• Halloween v ŠKD

          • V školskom klube sme Halloween oslávili spoločnou aktivitou v školskej jedálni. Strávili sme popoludnie plné hudby, hier, pohybu a súťaží. Cieľom spoločnej aktivity bolo, aby si deti uvedomovali a vedeli oceniť hodnotu priateľstva, vzájomnej pomoci a kooperáciu v tíme.

          • Dušičková výzva

          • Aj tento rok sa naša škola zapojila do "Dušičkovej výzvy: Viac lásky, menej plastu" organizovanú Zelená Škola. Žiaci vyrobili krásne venčeky z prírodného materiálu. Aj keď počasie neprialo, zaniesli venčeky na miestny cintorín a aj pred kostolík sv. Jozefa. Týmto pekným gestom chceme podporiť a povzbudiť všetkých, že spomienkový venček sa dá vyrobiť aj tak, aby sme neškodili našej matičke Zemi.

          • Týždeň v MŠ

          • V MŠ sme aj tento týždeň veľa zažili. Rozprávali sme sa o povolaniach, niektoré sme sa snažili napodobniť, boli sme manikérky, kováči, lekári, cukrári či kaderníčky. Navštívili sme dopravné ihrisko v Žiari nad Hronom. Veľmi sa nám tam páčilo, chodili sme cez priechody a jazdili na kolobežkách podľa naozajstných semafórov. Najvzácnejších deň sme mali v stredu, kedy sme privítali v našej MŠ starých rodičov. Pripravili sme si pre nich krátky program a potom sme s nimi vyrábali rôzne jesenné výtvory. Starkí nám pripravili za to pohostenie. Užili sme si s nimi príjemný podvečer. Veľmi pekne im ďakujeme ❤️

          • Rozvojový projekt „Čítame pre radosť“📖

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu na predloženie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na rozvojový projekt „Čítame pre radosť“.

            Účelom výzvy je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice.

            V tejto výzve bola úspešná naša materská škola, ktorá získala sumu 250,- na nákup kníh do triednej knižnice.Veľmi sa tešíme.

            Ďakujeme.

          • 👻Halloween🎃u štvrtákov

          • Dnešný  deň sa naša trieda zmenila na strašidelnú komnatu.Žiaci mali úžasné kostými, masky 🤡👽 - školský parlament vybral za víťazné Tobiaska a Sašku 🥳 Plnili sme 6 zábavných úloh - VYTVOR, HĽADAJ, HOĎ, MOTAJ,TANCUJ, KROKUJ. Väčšina masiek zvládla všetky💪. Celé dopoludnie sme si pochutnávali na výborných dobrotách od našich maminiek, ktorým krásne ĎAKUJEME.

          • Dnešný zábavný tematický deň duchov a strašidiel Halloween u tretiakov

          • Všetci sme sa výborne zabávali, vypracovali úlohy a aktivity zo  strašidelnej knihy. Naše dve spolužiačky Dorotka a Meliska pripravili zábavné otázky pre celý prvý stupeň.🎃👻👻👻🎃🎃Deti mali krásne masky a tešili sa..Sofke ďakujeme za pekne vyrobenú tekvicu.

          • Halloween u druhákov

          • Dnešná blokovka bola tajomno- zabavná. 🎃🧌👻Deti vypracovávali tri povinné a tri nepovinné úlohy. Väčšina vypracovala všetko. Zasa sme sa poučili, že na prácu sa musíme sústrediť. Dôležité je tiež vedieť rozdeliť si čas na prácu a čas na prestávky. Veľmi oceňujem spoluprácu a vzájomnú pomoc.

            Blokovku nám spestrili tretiačky Dorotka a Meliska zaujímavým kvízom a sladkými odmenami.

            Školský parlament vyhodnotil ako najkrajšie a najoriginálnejšie masky ktoré mali Lili, Valterko a Zaško.

            Obrovská vďaka patrí rodičom za prípravu masiek a neskutočné dobroty. Veď posúďte sami.👌👍♥️

          • Halloween v 1.B

          • Úžasná Halloweenska blokovka za nami . Všetky deti prišli v perfektných kostýmoch,  v ktorých nás strašili celý deň.  Deti boli skvelé a pracovali na rôznych strašidelných úlohách. Počítali netopiere, plnili strašidelné úlohy na slovenčine, hľadali chlapca, ktorý sa bál pavúka a tvorili nezbednú tekvičku, ktorá nás neposlúchala celé tvorenie.

