• Mc Donald´s Cup

          • V plnom prúde aj tento týždeň pokračujú školské športové súťaže. Dňa 3.5.2022/utorok/ sa dočkali aj naši najmenší športovci, keď sa zúčastnili na futbalovom turnaji žiakov prvého stupňa pod názvom McDonald´s Cup. Dlhá pandemická prestávka, keď sa vylúčila akákoľvek fyzická námaha na školách, bola na malých športovcoch dosť cítiť, čo sa prejavilo na kvalite a výsledkoch našich žiakov, keď nestačili ani na jedného súpera a obsadili konečné šieste miesto. Samozrejme, že v tomto prípade vôbec nešlo o výsledky, skôr o to, aby si deti po dlhom čase zmerali sily so svojimi rovesníkmi, zašportovali si, mali radosť z hry a tak sa namotivovali k ďalšej športovej činnosti.

            Naši mladí bojovali zo všetkých síl, vydali zo seba maximum. Dokázali, že majú chuť športovať aj naďalej, čo je prísľub do budúcna. Pevne veríme, že už nás nezabrzdí žiadna pandémia a pri rozvíjaní športového majstrovstva v športovom klube, škole na hodinách TV, ako aj doma s príbuznými, sa dostaví vyššia kvalita výkonov, ktorá prinesie deťom aj úspechy.

            REPREZENTOVALI:  T. Hluzák, O. Szalay, K. Petráš, T. Mikuška, A. Minková, R. Gálik, S. Jackuliak, V. Klongová, Š. Polc,

          • Brigáda dnes zrušená

          • Veľmi nás to mrzí, ale kvôli nepriaznivému počasiu sme nútení dnešnú brigádu zrušiť!!!O novom termíne budeme včas informovať.

          • Angličtina vonku

          • Dnes sme so žiakmi na hodine angličtiny využili slnečné počasie a vyšli sme von. Žiaci dostali dve úlohy - vytvoriť príbeh s pomocou story cubes, kvetinového záhonu a prvkov z pocitového chodníka. Druhou úlohou bolo vytvoriť zvieratko, ktore môžeme stretnúť práve v kvetinovom záhone.

          • Kurz Rešpektovať a byť rešpektovaný

          • OZ S Rešpektom v spolupráci s Asociáciou S. Kovalikovej  - Vzdelávanie pre 21. storočie na Slovensku a ZŠ s MŠ Brehy usporadúvajú kurz. Kurz o komunikácii a postupoch, ktoré vymedzujú hranice, podporujú zodpovednosť a sebaúctu a budujú dobré vzťahy.

             

            EMÓCIE                                                                                             1. seminár:  19. 11. 2022 od 9.00 do 16.30

            Ciele výchovy, každodenná komunikácia a potreby detí. Socializácia a sebaúcta. Stanovovanie hraníc správania sa a vývinové úlohy detí. Poznatky o fungovaní mozgu - jeden z argumentov pre rešpektujúci prístup. Základné fakty o emóciách. Súvislosť medzi emóciami a ľudskými potrebami. Zvládanie vlastných emócií - impulzívny a vedomý spôsob. JA-správa a TY-správa. Ako učiť deti hovoriť o tom, čo prežívajú a čo potrebujú. Emočná inteligencia.

            KOMUNIKAČNÉ ZRUČNONOSTI                                                       2. seminár:  28. 1. 2023 od 9.00 do 16.30 

            Rôzne spôsoby, ako reagujeme na emócie u druhých. Formy empatickej reakcie. Rešpektujúci vs. mocenský model vzťahov vo výchove a vzdelávaní detí aj medzi dospelými. Poslušnosť a jej riziká vs. zodpovednosť. Obsah a forma vyjadrovania požiadaviek. Komunikačné zručnosti - opisný jazyk, informácie, výber, otvorené otázky, jedno slovo.

