• Exkurzia v Múzeu holokaustu v Seredi

          • 30.mája sa naši deviataci zúčastnili exkurzie v Múzeu holokaustu v Seredi. Témou našej exkurzie boli Pracovné a koncentračné tábory pre Židov na Slovensku v období Slovenského štátu 1939-1945. Žiaci sa stretli s ukážkami dobovej propagandy namierenej proti Židom, spoznali niektoré konkrétne príbehy preživších. História nie je vždy len o tom peknom a dobrom čo ľudstvo posúvalo vpred. Jej súčasťou sú aj desivé momenty, na ktoré nemôžeme nikdy zabudnúť. Zostáva nám len jediné, poučiť sa z nich a snažit sa, aby sa už nikdy nezopakovali.

          • Projekt Slovenskô ako maľované-info

          • Momentálne znova nie sú dostupné nálepky s kartičkami v novobanskom lidli. Stačí si odložiť blok od nákupu a neskôr priniesť do lidla, kde vám ich na základe bloku vydajú.

            Ďakujeme za váš hlas.

          • Posledné blokové vyučovanie v tomto školskom roku😍

          • Dňa 26.5 sa v našej škole realizovalo blokové vyučovanie vo všetkých ročníkoch. Pre inšpiráciu si prišli aj kolegyne a kolegovia zo Základnej školy Andreja Kmeťa v Žarnovici. Veríme, že sa im u nás páčilo.

            V prvom ročníku to bola blokovka na tému POVOLANIA

            Na úvod sme sa zahrali hru na remeselníkov a rozprávali sme sa o povolaniach našich rodičov. Potom žiaci vypracovali vo dvojiciach pracovné listy zo slovenského jazyka, matematiky a prvouky. Zahrali sme sa na záchranárov a vyrobili lekárničku prvej pomoci. Na záver sme navštívili dielňu miestneho stolára J.Klongu. Vyskúšali sme si prácu s kladivom a malou pílkou.

            V druhom ročníku mala blokovka názov PÔDA

            Začali sme krátkym videom o pôde, po ktorom nasledoval QUIZ. V úlohe Moja zem - sme si vyrobili menovky a písali sme svoju adresu. Zábavným hľadaním a počítaním sme zistili PSČ. Nasledujúce úlohy sme riešili už vonku na čerstvom vzduchu. Boli to úlohy HÓKUS-PÓKUS - pozorovali sme pôdu. Každý si priniesol z domu vrecko hliny a lupu. Už na prvý pohľad sme videli, že existuje viac druhov pôdy a ani jedna nie je rovnaká. Pomocou lupy sme pozorovali čo všetko sa v pôde nachádza a zároveň sme si to poznačili do PL.

            U tretiakov bol témou LES

            Tretiaci si na blokovke s témou LES pripomenuli význam lesa, čítali o lesných tajomstvách, hľadali SJL v lese, počítali lesné úlohy a vytvárali pravidlá správania sa v lese. Vyrobili búdky pre vtáčiky, ktoré umiestnime do Zelenej školy.

            Téma STOLOVANIE a STRAVOVANIE bola na blokovke u štvrtákov.

            Na úvod sme sa čo to dozvedeli o správnom stolovaní a etikete. Vypracovali sme úlohy zo slovenského jazyka, matematiky a prírodovedy. Deti po skupinách vyrábali nátierky a jednohubky. Práca kuchárov a čašníkov (chodili jednohubkami ponúkať učiteľov aj žiakov) ich veľmi bavila. Po príprave jednohubiek si po sebe všetko upratali. Tri šikovné žiačky stihli zložiť báseň, čo bola nepovinná úloha.

            Témou blokového vyučovania u piatakov bol „PRÍBEH PÍSMA A ČAS“. Piataci si vytvorili obal svojej vlastnej knihy, ktorej obsah tvorili všetky práce, ktoré v ten deň vytvorili. Svoje hlavičky potrápili takými úlohami ako bolo tajné písmo, ktoré mali rozlúštiť vďaka kódovaciemu kľúču, identifikovali druhy historického písma ako aj ich autorov. Vyskúšali si, aké je to byť spisovateľom, ale aj to, aké to je písať na písacom stroji či dokonca písať tušom a tiež podpísať sa najstarším písmom na svete do hlinenej tabuľky. Nechýbali ani úlohy z geografie a ANJ súvisiace s časom.

