• DO REGIONÁLNYCH DEJ-OV OBCE BREHY

          • V stredu 14. decembra sa uskutočnilo 2. stretnutie učiteľov základných škôl z regiónu, v rámci projektu DO REGIONÁLNYCH DEJ-OV, ktorého autor je náš učiteľ Adam Baran.

            Účelom stretnutia bolo predstavenie a vyskúšanie prvej zážitkovej hry, ktorú vytvorili žiaci nášho školského parlamentu v aplikácii Actionbound. Učitelia zapojení do projektu budú takéto hry vytvárať so svojimi žiakmi na školách kde pôsobia.

            Hra Do regionálnych dej-ov obce Brehy je vôbec prvou takouto hrou v našom regióne.

            S radosťou oznamujeme, že v priebehu pár dní bude dostupná širokej verejnosti.

            K absolvovaniu hry Vám stačí mobilný telefón a prístup na internet. Hra je dostupná cez aplikáciu ActionBound a začína pri obecnom úrade, kde bude na obecnej informačnej tabuly priložený plagát, ktorý obsahuje QR kód. Ten je treba načítať cez aplikáciu Actionbound a hráte. Hra Vás vďaka GPS prevedie takmer po celých Brehoch, cez pamätníky, Fabkovie dom či starý most a pri každom mieste, ktoré navštívite Vám hra v telefóne ukáže aj rôzne informácie a zaujímavosti o týchto miestach, ktoré žiaci parlamentu spracovali do takejto online podoby. Zároveň tak absolvujete príjemnú prechádzku.

            Do budúcna uvažujeme aj o jej rozšírenej verzii a dlhšej trase.

            Tento projekt je realizovaný pod záštitou Komenského inštitút.

          • Koľko lásky❤ sa zmestí do krabice🎁 od topánok

          • Aj tento rok sme sa zapojili do zbierky pre babičky a deduškov. Vďaka žiakom, rodičom, učiteľom a priateľom našej školy a škôlky sa nám podarilo vyzbierať 49 krabičiek, ktoré sme odniesli do DSS a DD Oáza v Tekovskej Breznici. Veríme, že babičkám a deduškom vyčaríme úsmev na tvári.

          • Prerušenie prevádzky v materskej škole-pokračovanie

          • Na odporúčanie RÚVZ v Žiari nad hronom a po dohode so zriaďovateľom sa prevádzka prerušuje v oboch triedach materskej školy v období od 20. decembra 2022 (utorok) do 8. januára 2023 (nedeľa).

            Prevádzka v materskej škole bude opäť obnovená dňa 9. januára 2023 (pondelok).

            Prerušenie prevádzky v materskej škole je prijaté z dôvodu vysokej chorobnosti detí.

            PaedDr. Petra Belanová

            riaditeľka školy

          • Vianočná tvorivá dielňa

          • Po dvojročnej prestávke sme mali 15.12. Vianočnú tvorivú dielňu pre žiakov 1. stupňa. Žiaci si vyrobili hlinené výrobky, stromčeky, anjelov a krásne ikebany. Všetci sme si pochutnali na výbornom vianočnom punči a perníkoch, ktoré nám napiekli žiaci 2. stupňa a krúžok Adamko hravo zdravo.

            Ďakujeme našim milým hosťom, že si aj v takejto uponáhľanej dobe našli čas a prišli medzi nás.

          • Predvianočný čas v ŠKD

          • Včera 15.12.2022 sa deti zo školského klubu detí naučili krásnu vianočnú pesničku Little Snowflake pod vedením pani Ľubky Krajčovičovej. Pesnička sa nám všetkým veľmi páčila, spolu sme si spríjemnili predvianočný čas, ďakujem.

          • OZNÁMENIE O PRERUŠENÍ VÝCHOVNO – VZDELÁVACIEHO PROCESU Z DÔVODU VÝSKYTU CHRÍPKOVÉHO OCHORENIA

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ Brehy Vám oznamuje, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom a v súlade s Pokynom riaditeľky so zameraním na predchádzanie šírenia sa chrípkového ochorenia prerušuje prevádzku v základnej škole a v školskom klube detí v dňoch od 16. 12. 2022 (piatok) do 22. 12. 2022 (štvrtok) z dôvodu výskytu chrípkového ochorenia detí a žiakov (33%), prevádzka bude opäť obnovená dňa 9. januára 2023 (pondelok).

            Výchovno-vzdelávací proces sa prerušuje vo všetkých triedach ZŠ a v školskom klube detí. Žiaci budú automaticky vyhlásení z obedov.

            Zároveň sa pozastavuje činnosť všetkých záujmových útvarov (krúžkov) a rušia sa všetky mimoškolské aktivity.

            PaedDr. Petra Belanová

          • Do regionálnych dej-ov obce Brehy

          • Naši štvrtáci si včera ako prví vyskúšali zážitkovú outdoorovú hru o regionálnej histórií našej obce Brehy, ktorú vytvorili žiaci nášho školského parlamentu pod vedením pána učiteľa Adama Barana. Projekt do regionálnych dej-ov je realizovaný v rámci ročného vzdelávacieho programu Komenského inštitút.

            Outdoorová zážitková hra s názvom Do regionálnych dej-ov obce Brehy prevedie svojho hráča takmer celou dedinou, pričom počas prechádzky spoznávate miestnu architektúru, pamätníky, miesta viažuce sa k histórii obce, či osobnosti, ktorých životy sú späté s dejinami obce.

            K absolvovaniu hry Vám stačí mobilný telefón a prístup na internet. Hra je dostupná cez aplikáciu ActionBound a začína pri obecnom úrade. Stačí Vám načítať požadovaný QR kód a hráte. Hra Vás postupne prevádza jednotlivými miestami, využíva pritom GPS signál a pri každom mieste, ktoré navštívite Vám telefón ukáže aj rôzne informácie a zaujímavosti obce, ktoré žiaci parlamentu spracovali do takejto online podoby.

            Hra bude neskôr dostupná širokej verejnosti, pretože jedným z cieľov vytvorenia tejto hry žiakmi školského parlamentu je podporiť aj cestovný ruch v našej obci.

          • Outdoorové vyučovanie

          • Aj učenie môže byť zábavou; zistili žiaci 5. ročníka. Na hodine biológie využili novovytvorenú dažďovú záhradu a jej okolie pri spoznávaní rastlín, zopakovaní stavby húb a na záver si pomocou poznávacích kartičiek priblížili bezstavovce, ktoré tu budú môcť na jar pozorovať.

          • Prerušenie prevádzky v materskej škole

          • Prevádzka sa prerušuje v oboch triedach materskej školy v období od 14. decembra 2022 (streda) do 16. decembra 2022 (piatok).

            Prevádzka v materskej škole bude opäť obnovená dňa 19. decembra 2022 (pondelok).

            Prerušenie prevádzky v materskej škole je prijaté z dôvodu vysokej chorobnosti detí - respiračné ochorenia (63%).

             

            PaedDr. Petra Belanová

            riaditeľka školy

          • Čas kúziel a zázrakov

          • Dňa 9.12.2022 sa uskutočnila hromadná aktivita I., II., III.oddelenia ŠKD pod názvom: Čas kúziel a zázrakov- od sv. Kataríny po Vianoce. Cieľom bolo zábavnou formou priblížiť deťom predvianočné obdobie, spoznať národné tradície a kultúrne návyky, ale hlavne viesť deti vzájomnej podpore a spolupráci počas plnenia úloh. Žiaci plnili úlohy samostatne aj skupinovo. Úlohy boli rozdelené do 9.aktivít: 1.Vianočný kvíz 2.Obrázková doplňovačka (Katarína) 3.Lejeme olovo (Ondrej) 4.Barbora ťahá sane do dvora 5.Luciina vločka 6.Hľadaj rozdiely 7.Vianočné hádanky 8.Vyfarbi symboly Vianoc 9.List Ježiškovi

          • Mikuláš v MŠ

          • Po minulé roky nám Mikuláš mohol darčeky len poslať…tento rok už mohol prísť medzi nás aj osobne…naše deti si ho do sýtosti užili. Zarecitovali básničky,zaspievali pesničky…musíme všetkých pochváliť…ani jedno dieťa neplakalo a nebálo sa…Čertíci a anjelici pomohli Mikulášovi rozdať balíčky a nakreslili na líčka deťom farebné srdiečka. Ďakujeme Mikuláš o rok Ťa čakáme zas.

          • Hodina kódu na našej škole

          • Začiatok decembra patrí každoročne celosvetovému podujatiu Hodina kódu. Slogan podujatia „Skúmajte, hrajte sa, tvorte!“ povzbudzuje deti a mladých objaviť svet technológií a programovania prostredníctvom atraktívnych aktivít. Tento rok zastrešuje podujatie aj NASA, ktorá pripravila špeciálne aktivity. Celkovo sa k celosvetovému podujatiu tento rok pripojilo 61437 registrovaných podujatí po celom svete.

            Na našej škole sme Hodine kódu venovali hodiny informatiky v týždni od 5. do 9. decembra. Žiaci mali možnosť vyskúšať si programovanie jednoduchej hry, vytvorenie tanečnej párty, či kreslenie pomocou príkazov. Mnohí strelili vďaka úspešne vytvorenému programu gól, či dali kôš na virtuálnom basketbalovom ihrisku. Veľkým lákadlom boli aj úlohy na programovanie v prostredí Minecraft alebo StarWars. Všetky aktivity sú voľne dostupné na stránke code.org, ktorú budeme aj naďalej využívať na podporu vyučovania programovania. 

          • Informatická súťaž iBobor

          • V mesiaci november sa už tradične konala medzinárodná informatická súťaž iBobor, do ktorej sa tento rok zapojilo na Slovensku 124547 súťažiacich. Z našej školy si svoje zručnosti a logické uvažovanie v súťaži preverilo 54 žiakov druhého až deviateho ročníka.

            Najúspešnejšími boli:

            · kategória Drobec (2. a 3. ročník): Marco Tužinský, Tomáš Luky, Michaela Minková, Viktória Kasanová, Viktória Majerčíková (žiaci 3.A)

            · kategória Bobrík (4. a 5. ročník): Samuel Kilík (5.A), Šarlota Polc, Samuel Plechlo, Adam Harazín (žiaci 4.A)

            · kategória Benjamín (6. a 7. ročník): Šimon Žembery (6. A), Dávid Šipoš (7.A)

            · kategória Kadet (8. a 9. ročník): Filip Kasan (8.A)

            Žiakom blahoželám a zároveň oceňujem ich iniciatívu a ochotu reprezentovať svoju školu.

          • Krúžok Tvoríme pre radosť

          • Deti si na krúžku Tvoríme pre radosť precvičili pršteky a naučili sa vyrábať vlnené mini čiapočky, ktoré si môžu zavesiť aj na vianočný stromček. Čiapočky sa im podarili krásne.