do Olympiády v anglickom jazyku. Školské kolo sa konalo 15. novembra a zúčastnilo sa ho 10 žiakov siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka, ktorí súťažili v kategórii 1A (siedmy ročník) a 1B (ôsmy a deviaty ročník). 

            Pre väčšinu bolo školské kolo prvou súťažou v anglickom jazyku, a tak sme najmä pri "speakingu" postrehli menšiu či väčšiu nervozitu. Napriek tomu si žiaci s úlohami na používanie jazyka, čítanie a počúvanie s porozumením a už spomínané dve úlohy v ústnom prejave počínali veľmi dobre. Šesť žiakov sa stalo úspešnými riešiteľmi: Karolína Sollárová (7.), Šimon Glasa (9.), Alexandra Moravčíková (9.), Matúš Maslan (9.), Timea Šurjanská (8.) a Petra Muchová (8.). Niektorým utieklo ocenenie úspešného riešiteľa doslova o bod. No tí najlepší zo svojich kategórií, Karolína a Šimon, budú ďalej reprezentovať našu školu na okresnom kole. Prajeme im pokojnú myseľ, rýchly reakčný čas pri hľadaní správnych slov v pamäti a radosť z prekonávania nových výziev.

          • BUBNOVAČKA

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.  19.11. si pripomíname Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí a dnešný deň, 20. november, je Svetovým dňom detí, pretože práve v tento deň bol prijatý Dohovor o právach dieťaťa.

            Naša škola sa dnes zapojila do medzinárodnej aktivity Bubnovačka, ktorú pred 9 rokmi rozbehlo Centrum Slniečko, n.o., ktoré sa venuje pomoci deťom zažívajúcim násilie. V triednych kolektívoch sme si pripomenuli, že akékoľvek násilie páchané na deťoch je neprípustné. Je však dôležité vedieť, na koho sa môžeme obrátiť, ak by sa nám alebo našim kamarátom dialo niečo zlé. Ak si nenájdeme vzťahovú osobu v škole (triedni učitelia, školský psychológ, špeciálny pedagóg), môžeme využiť anonymnú Schránku dôvery alebo sa mailom či telefonicky obrátiť na niektorú linku pomoci (zoznam je aj na webovej stránke školy v sekcii Žiak a rodič).

            Týrané deti majú strach ozvať sa, a preto sme dnes aj my boli ich hlasom a.... bubnovali sme, aby deti bolo počuť!

          • Pomáhať fialovým deťom je umenie💜

          • Tradičný charitatívny vianočný projekt Fialové Vianoce💜 je projektom Občianskeho združenia Meli Beli.

            Fialová💜 je farbou epilepsie a rovnako fialové sú aj originálne pohľadnice od popredných slovenských ilustrátorov, ktoré “budú vymenené” za tvoj dar pre deti s ťažkou formou epilepsie a inými pridruženými diagnózami. Tento rok sú ilustrácie doplnené aj vianočnými vinšami od známych spisovateľov a osobností. Boli vytvorené špeciálne pre túto príležitosť.Každá pohľadnica znamená pre konkrétne dieťa dar 5 eur, poštovné a balné je 1,50 eur.

            Takto získané financie idú do posledného centu deťom na rehabilitácie, špeciálne pomôcky, terapie a iné nevyhnutné „dôležitosti“, vďaka ktorým je ich neľahký osud o čosi znesiteľnejší.

            Milí priatelia školy, chceli by sme vás touto cestou osloviť s prosbou o pomoc pre súrodenca našich žiakov. Jeho meno je Dorián Šipoš, má 5 rokov a patrí medzi tieto fialové deti.💜Ak máte možnosť pomôcť, pomôžte Doriánovi kúpou "fialovej" pohľadnice.💜(je to možné urobiť aj prostredníctvom QR kódu)

          • Informatická súťaž iBobor

          • Aj tento rok sa naši žiaci v dňoch 6. - 10. novembra zapojili do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. K celkovému počtu súťažiacich 129 965 v rámci škôl na Slovensku sme prispeli 81 žiakmi druhého až deviateho ročníka. 

            Najlepšie výsledky a úspešnými riešiteľmi sa z našej školy stali:

            - v kategórii Drobec (2. - 3. ročník): Mia Brodzianska, Ján Valo, Natália Lenčová, žiaci 3. triedy;

            - v kategórii Bobrík (4. - 5. ročník): Šarlota Polc (5. trieda), Tomáš Luky (4. trieda), Samuel Plechlo, Rebecca Raffajová, Dávid Marcus Vančo, Michal Búry, Richard Gálik (5. trieda), Tomáš Vallo, Gabriel Kurek (4. trieda), Tomáš Vlčko (5. trieda);

            - v kategórii Benjamín (6. - 7. ročník): Samuel Kilík, Oliver Szalay (6. trieda);

            - v kategórii Kadet (8. - 9. ročník): Nela Psotková (9. trieda), Simona Šaturová, Dávid Šipoš (8. trieda), Lukáš Koniar (9. trieda).

            Okrem výborných výsledkov oceňujeme aj iniciatívu a aktivitu, ktorú žiaci prihlásením sa do súťaže preukázali. 

            Všetkým, nielen úspešným riešiteľom, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach! Sme na vás hrdí!

          • Ďakujeme za podporu projektu Čučoriedkovo

          • Cieľom projektu Čučoriedkovo je zážitkové outdoorové rovesnícke vyučovanie, ktoré budeme realizovať pre žiakov zo susednej školy. Všetky realizované aktivity budú podporovať spoluprácu, zážitkové učenie, učenie vonku, rozvoj životných zručností žiakov a manuálnych činností a zdravý životný štýl spojený so zdravou výživou. Na tento projekt sme získali finančné prostriedky vo výške 800,-. ĎAKUJEME.

          • XXIV. RODIČOVSKÝ PLES - pozvánka

          • Milí rodičia, priatelia školy, 

            pozývame Vás na XXIV. RODIČOVSKÝ PLES.

            Záujem o lístky môžete nahlásiť na 0907 686 700,  045 6857325, prípadne na zsmsbrehy@gmail.com.

            Tešíme sa na Vás.

          • Plavecký výcvik

          • V dňoch 6. až 10.11.2023 sa žiaci druhej a tretej triedy zúčastnili plaveckého výcviku, ktorý bol realizovaný v hoteli Sitno vo Vyhniach. Počas výcviku boli naše deti pod dohľadom p.učiteliek Pastvovej a Jenejovej , p.asistentiek Vozárovej, Mokrej a p.trénerky Vabcovej. Naši odhodlaní bojovníci boli rozdelení do dvoch skupín. V každej boli plavci aj neplavci, ktorí sa vzájomne podporovali. Niektorí sa pustili do náročných začiatkov plávania a niektorí si už zdokonaľovali svoje plavecké techniky a zručnosti. Všetci si preverili svoje plavecké zdatnosti, vytrvalosť a tešili sa z pobytu vo vode.

            Posledný deň si zmerali svoje sily v plaveckých pretekoch. 1. miesto Kiarka Gáliková 2.miesto Adamko Plechlo 3.miesto Marcusko Karašinský

            Na záver dostal každý mokré vysvedčenie za snahu a odvahu. A ako bonus sa vybláznili v malom bazéne a užili si aj tobogány. Všetci sa vracali v piatok domov unavení z náročného týždňa, ale na druhej strane šťastní, že zvládli základy plávania.

          • “ Breznický hrad “

          • V sobotu 11.11. sme sa vybrali na naše druhé "POTULKY PRÍRODOU". Tentokrát naše kroky smerovali do susednej obci Tekovská Breznica.

            Zobudili sme sa síce do sychravého rána, no až po výstup na samotný hrad - k zachovaným zvyškom nadzemných múrov, nám počasíčko prialo, dokonca vykuklo spoza mrakov aj slniečko. Cestou sme pozorovali čaro prírody -krásne sfarbené lístie, rôzne druhy stromov, našli sme aj pár bedlí. Náučným chodníkom nás sprevádzali zábavné príslovia a porekadlá.

            Záverečnou časťou túry nás ovlažoval mierny dáždik .

            Dobrou kávičkou, voňavým čajíkoma drobnou mlskou nás pohostila Martina Šniagerova, za čo jej krásne ďakujeme.

            Spokojní, unavení sme sa vrátili domov rovno k obedu.