            ČO NAMIESTO TRESTANIA                                                               3. seminár:  18. 3. 2023  od 9.00 do 16.30

            Zásady rešpektujúcej komunikácie. Vnútorná a vonkajšia motivácia k učeniu a práci. Prirodzený dôsledok a sociálny dôsledok nežiaduceho správania sa detí. Následná reakcia dospelého - trest alebo vedenie k zodpovednosti? Riziká trestov. Postupy pri nevhodnom správaní sa detí. Vytváranie návykov u detí, prevencia a riešenie každodenných "krízových" situácií a konfliktov medzi deťmi.

            AKO VYJADROVAŤ UZNANIE A OCENENIE                                         4. seminár: 1. 4. 2023 od 9.00 do 16.30

            Vyjasnenie pojmov odmena, pochvala. Riziká odmien a pochvál. Ako poskytovať spätnú väzbu a vyjadrovať uznanie bez toho, aby sme vytvárali závislosť na autorite. Rešpektujúca komunikácia pre každý deň.

             

             

            LEKTORI: RNDr. Tatiana Piovarčiová, Mgr. Mirka Kumančíková

            MIESTO KONANIA: ONLINE cez aplikáciu ZOOM

            Prihlášky do 21. 5. 2022  PaedDr. Petra Belanová, belanova.peta@gmail.com, ZŠ s MŠ Brehy, tel. 0905 156 280

            Účastnícky poplatok:           140,- €, úhrada do 5. 6. 2022

          • Apríl v ŠKD

          • Apríl v ŠKD V apríli sme sa v ŠKD venovali témam: Aj Zem má svoj sviatok, Apríl mesiac lesov, Hniezdenie vtákov.

          • Učíme vonku -JEDNOTKY DĹŽKY

          • S piatakmi sme sa vybrali na matematiku von. Najskôr sme odhadovali vzdialenosti a rozmery určených objektov. Nezabudli sme ani na naše nové záhony, altánok či pocitový chodník. Potom sme sa dali do merania. Starému mostu cez rieku Hron sme namerali až 63 metrov, skoro o 10 metrov viac ako je dĺžka našej školy. Niektoré dvojice narábali s meracím pásmom ako  Pat a Mat  zo  seriálu A je to! Budeme sa musieť takýmto praktickým činnostiam venovať viac, aby žiaci získali potrebné zručnosti.

            Na záver sme si vypočítali rozdiely medzi odhadmi a nameranými hodnotami. Boli sme prekvapení, ako sa nám to celkom dobre vydarilo.

          • Florbalové súťaže

          • Uplynulý týždeň sa niesol v znamení školských športových súťaží. Konali sa dve florbalové súťaže a to Mestská florbalová liga v Novej Bani a Majstrovstvá okresu vo florbale žiakov v Žarnovici. Obe súťaže absolvovali aj florbalisti z našej školy, ktorí išli do súťaží s vysokými ambíciami. Ako sa však hovorí, „Nie každý deň je nedeľa“, sa v našom prípade potvrdilo doslova. Viaceré faktory, ako nedostatočný čas a nie najlepšie podmienky na prípravu, strelecká nemohúcnosť, prílišná snaha, športová smola, sa podpísali pod to, že v oboch prípadoch sa nám ušla len „zemiaková medaila“. Chlapcom nemožno uprieť veľkú snahu a bojovnosť, ba ušlo sa im aj pochvaly od viacerých za herný prejav, ktorý sme mali jeden z najlepších, no aj vo florbale sa hrá na góly a tie aj po veľkom počte striel v každom zápase, nie a nie padať do súperovej brány. A tak je útechou, že v Mestskej florbalovej lige nás čakajú ešte dve kolá, v ktorých si chcú chlapci napraviť chuť dobrými výsledkami.

            Tento týždeň bude opäť športový. Čakajú nás štyri súťaže, v ktorých sa predstavia aj naši žiaci. Sú to tri futbaly: Najmladší žiaci – I. stupeň, mladší žiaci (5.-7. roč.), dievčenský futbal a štafetový beh O pohár primátora mesta Nová Baňa. Držte nám palce!!!

            Vo florbale reprezentovali: S. Ďurkov, R. Mikuška, Š. Bedenský, D. Kološta, T. Brodziansky, A. Drozdík, J. Kurek, J. Klonga, J. Uškrt