            A samozrejme si pochutnali na maškrtách,  ktoré doniesli.

            Ďakujem rodičom za strašidelné maškrtenie.

          • Kačacie hody

          • Takí sme boli hladní, že sme sa ani odfotiť nestihli :) Posedenie zamestnancov školy. Ďakujeme za výborné jedlo Penzión Tajch.

          • Dopravné ihrisko

          • Žiaci 1.A, 1.B a naši predškoláci navštívili dopravné ihrisko v Žiari nad Hronom. Najskôr mali deti prednášku o pravidlách cestnej premávky a potom si mohli všetko vyskúšať v praxi.

            Jazdili na bicykloch, kolobežkách a hrali sa na chodcov. Užili sme si pekný jesenný deň a veríme, že si deti veľa zapamätali o cestnej premávke

          • Finančná gramotnosť

          • Dnes ku nám do školy zavítali na návštevu expertky z oblasti finančníctva a žiakov 7.,8. a 9. ročníka zasvätili do sveta financií.

            Od výmenného obchodu, cez históriu peňazí, rôzne meny v okolitých krajinách. Diskutovali so žiakmi aj na tému rodinného rozpočtu, o sporení, či o vreckovom.

            Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na ďalšiu zaujímavú prezentáciu v budúcnosti.

          • SVET VČIEL…

          • Po stopách tohto neuveriteľne užitočného hmyzu sa vydali žiaci 6. ročníka. Cestu k vytýčenému cieľu (Včelnica - Záhrb) si skrátili pomenovávaním okolitých pohorí, pripomenuli si aj prácu s kompasom. Mesto Nová Baňa nás privítala erbom, jeho význam sme spoznali pomocou pracovného listu. V cieli nám včelár p. Píš porozprával a poukazoval základné včelie náradie, oboznámil nás so stavbou včelieho úľa. Najväčším zážitkom bolo vidieť pomocou lupy včelieho parazita - klieštika. Našu exkurziu včelína sme ukončili ochutnávkou medu. Cestou naspäť sme zbierali,pomenovávali a priraďovali opadané listy k stromom. Zo zozbieraných listov sme následne vyrobili leporelo. Z naučených nových poznatkov o včelách sa žiakom podarilo vytvoriť aj krátke umelecké diela vo forme 4 - veršovej básne. V záverečnej reflexii všetci vyjadrili spokojnosť s takouto formou blokovky.

            Pár básní:

            Medík sladký rád si dám preto ho mám rád, chutný, zdravý, dobručký aj veľmi sladučký. (DM)

            Máme doma poklad taký, je to medík zdravý, zlatý. Ak chceš byť zdravý ako rybička, pridaj si med do čajíčka. (BB)

            Medík dobrý sladučký, v čajíku si zdravučký. Včelička ho robí každý deň, hovorí si, deťom sladký medík donesiem. (AP)

            Medík,medík sladučký, veľmi si aj dobručký. Každá včela by ťa chcela ako taká bystrovčela.(AM a TM)

            Raz sme boli ochutnávať med, prešli sme takmer celý svet. Bol to pocit ako let, včielky smerovali vpred. (NŠ)

            Malá včieľka lúkou bzučí, čmeliačik ju lietať učí. Na podbeľ si sadajú, chutný med si zbierajú.(PŽ a JA)

            Malá včielka pelík zbiera do úľa ho nosí, so slinkami premieša ho až je medík hotový.(ML a VM)

            Medík pekný peknučký, aj je veľmi sladučký. Pochutná si na ňom každý, do čajíku je vždy zdravý.(MG a TB)

             

          • True Štúr

          •  

            Naši ôsmaci si na blokovke posvietili na generáciu štúrovských básnikov. Blokové vyučovanie začali pozeraním filmu o živote Ľudovíta Štúra a o uzákonení spisovnej slovenčiny, ku ktorému mali pripravený pracovný list s otázkami. Pokračovali tvorbou lapbooku, kde bolo ich úlohou  zhrnúť základné informácie o životoch, tvorbe a pôsobení Sama Chalupku, Andreja Sládkoviča, Jána Bottu a Janka Kráľa. Ďalej vo dvojiciach vytvorili naozaj originálne a zaujímavé instagramové profily Ľudovíta Štúra. Na záver preložili vymyslené básne do štúrovčiny a poskladali puzzl e, v ktorom mali odhaliť konkrétneho autora a vyhľadať o ňom čo najviac zaujímavostí.

          • Blokovka u deviatakov

          • Deviataci sa na blokovke s názvom "Čím byť či nebyť" venovali téme povolaní a zručností a vyskúšali si aj návrh firmy a jej smerovania. Takto sa o blokovke vyjadrili samotní žiaci:

            - Táto blokovka je veľmi zaujímavá, ale náročná. Veľmi pekne pripravená - málo, ale dosť náročných úloh. Na pondelok je toto prudký začiatok na naštartovanie našich hláv po víkende.

            - Dá sa, vpohode. Ťažké zadanie.

            - Baví ma to, hlavne práca s plastelínou.

            - Super, lepšie sa už nedá.

            - Nepáčilo sa mi to. Strata času, tak to poviem. No ale úlohy celkom vpohode.

            - Táto blokovka bola zaujímavá a celkom zábavná. Nebolo to ťažké. Kakao a koláče boli dobré a chutili nám.

            - Blokovka bola fajn, ranný príhovor nás motivoval (teda niektorých). Postup práce bol jednoduchý, ale trochu nám to skomplikovali podrobnosti, ktoré sme našťastie časom vyriešili. Prezentácia nedopadla najlepšie, ale snažili sme sa.

            My učitelia oceňujeme tvorivosť, ktorú žiaci preukázali, ale súčasne vidíme, že zodpovedné vypracovanie úloh a rešpektovanie zadaní ostáva pre deviatakov ešte občas výzvou.

          • Odchádzam-blokovka v 7.ročníku

          • Siedmaci dnes mali blokovku s témou ODCHÁDZAM. Zamerali sme sa na tému migrácie, jej výskyt v minulosti, na Slovensku aj v zahraničí prostredníctvom výpočtov trás migrujúcich ľudí.

            Spoločne hľadali východisko na riešenie zložitej životnej situácie rodiny, ktorá musela opustiť domov. Zistili aký je rozdiel medzi migrantom a utečencom.

            Žiaci si v trojiciach svoju tému museli najprv pomocou geografických schopností nájsť. Pomocou kompasu, azimutu a indície hľadali na školskom dvore ukryté svoje témy, s ktorými neskôr pracovali. Každá trojica si našla príbeh ľudí z rôznych historických období, na základe ktorých si samostatne precvičili matematické operácie ako sčitanie zlomkov, geografické schopnosti, nakreslili mapu Európy a jej štáty,trasu ktorou cestovali, rýchlosť a vzdialenosť ktorú prešli, pracovali s mierkou mapy a ďalšie aktivity.

            Veľmi pozitívne bolo, že žiaci si uvedomili čo sú to migranti a že sú to aj ľudia okolo nás a migrácia je prirodzenou súčasťou života.  Zamysleli sa nad dôvodmi, prečo ľudia odchádzajú z domoviny. 

          • SVETOVÝ DEŇ POŠTY....

          • Dnešná bloková výučba v 5.A triede prebehla na tému Pošta. Aktivity boli rôznorodé, prepájali sme veľa vyučovacích predmetov. Rysovali sme obálky (matematika), vypisovali pohľadnicu (slovenský jazyk), dotvárali podľa vlastnej fantázie (výtvarná výchova), písali adresu (geografia), boli sme sa vyblázniť v telocvični (telesná výchova) a pracovali s tabletmi (informatika). Blokovka dopadla na výbornú, tešíme sa na ďalšiu.

          • Pravek v 6. ročníku

          • V októbri sme si v rámci témy Pravek so šiestakmi ozvláštnili niektoré hodiny zážitkovými spôsobmi výučby. Pri téme neolitickej revolúcie, kedy došlo k zmene správania človeka z lovca na roľníka, si žiaci v skupinách posadili vlastné sadenice a ich úlohou bola následná starostlivosť o svoj kvetináč :D 

            Pri téme doby bronzovej, kde datujeme vznik stavieb z megalitov, žiaci modelovali asi najznámejšiu stavbu tohto obdobia StoneHenge, nachádzajúcu sa vo Veľkej Británii.