            V 6. ročníku sme si na blokovom vyučovaní pripomenuli medzinárodný deň mlieka. Zisťovali sme význam mlieka pre naše zdravie, pravdivosť alebo nepravdivosť mýtov o mlieku. S pomocou rodiča našej žiačky sme vyrobili syrovú tortu aj syrové nite.

            Okolitú prírodu našej obce sme na blokovke s témou „ Za Európou do terénu“ , využili s našimi siedmakmi. Po malých obavách z počasia a z rozmočeného terénu sme sa vydali na našu dnešnú misiu, odhodlaní za každých okolností splniť úlohy, ktoré nás čakali. V úvode sme prechádzali krížovou cestou, kde sme si pripomenuli jej zmysel a význam. No a potom na žiakov čakali rozmanité a zaujímavé úlohy z matematiky a geografie. Veď posúďte sami. Žiaci sa oboznámili s regionálnou geografiou, určovali azimut svojej pochodovej trasy, odhadovali vzdialenosť šírkovou metódou. Zahrali sa aj na geodetov, keď museli vytýčiť určenú plochu územia a museli zistiť obsah plochy tohto územia. Ďalej prepočítavali v turistických mapách skutočnú vzdialenosť podľa mierky. Zostrojili slnečné hodiny, no a potom podľa zadaných úloh mali vytvoriť obrysovú mapu vylosovaného štátu ( Česko, Poľsko, Maďarsko), určiť, kde sa nachádza hlavné mesto a ďalšie geografické objekty v danom štáte. Zo súboru indícii mali vybrať päť správnych, ktoré danému štátu prislúchajú a na záver zo správne vybraných indícii mali vytvoriť báseň. V závere sme si dali súťaž, kto najpresnejšie odhadne vzdialenosť 11 m. Traja žiaci sa trafili úplne presne.

            Žiaci 8. ročníka zakončili tohtoročné blokovky témou ČLOVEČINA . Počas dňa tak bolo hlavnou témou prehlbovanie vzťahov a prejavovanie ľudskosti, v prepojení so slovenským a nemeckým jazykom. Cez tvorbu príbehov poodhalili nielen časť svojho vnútra, ale aj vedomosť či nevedomosť toho, čo sú základné vetné členy. Diskutovali a vytvárali predstavy ideálnych partnerov či hľadali cestu ako sa dá zlepšovať stratégia spolupráce. Tento deň bol plných tak zábavných, ako aj náročnejších chvíľ. Ale také sú predsa vzťahy...

            VYKROČ VPRED.... bola téma poslednej blokovky v 9.ročníku, na ktorej sme si vytvorili koláž z našich starých fotiek, pripomenuli si vtipné hlášky spolužiakov aj učiteľov, natočili videá o škole a iné. Bola to blokovka plná smiechu, ale padli aj slzičky dojatia.

            Už teraz sa tešíme na blokové vyučovanie v ďalšom školskom roku .

            Malá ochutnávka toho, čo sa u nás dialo.

          • Projekt Slovenskô ako maľované 🙂

          • Po ďalšom týždni vás informujeme o našom umiestnení v súťaži o školskú techniku od spoločnosti LIDL.

            Ďakujeme, že nám stále posielate hlasyVeríme, že nás budete podporovať až do konca júna, kedy súťaž končí.

            Ďakujeme.

          • Krúžok varenia

          • Zdravý marhuľový koláčik so želatínou z bezlepkovej múky sme si upiekli ako poslednú maškrtu v tomto školskom roku.

          • Blokovo na tému PÔDA 🙂

          • Poslednú tému z prvouky 2.ročníka sme mali dnes a to netradične - blokovou výučbou. Začali sme krátkym videom o pôde, po ktorom nasledoval QUIZ. V úlohe Moja zem - sme si vyrobili menovky a písali sme svoju adresu. Zábavným hľadaním a počítaním sme zistili PSČ Nasledujúce úlohy sme riešili už vonku na čerstvom vzduchu. Boli to úlohy HÓKUS-PÓKUS - pozorovali sme pôdu.Každý si priniesol z domu vrecko hliny a lupu.Už na prvý pohľad sme videli, že existuje viac druhov pôdy a ani jedna nie je rovnaká.Pomocou lupy sme pozorovali čo všetko sa v pôde nachádza a zároveň sme si to poznačili do PL. Druhú pozorovaciu aktivitu sme robili z učebnice Prvouky a podarilo sa nám hneď určiť aj odpoveď.

