• Ako deviataci objavili Ameriku

          • Hovorí sa, že Ameriku objavil kedysi dávno Krištof Kolumbus. No dnes sa k nemu pridali aj naši deviataci, ktorí nanovo a z pohodlia svojej triedy objavovali Severnú aj Južnú Ameriku a rôzne aspekty života na týchto kontinentoch.

            V povinných úlohách vytvárali kalendáre na jednu z vylosovaných tém a plánovali svoju dovolenku snov. Na konci blokového vyučovania sme teda mali možnosť vidieť kalendáre zamerané na osobnosti, umenie, etniká a náboženstvá, faunu a flóru a prírodné zaujímavosti Ameriky. Pre každý mesiac žiaci našli zaujímavý prvok, ktorý krátko predstavili. Zároveň každá skupina predstavila svoju dovolenku snov na ľubovoľnom mieste amerického svetadielu. Od Kuby cez Panamu a Kostariku sme sa dostali aj do Los Angeles a dokonca aj do Peru. Jedna z dovoleniek mala formu okružnej cesty po najzaujímavejších plážach v oblasti. Okrem samotnej destinácie žiaci vyhľadávali dopravné spojenia, ubytovanie pre náročných, ale i pre turistov s nižším rozpočtom. Ponúkli nám fakultatívne výlety po zaujímavých miestach v okolí a naučili nás základné frázy v jazyku miestneho obyvateľstva.

            Povinné úlohy boli doplnené voliteľnými, spomedzi ktorých si väčšina vybrala tvorbu slovníka americkej angličtiny, kde porovnávali slová a frázy používané vo Veľkej Británii a v USA. Každá skupina tiež využila možnosť vytvoriť svoj vlastný Kahoot kvíz.

            Oceňujeme spoluprácu žiakov v skupinách, kde dnes bolo vidieť takmer všade naozaj rovnocenné zapájanie sa všetkých žiakov. Pri niektorých úlohách však ešte môžu deviataci popracovať na širšej perspektíve vnímania otázky alebo zadania.

          • V hlavnej úlohe ŠTVOREC

          • Po úvodnom oboznámení sa s témou dnešnej blokovky, v ktorej hlavnú úlohu zohrával ŠTVOREC sa piataci hneď pustili do práce a ich prvou úlohou bolo napísať svoje meno a priezvisko v SCRABBLE.  Postup bol presne taký istý ako pri tejto zábavnej hre – zistili, ktorý spolužiak má meno s najväčším  (najvyšším) počtom bodov a následne si potrápili svoje hlavičky aj s vymýšľaním slov z konkrétnych písmen. Pri ďalšej úlohe sme sa trošku venovali pozitívnym ľudským vlastnostiam –  úlohou detí bolo vymyslieť minimálne 1 pozitívnu vlastnosť k písmenám Š, T, V, O, R, E, C – piataci sa s touto úlohou popasovali vcelku dobre, vymysleli rôzne pozitívne vlastnosti, ale zároveň sa dozvedeli aj čo znamená byť empatický, optimistický prípadne, obozretný (ostražitý). Namáhané hlavičky si piataci trošku vyvetrali pri „štvorcovej slamkovej rybačke“ – zábavnej hre, pri ktorej bolo ich úlohou „nachytať“ pomocou slamiek čo najviac papierových štvorcov určenej farby počas jednej minúty. Súťaživosť pri tejto aktivite veru nechýbala a dvaja najlepší boli odmenení sladkou odmenou. Po menšom odreagovaní sa pustili do matematickej úlohy, kde hlavnú rolu hral opäť štvorec – šípkové štvorcové grafy, pri ktorých si precvičili piataci násobilku aj delilku. Nechýbala ani úloha na rysovanie – ako inak – štvorcov – táto úloha niektorých potrápila viac, pretože si pri nej trénovali svoju presnosť a precíznosť. Spestrením bolo spievanie anglickej piesne Suzy´s square. Blokovku sme ukončili mozaikou – samozrejme štvorcovou – podarili sa im ozaj krásne mozaiky, veď posúďte sami. V závere sme spoločne hodnotili a prezentovali.

          • "Telo a myseľ v harmónii"

          • Blokové vyučovanie so žiakmi ôsmeho ročníka na tému "Telo a myseľ v harmónii" zahŕňalo päť aktivít. Žiaci sa najprv zapojili do diskusie o zdravom životnom štýle, zahŕňajúcom cvičenie, stravu, spánok a zvládanie stresu. Následne sme v druhej aktivite vytvárali osobný týždenný plán zlepšenia stavu tela a mysle. Tretia aktivita cielila u žiakov na vytvorenie si jedného zdravého zvyku a jeho začlenenie do každodenného života. Štvrtú aktivitu sme nazvali „Beh za snom“. V nej si žiaci vybrali jeden konkrétny sen, ktorý by chceli dosiahnuť a následne ich čakala fyzicky náročná prekážková dráha, ktorá predstavovala proces dosahovania ich sna. Tá nielen preverila ich skutočnú motiváciu dosiahnuť svoj sen, ale najmä odzrkadľovala, aké náročné je plniť si svoje sny. Zmyslom poslednej úlohy bolo pomyselné hľadanie rovnováhy v živote. Jej cieľom bolo umiestniť kamene tak, aby vytvorili stabilnú štruktúru bez toho, aby sa zrútila. Každý kameň symbolizoval iný aspekt života - školu, rodinu, záujmy, zdravie. Cieľom nášho blokového vyučovania bolo nielen poskytnúť informácie o zdraví, ale aj motivovať žiakov k aktívnej práci na zlepšovaní ich tela a mysle.

          • “Záhady zeleného kráľovstva”

          • Pod týmto názvom sa skrýva stavba tela kvitnúcich rastlín. Priamo pri pozorovaní v teréne si šiestaci preopakovali jednotlivé rastlinné orgány aj z ich významom, či to už boli byliny alebo dreviny. Cestu nám spríjemňovali kvitnúce snežienky, krokusy, ale aj nekvitnúce “zelené koberčeky” machu. Zo živočíšnej ríše žiakov najviac zaujal káčer čľapkajúci sa v studenej vode potoka. Keďže v triede máme žiakov “alergikov na peľ” spojili sme praktickú výučbu s písomnou - úlohy zamerané na zisťovanie z Kalendára kvitnutia alergénnych rastlín. Neskôr sa z nich stali architekti - navrhovali most cez zurčiaci potok k prameňu “Uhliarka” s dodržaním prírodných zákonitostí. Cestou naspäť sme videli srnky. V škole pri spätnej reflexii jednoznačne ocenili takýto typ blokového vyučovania.

             

          • Stroskotanec

          • Februárová téma blokovky u siedmakov sa niesla v téme Robinsona Crusoa a jeho života na opustenom ostrove. Úlohy boli rozdelené na povinné a nepovinné, samostatné a skupinové. Blokovka bola zameraná prevažne na čítanie s porozumením, čo je u siedmakov veľmi dôležité trénovať. Každý pracoval vlastným tempom, poradie úloh si taktiež volili podľa vlastnej úvahy. Najviac ocenili skupinovú prácu, kde tvorili vlastnú spoločnosť. Tvorili názov, vlajku, hymnu, menu, hlavné mesto. Navzájom medzi sebou obchodovali, vymieňali suroviny potrebné na prežitie, ale aj vybudovanie vhodného miesta pre každodenný život. Spoločné projekty prezentovali pred svojimi spolužiakmi. Na záver bola spätná väzba/ záverečná reflexia, kde vyjadrili svoje názory, dokázali charakterizovať slabé a silné stránky. Základom bola spolupráca a to sa im podarilo.

          • Informácie k zápisu do 1. ročníka

          • Vážení rodičia,

            ak sa vaše dieťa narodilo od 1.9.2017 do 31.8.2018, ste ho povinní zapísať na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej PŠD), teda do prvého ročníka základnej školy do konca apríla 2024.

            V našej škole sa bude prezenčný zápis konať dňa 08.04.2024 (pondelok) od 13,00 do 17,00 hod. Odporúčame Vám však prihlásiť predškoláka elektronicky na našej webovej stránke https://zsbrehy.edupage.org/register/ v predstihu, umožní to plynulejší priebeh zápisu. Elektronický zápis spúšťame v pondelok 04.03.2024.

            Rodič dieťaťa (matka, otec), iná fyzická osoba ako rodič, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, alebo zástupca zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, neodkladné opatrenie alebo ochranná výchova je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2024 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v školskom roku 2023/2024 nenavštevovalo materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

            Ak chcete zapísať dieťa, ktoré do 31.8.2024 nedovŕši šesť rokov, môžete o to požiadať. K žiadosti je potrebné predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Na zápis do 1. ročníka musia znovu prísť aj tie deti, ktoré v tomto školskom roku pokračujú v plnení povinného predprimárneho  vzdelávania v MŠ.

            Prioritne prijímame deti z nášho školského obvodu. Pri deťoch z iného školského obvodu zohľadňujeme:

            1. Dieťa má v našej škole súrodenca.

            2. Je dieťaťom zamestnanca školy.

            3. Poradie elektronickej prihlášky.

            Na zápis netreba dieťa špeciálne pripravovať, v materskej škole deti absolvujú predškolskú prípravu. Snažíme sa, aby bol zápis pre predškolákov príjemným zážitkom a aby sa deti do školy tešili. Pri príchode do školy dostanete nami vytlačenú žiadosť o prijatie, ktorú ste elektronicky vyplnili. Budúci prváčik absolvuje niekoľko hravých aktivít, počas ktorých sa presuniete do priestorov zápisu, kde budete mať možnosť informovať sa na veci, ktoré Vás zaujímajú. Vaše dieťa absolvuje rozhovor s pani učiteľkou a špeciálnou pedagogičkou alebo školskou psychologičkou. Ak tieto postrehnú nedostatočnú pripravenosť dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky, odporučia vám ďalší postup. V triede tiež odovzdáte kópiu rodného listu dieťaťa a p. učiteľka skontroluje údaje v prihláške s vašim občianskym preukazom. Prihlášku podpíšete.

            Na prihláške sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktorý nie je schopný sa podpísať) alebo

            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením zákonného zástupcu( k dispozícii na zápise).

            V prípade, ak:

            • jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu, resp. formou nahliadnutia do úmrtného listu,

            • dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje fotokópiou rodného listu dieťaťa, resp. formou nahliadnutia do rodného listu dieťaťa.

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie.

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľka materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe:

            -písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,                             

            -písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,                                                            

            -informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne písomne doručiť ZŠ informáciu (najneskôr do 31.mája 2024) o vydaní Rozhodnutia o pokračovaní dieťaťa v predprimárnom vzdelávaní.

            Riaditeľka školy najneskôr do 15. júna 2024  vydá rozhodnutie o prijatí žiaka na základné vzdelávanie, ktoré vám bude doručené do e-schránky. Môžete si ho prísť prevziať aj osobne. Ak príjme žiaka z inej spádovej školy, bude informovať obec, v ktorej má trvalý pobyt.  

             

            Dňa 18.03.2024 sa v našej škole uskutoční deň predškolákov a dňa 26.03.2024 sa uskutoční deň otvorených dverí. Ste srdečne vítaní.

            Tešíme sa na našich nových prváčikov!

            Kolektív ZŠ s MŠ Brehy

            Elektronickú prihlášku nájdete od 04.03.2024 tu:

            https://zsmsbrehy.my.canva.site/zapisbrehy

          • Informácie o Testovaní 9-2024

          • Testovanie 9 je určené žiakom 9. ročníka ZŠ v SR s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským, vrátane žiakov so zdravotným znevýhodnením (okrem žiakov s mentálnym postihnutím).

            Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ  pod názvom Testovanie 9-2024 sa uskutoční 20. marca 2024 (streda)  z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra. 

            Náhradný termín testovania 9-2024 sa uskutoční 4. apríla 2024.

            Cieľom testovania je získať prehľad o výkonoch žiakov na výstupe zo stupňa ISCED 2, porovnať ich výkon v testoch a poskytovať školám spätnú väzbu a kompletnejší prehľad o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania. Výsledok žiaka slúži ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy.

            Za prípravu a metodické riadenie priebehu testovania zodpovedá Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania.

            Viac informácií o Testovaní 9 tu.

            Všetkým deviatakom prajeme veľa šťastia :-)

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 16.02. piatok -posledný deň pred jarnými prázdninami sa konalo v našej škole - školské kolo v prednese poézie a prózy žiakov 1. stupňa HVIEZDOSLAVOV KUBÍN. Až 31 recitátorov nabralo odvahu a predstúpilo pred svojich spolužiakov a porotu, aby pobavilo svojimi veselými básničkami publikum. Po náročnom rozhodovaní z pomedzi 31 básní porota rozhodla nasledovne:

            1.miesto: Gabko Kurek - 4.ročník

            2.miesto: Janko Škvarka - 2.ročník

            3.miesto: Emko Kurek - 2.ročník

            Každý recitátor získal pochvalu a sladkú odmenu - prví traja tiež knihu. Gabko a Janko postupujú do vyššieho kola, ktoré sa uskutoční 29.02.v Novej Bani.Všetkým recitátorom srdečne blahoželáme a chlapcom budeme držať päste pri reprezentovaní našej školy.

          • Týždeň v MŠ

          • Oboznamovanie sa s neživou prírodou v MŠ prostredníctvom rôznych tvorivých aktivít…🪨🍁🪵🐚🧲🔭⏳🪫

          • Valentín u štvrtákov

          • Dnešná blokovka bola rovesnícka - naši štvrtáci boli  sprevádzaní staršími žiakmi zo žiackeho parlamentu: Miška, Tomi -6.roč. a Rebecca -5.roč. Velentínska blokovka sa niesla v duchu lásky.Na úvod si žiaci pozreli prezentáciu o sv.Valentínovi a ich úlohou bolo jednu informáciu zapísať na srdiečkový papierik. Potom už pracovali vo dvojiciach na zábavných aktivitách - trénovali násobilku, podst.mená, hádali vlastivedné hádanky, vyrábali srdiečka a na záver tancovali. Ďakujeme Miške, Tominovi a Rebecce za ich sprevádzanie počas blokovky.Tešíme sa na marcové blokové vyučovanie.

          • Dnešná blokovka u tretiakov

          • Dnešná blokovka u tretiakov bola zaujímavá a zároveň aj vzdelávacia na tému Ľudské telo.🤸👁️👂👃

            Zamerali sme sa na tráviacu sústavu, zdravé stravovanie  a potravinovu pyramídu.Deti vypracovali úlohy z prirodovedy a slovenského jazyka .Svoje vedomosti si overovali aj vo svojich encyklopédiach o ľudskom tele. Všetci stihli  povinné úlohy , nemali problém s vypracovaním.Najviac ich  zaujala bonusová úloha modelovanie tráviacej sústavy z plastelíny.Urobili krásne práce a veľmi pekne spolupracovali a pomáhali si.Bolo super  👍všetkých chválim .

          • Valentín

          • Dnešná druhácka valentínska blokovka bola najlepšia, akú sme doteraz mali! ❤️

            Takto deti okomentovali dnešné blokové vyučovanie. Toto hovoria o každej blokovke.😘 Ale znamená to, že ich bavila, zaujímali ich úlohy a mali radosť z práce. Z úloh sa dozvedeli o sv. Valentínovi a aj prečo sa tento sviatok slávi. Počítali valentínske príklady a z krivých a rovných čiar nakreslili srdiečko s prestreleným šípom. 💘  Riešili valentínske osemsmerovky, kde im v tajničkách vyšli slová, ktoré patria k tomuto dňu (láska, srdce, Valentín a ľúbim ťa). Na záver si stihli vyrobiť aj pekné valentínky pre niekoho, koho ľúbia.

            Je radosť sledovať deti, ako si aj touto formou rozvíjajú svoje životné zručnosti. ❤️

          • Valentínsky deň u prvákov

          • Dnes sme klasické vyučovanie vymenili za blokové- valentínske. Porozprávali sme sa s deťmi čo pre nich znamená slovo " Valentín ". Odkryli sme heslo Valentína v angličtine , písali sme slová, vety a tvorili valentínsku príšerku.

            Deti boli veľmi šikovné a darilo sa im splniť všetky povinné úlohy.  Ďakujeme aj za maškrty.

          • XXIV. RODIČOVSKÝ PLES

          • 9.2.2024 sa konal v našej škole rodičovský ples. Program bol zaujimavý, jedlo výborné, tombola bohatá a hlavne sa všetci plesujúci zabavili. Ďakujeme všetkým sponzorom. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii plesu. Tešíme sa na ďalší XXV.ročník rodičovského plesu.

          • Rovesnícke učenie v škôlke

          • Ako je to u nás už tradíciou, veľkáči zo školy navštevujú našich najmenších kamarátov v škôlke. V piatok si pre nich pripravili veru aj náročnejšie úlohy. Pomocou gumičiek vytvoriť geometrické tvary na geoboarge, postaviť z kociek rôzne útvary podľa farieb, spočítať koľko detičiek je vo vláčiku, či nácvik osovej súmernosti  pomocou drievok. Veľmi sa tešíme nielen tomu že to skvele zvládli, ale hlavne, že sa pri tom zabavili oni a aj naši šiestaci. Radi sa ku vám opäť vrátime.

          • KARNEVAL V ŠKD

          • Dňa 7.2.2024 sa konal v ŠKD karneval. Do rytmu hudby pochodovalo na parkete 64 zaujímavých, netradičných a pracne vyrobených karnevalových masiek. Po promenáde masiek a predstavovaní čakali na deti rôzne zaujímavé aktivity- pexesový, novinový, balónový a stoličkový tanec. Taktiež tanec s balónom na pozornosť a postreh. Deti si mohli vysúťažiť zaujímavé ceny, ktoré nám do bohatej tomboly darovali naše kolegynky Mgr. Tánička Chudániková, Ing. Blanka Jezberová a Ing. Mirka Forgáčová. Ďakujeme aj našej pani vedúcej školskej jedálni a šikovným pani kuchárkam, ktoré nám pripravili sladký olovrant- jablkový koláč.

          • Karnevalový týždeň v MŠ

          • Vitamínkovo - v pondelok sme ochutnali uhorku. Deti si uhorky ošúpali, nakrájali a urobili si uhorkový šalát. Prečítali sme si rozprávku o kráľovi Alfonzovi, ktorý sa naučil jesť uhorkový šalát a piť Urk džús. 🥒🥗🥰

            Počas týždňa sme vyrábali masky, vystrihovali šašov, odtláčali farby. 
            Vo štvrtok sme mali veľký deň - KARENEVAL. Od rána sa po škôlke šíril duch radosti, smiech i hudba. Čakalo nás pohostenie, súťaže, tombola, ale hlavne disco. Deti si odniesli výhry, medaile a najdôležitejšie - dobrú náladu. 🤡🎈🎁🎭👨🏼‍🚀👸🏼🧚🧜🏼‍♀️🏅🤹🏼‍♀️🪇🎉🎊

          • Fašiangy u prvákov

          • Dnešná blokovka u prvákov na tému ,,Fašiangy” začala predstavením rôznorodých masiek a rozhovorom o tom, čo sú to fašiangy. Deti vypracovávali úlohy zamerané hlavne na rozvíjanie čítania s porozumením, grafomotoriku a na budovanie spolupráce medzi žiakmi navzájom. Všetci pracovali veľmi usilovne a zábava pokračovala ďalej aj v ŠKD na karnevale.

          • Blokovo u prvákov

          • Dnešná karnevalová blokovka bola perfektná.  Deti prišli naozaj v  originálnych maskách.  Najprv sme sa rozprávali o tom, čo znamená karneval a fašiangy.  Potom sme s deťmi hádali tajničku,odkrývali schované masky pod príkladmi, robili sme čítanie s porozumením a dotvárali šaška.  Deti písali rôzne slová s témou fašiangy a pomáhali počítať žonglujúcemu šaškovi. Na záver si vyrábali rôzne masky a škrabošky. Počas celej blokovky sa deti posilňovali dobrotami od šikovných rodičov, za čo veľmi pekne ďakujem.  Tento deň sme si všetci užili.