            Blokovka sa nám vydarila, počasíčko nám prialo a my sme zase o niečo múdrejší

            Ďakujeme našim štvrtákom, že na nás vonku nezabudli a prišli nás ponúknuť svojimi výbornými jednohubkami

          • Súťažíme,ale neprehrávame

          • Dnes sa 5-6 ročné deti zúčastnili ,,Logickej olympiády pre najmenších´´.Úlohy veru neboli jednoduché,ale naši šikovníci sa s tým statočne popasovali.

          • Návšteva hasičskej zbrojnice

          • Dnes sme sa s deťmi z MŠ zúčastnili zaujímavej exkurzie v požiarnej zbrojnici v Brehoch. Veľmi pútavo nám priblížil históriu a činnosť dobrovoľného hasičského zboru pán poslanec a dobrovoľný hasič Miroslav Laurinc. Predviedol deťom vybavenie hasičského auta, deti mali možnosť vyskúšať hasičské prilby. Pri soške sv. Floriana, patróna hasičov , nám vysvetlil jeho poslanie. Boli sme prevedení zrekonštruovanými priestormi požiarnej zbrojnice. Porozprával o historickej aj súčasnej zástave HZ a získaných víťazných pohárov z hasičských súťaži.

            Na záver dostali deti džúsik a všetci sme boli radi, že sme sa mohli zúčastniť. Veľmi pekne ďakujeme p. Laurincovi, že bol ochotný a venoval nám svoj čas.

          • Zdravá desiata

          • Projekt výroby včelobalov pokračuje v piatom ročníku.

            Tento projekt sa uskutočňuje vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. SPPravme To

          • ZELENÁ ŠKOLA

          • Dnes navštívili našu školu dve sympatické a nezávislé hodnotiteľky pre záverečné hodnotenie v programe Zelená škola - Zuzka Marková a Dáška Sedliaková.

          • POĎAKOVANIE❤️

          • Chceli by sme veľmi pekne poďakovať firme SKALEX TB, s.r.o. za sponzorstvo vo forme kameniva na vyrovnanie parkovacej plochy pred školou a p. Máriovi Fajčíkovi za jeho dovoz.

            Poďakovanie patrí aj obecnému úradu a p. Petrovi Kickovi za víkendové kosenie areálu školy.

            Ďakujeme aj všetkým, ktorí nezištne pomáhajú a nechcú byť menovaní.

            Veľmi si vašu pomoc vážime.

          • Projekt Slovenskô ako maľované

          • Po ďalšom týždni vás informujeme o našom umiestnení sa v súťaži o školskú techniku od spoločnosti LIDL.

            Ďakujeme, že nám stále posielate hlasy. Veríme, že nás budete podporovať až do konca júna, kedy súťaž končí.

            Ďakujeme:)

          • Exkurzia v Banskej Bystrici

          • V utorok šiestaci absolvovali exkurziu v Matejovom dome, ktorý je súčasťou Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Nosnou témou exkurzie bol Zločin a trest v stredoveku. Žiaci spoznali typické stredoveké tresty, naučili sa ako a kde fungovala funkcia kata, za aké dnešné bežné prešlapy hrozil trest smrti a podobne. Sami si vyskúšali aj pocit v stredovekých putách, či v husliach.

          • Rovesnícky micro:príbeh

          • Piataci a druháci, obrázky a led displej, programovanie a micro:bity - to by bolo stručné zhrnutie rovesníckeho učenia v rámci informatiky. Piataci sa na krátky čas ocitli v úlohe poradcov a "senior programátorov" a pomáhali druhákom naprogramovať krátky obrázkový príbeh na malom displeji micro:bitu. Príbeh tak spolu nielen vytvorili, ale s pomocou starších spolužiakov potom druháci svoje príbehy prerozprávali a odprezentovali svojim spolužiakom. Precvičovali si tak rozprávanie príbehu podľa obrázkov a súčasne zažili malú ochutnávku toho, čo ich čaká na informatike v budúcom školskom roku. Aj druháci aj piataci sa vo svojich rolách cítili dobre a v plnení svojich úloh boli zodpovední a svedomití.

            Rovesnícke učenie bolo realizované v rámci projektu ENTER Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis.