• Workshop Rozhodovanie

          • Dnes žiaci 8.A absolvovali celodenný workshop na tému Rozhodovanie, ktorí u nás v škole robili lektori občianskeho združenia POST BELLUM SK. Lektori prostredníctvom zážitku otvorili s deťmi tému nútenej migrácie, antisemitizmu a xenofóbie. Žiaci pod ich vedením prežili postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Workshop im priblížil ako sa vplyvom politických podmienok menil život mladého dievčaťa Evy. Eva bola mladá Židovka. Jej život ovplyvnilo obdobie, kedy sa s mnohými ďalšími ľuďmi necítia bezpečne vo svojej vlasti. Eva bola prinútená postaviť sa zoči voči zásadnému životnému rozhodnutiu opustiť svoj domov. Žiaci sa počas workshopu nachvíľu stali Evou a museli sa v dôležitých životných otázkach rozhodovať na základe dobových historických reálií. Cez skutočný príbeh, prostredníctvom štruktúrovanej drámy a hrania rolí, tak boli žiakom priblížené dilemy, ktorým ľudia v tom čase čelili.

          • Beseda V jablku

          • Už tento piatok príde k nám do školy Dávid Králik na besedu o svojej knihe V jablku. Beseda bude v ročníkoch 1-6. Knižka sa bude dať zakúpiť od Dávida aj s jeho podpisom a venovaním.

            Kniha v Jablku (350 strán) je určená pre deti od 9 rokov. Zvláštnosťou tejto knihy je možnosť voľby na konci každej kapitoly. Čitateľ vždy dostane na výber, aby sa sám rozhodol, kadiaľ chce pokračovať ďalej.

            Dieťa môže knižku čítať 33 krát a na 350 stranách môže dieťa zakaždým prežiť celkom iný príbeh Súčasťou knižky je aj mapa, kde si dieťa môže značiť svoje predošlé rozhodnutia, aby vedelo, kadiaľ išlo pri predchádzajúcom čítaní. Knižka ponúka veľa alternatívnych dobrodružstiev a svojim spôsobom je unikátna v rámci detskej literatúry. (Cena knihy 15 eur)

          • November v ŠKD

          • V novembri sme sa v ŠKD venovali týmto témam:

            -Ako zimujú zvieratá

            -Na sv. Martina, medveďovi už chýba perina

            -Zima prichádza

          • Vesmír u štvrtákov

          • V piatok 25.11. si štvrtáci užili obľúbenú blokovku na tému Vesmír. Riešili úlohy z matematiky, prírodovedy a čítali s porozumením. Vyrobili si slnečnú sústavu, súhvezdia podľa predlohy a pomôcku na prírodovedu na určovanie fáz mesiaca. Žiaci spolupracovali na úlohách vo dvojiciach a navzájom si pomáhali. Ďakujeme za dobrotky aj rodičom.

          • História mojej rodiny

          • Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, kto boli Vaši predkovia? Piataci tak urobili na piatkovej blokovke, kde sa im podarilo vytvoriť krásne rodostromy. Pri pátraní po  svojich predkoch sa dozvedeli aj zaujímavé informácie o ich živote. V ďalšej úlohe bádanie smerovali na seba, resp. na svoje krstné meno alebo priezvisko, keďže každé meno má svoj pôvod a hľadali ich význam. Svoje bystré hlavičky si potrápili aj príbuzenskými vzťahmi a zisťovali, kto je to vlastne ujo, teta, zať, švagriná, bratranec, ale aj kmotrovci. Vyrobeným darčekom mohli obdarovať svojich najbližších – vyskúšali si odlievať sviečky z včelieho vosku, ale aj  zaujímavú servítkovú techniku na kameni. Tí rýchlejší zvládli vyrobiť aj rodinný erb, ktorý vystihuje ich rodinu.

            Blokovku sme zakončili v kruhu ako jedna rodina, kde sme spoločne hodnotili a prezentovali.

          • SVET MINERÁLOV

          • SVET MINERÁLOV Pod týmto názvom sa skrýva blokovka žiakov 9. ročníka, uskutočnená formou biologicko-geografickej exkurzie. Cestou - (turistika) k vytýčenému cieľu žiaci svoje teoreticky nadobudnuté vedomosti z geografie aplikovali priamo v teréne - názvy pohorí, ich geologické zloženie, prácu s buzolou (určenie svetových strán, azimutu). Samozrejme nechýbala ani slepá mapa, do ktorej všetko zaznačovali. Prechádzali sme aj popri povrchovom čadičovom lome, kde sme sa stali priamymi účastníkmi odstrelu horniny určenej k ťažbe. Nezabudli sme mapovať aj rastliny rastúce v okolí trasy. V ríši minerálov - stanovené aktivity vyplývali z pozorovania exponátov, či už išlo o chemickú klasifikáciu minerálov, spoznávanie jednotlivých odrôd kremeňa alebo zistenie, z ktorej krajiny vystavené minerály pochádzajú. Na záver podľa vlastného výberu opísali minerál v 4-veršovej básni a nahliadli do zákutia výroby šperkov. V záverečnej reflexii vyjadrili všetci jednohlasné “ super…. “, krásny zážitok z výtvorov naše prírody.

          • Sloboda u ôsmakov

          • Témou blokového vyučovania u ôsmakov bola Sloboda. V úvode sme v otvorenej diskusii preberali samotný pojem sloboda, jeho význam pre život, aj jeho opak. Žiaci zaujato diskutovali a téma ich veľmi zaujímala. Prepojili problematiku s ich vlastním prežívaním slobody a diskusia ich veľmi bavila.

            Následne sme spoločne vymýšľali päťveršia na tému sloboda, kde žiaci na papier napísali svoje vlastné päťveršia, ktoré v nich sloboda evokuje. Tie prezentovali pred triedou a pripli na nástenku. Našou poslednou aktivitou bolo vytvorenie vlastného loga, ktoré pre žiakov vyjadruje slobodu. Vytvorené logá sme si pripli na tričká ako symbol toho, že každý slobodu vnímame inak. V závere sme si povedali, čo nám dnešné blokové vyučovanie dalo, čo sme sa naučili a čo sa nám páčilo aj nepáčilo.

          • „Blokovka pod krížom“

          • Pohybové aktivity, turistické zručnosti, matematika, chémia, geografia, čudujete sa, čo majú tieto pojmy spoločné? Tak vysvetlia Vám to naši siedmaci, ktorí dnes 25.11./piatok/ absolvovali prvú outdoorovú blokovku pod názvom „Blokovka pod krížom“(názov vymysleli žiaci) a spomínané pojmy boli hlavným motívom dnešného vyučovania. Vyučovanie prebiehalo na osvedčenej lokalite Kalištie, na lúke pod krížom. Využili sme „fínsky model“ výučby, keď sme sa rozhodli s kolegyňou, že pôjdeme von za každého počasia. Náš zámer vyvolával u žiakov zmiešané pocity( zima, mokrý terén...), avšak negatívne pocity sa pri jednotlivých aktivitách rýchle rozplynuli. Žiaci si dnes vyskúšali viaceré praktické veci – orientácia podľa turistických značiek, okolité pohoria, príprava a zakladanie ohniska v prírode, slnečné hodiny, svetové strany podľa prírodných úkazov, vybehli si do kopca ku krížu, prekonávali prírodné prekážky.

            Veľmi zaujímavé a praktické boli aktivity z matematiky a chémie. Do zrezanej plastovej fľaše dali rôznorodú zmes, ktorú tvorilo niekoľko rôznych prírodných materiálov /piesok, hlina, kamienky, lístie.../ . Takto vyrobili prírodné filtre a overili si aj ich účinnosť. Všetkým skupinám sa úloha vydarila, lebo po prefiltrovaní špinavej, mútnej vody získali číru, priehľadnú kvapalinu. Každá skupina vytvorila i pojmovú mapu na tému ZMESI. Svojevedomosti o zlomkoch si preverili a precvičili na porcovaní prírodných materiálov i vo vytvorených slnečných hodinách, kde určovali počet minút, ktoré boli vyjadrené ako časť hodiny zlomkom. A tiež v spoločnej úlohe, kde skupinu tvorila celá trieda. Tu museli všetci spolupracovať, aby splnili všetky podmienky v zadaní.

            Na záver žiaci prečítali popis trasy, ktorý mali vytvoriť tak, aby vedel na dané miesto prísť človek, ktorý je v obci prvý krát. Vytvorili výborné a trefné popisy.

            S veľmi dobrým pocitom sa počúvala spätná väzba od žiakov, ktorým sa blokovka páčila a potvrdili, že je to iné ako v triede. Unavení( prešli sme cca 7,5 km) a spokojní sme sa vrátili do školy, kde nás už čakal zaslúžený obed.

          • Blokovka Z továrne až do skrine

          • Blokovka Z továrne až do skrine v 6.ročníku očami žiačok:

            Na dnešnej blokovke sme sa učili niečo nové, precvičovali sme aj angličtinu, zistil sme nové informácie o textile, odkiaľ pochádza a ako sa vyrába. Aktivity sa mi páčili, bavili ma a dnešnej blokovke dávam 10 bodov. Bola to najlepšia blokovka tento školský rok.

            Blokovka bola super, páčila sa mi kreativita a kľudne by som si to zopakovala. Ďakujem pani učiteľkám.

          • Školy, ktoré menia svet pre najmenších👫

          • Naša ZŠ s MŠ je súčasťou pilotného programu Školy, ktoré menia svet pre MŠ a 1.stupeň ZŠ.

            Naše dve kolegynky sa zúčastnili prvého stretnutia ŠKMS pre najmenších a prišli do školy úplne nadšené.

            V tomto tréningovo-mentoringovom programe sa zapojení pedagógovia naučia:

            -modernizovať a aktualizovať výchovno-vzdelávací obsah a metódy s ohľadom na rozvoj prodemokratických, občianskych a životných kompetencií žiakov,

            -využívať prvky zážitkového a neformálneho vzdelávania,

            -využívať techniku reflexie, ktorá prepája aktivitu či učivo s reálnou životnou situáciou,

            -zapájať do vyučovacieho procesu svojich kolegov a podporiť tak medzipredmetovú spoluprácu,

            -efektívne spolupracovať s rodičmi žiakov,

            -neustále inovovať a sledovať trendy vo vzdelávaní.

            Pilotný ročník Škôl, ktoré menia svet pre učiteľov MŠ a I. stupňa ZŠ prebehne v školskom roku 2022/2023.

            Prostredníctvom zavádzania zážitkových, hravých, neformálnych a veku primeraných metód a prostriedkov a úzkej spolupráce s rodičmi je cieľom programu dosiahnuť zmenu v spôsobe rozvoja občianskych kompetencií, životných zručností, hodnôt, postojov a akcieschopnosti od útleho veku.

          • Florbalisti opäť druhí

          •  

            Po mesiaci sme sa opäť dočkali ďalšieho kola školskej florbalovej ligy. Dňa 24.11. sa v telocvični ZŠ J.Zemana v Novej Bani zišli žiacke florbalové družstva, aby otestovali svoju formu  v druhom kole školskej florbalovej ligy „O pohár primátora Novej Bane“. Samozrejme na súťaži nechýbali ani naši úspešní chlapci. Hneď od úvodného zápasu potvrdzovali úlohu jedného z favoritov, keď porážali jedného súpera za druhým. Väčšina  zápasov prebiehala veľmi hladko podľa našich nôt, v niektorých sme sa trochu natrápili, no hlavné bolo, že konečný rezultát hral v náš prospech. Niektoré naše opory sa trápili so zdravotnými problémami alebo s veľkým chcením, čo zväzovalo trochu hlavu a nohy. Tu sa prejavila sila kolektívu, keď to nejde jednému, potiahnú kolektív ostatní. Čo je veľmi pozitívne. Trochu chlapcov mrzel zápas s najväčším favoritom, chlapcami z Novej Bane, v ktorom sme hrali viac, ako vyrovnanú partiu, no zlyhali sme strelecky, keď sme nedali gól ani z vyložených šancí a zdatný súper využil dve naše chybičky a rozhodol zápas vo svoj prospech. To bol jediný zápas zo šiestich, ktorý sme prehrali. Ostatných päť zápasov bolo víťazných, čo nám opäť zaručilo veľmi pekné, druhé miesto a dôležité body do celkového poradia.

            Treba veriť, že už v najbližšom decembrovom kole nám budú priať všetky hviezdy a zdoláme aj svojho najväčšieho rivala, chlapcov z Novej Bane.

            Chlapcom gratulujeme a držíme naďalej palce.

            REPREZENTOVALI: S. Ďurkov, R. Mikuška, D. Kološta, T. Brodziansky, J. Klonga, J. Kurek, J. Uškrt, F. Kasan

          • Okresné kolo TO

          • 24.11.2022 si svoju pracovnú zručnosť jednak teoreticky,ale aj prakticky vyskúšali žiaci v kategórii A: Tomáš Bokník a Adam El Namnam, v kategórii B: Samuel Kilík. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi.

            Srdečne blahoželáme!

          • Enviroprojekt 2022-Ďakujeme za dážď

          • Cieľom nášho projektu bolo vybudovanie dažďovej záhrady v areáli školy a jej využívanie na outdoorové vzdelávanie v environmentálnych témach v rámci prírodovedy, biológie, chémie a iných predmetov. Dažďovú záhradu sme budovali spoločne so žiakmi a ich rodičmi a tým sme sa snažili rozvíjať ich vzťah k prírode, jej ochrane a k aktívnemu občianstvu, aby si všetci zúčastnení uvedomili, že svojou činnosťou môžu výrazne vplývať na životné prostredie a na budúcnosť, v ktorej chcú žiť. V okolí záhrady sa nachádza informačný panel, ktorý sme vytvorili spoločne so žiakmi a ktorý v jednotlivých krokoch vysvetľuje ako a čím záhrada pomáha životnému prostrediu. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa na vybudovaní našej dažďovej záhrady podieľali.

          • Blokovo u tretiakov na tému SPOLUPRÁCA

          • Včera sme mali blokovku inú ako zvyčajne. Intezívne sme rozvíjali životnú zručnosť Spolupráca. Usilovne sme pracovali na rôznych aktivitách, ktoré nás veľmi bavili. Spoločne sme si pozreli príbeh o krtkovi a myške, kde bola spolupráca veľmi pekne zobrazená.Potom sme sa rozdelili do tímov -nakreslili sme logo a názov svojho tímu. Začali sme pracovať na aktivitách. Tvorili sme hru, z odpadového materiálu sme vytvorili hrad priateľstva, na internete sme vyhľadali obrázky o spolupráci a nakoniec nám jeden tím zahral divadielko o zajačikoch a spolupráci. Na záver sme napísali: čo sme videli? čo sme počuli čo sme cítili ? počas našej spolupráce.

            Prežili sme super dopoludnie.

          • Tvoríme pre radosť

          • Dnes si na krúžku Tvoríme pre radosť deti dokončili obrázky odkrývacej techniky. Práca sa im veľmi páčila, vyškrabkávali zimné vločky. Niekto zložitejšie, niekto jednoduchšie, ale všetky výkresy sa deťom podarili. Neskôr deti vytvorili zasnežené domčeky, dreveničky, dedinky z vatových tyčiniek a vatových tampónov. Práce sa im podarili veľmi pekné.

          • Viem zachrániť svoje dieťa?

          • Občianske združenie ĽUDIA ĽUĎOM a Základná škola s materskou školou Brehy Vás srdečne pozývajú na odbornú prednášku o poskytnutí nevyhnutnej prvej pomoci deťom v domácnosti.Nočnou morou všetkých rodičov sú určite úrazy detí. Medzi najčastejšie miesta úrazov detí patrí domáce prostredie. Štatistiky hovoria, že takmer polovica vážnych detských úrazov sa stáva v dome alebo jeho okolí. Najlepšou pomocou je úrazom predchádzať. Ale nie vždy sa to dá.Viete čo robiť, keď sa niečo stane Vášmu dieťaťu? Ako poskytnúť prvú pomoc pri dusení, pri krvácaní, bezvedomí, pri popáleninách a iných život ohrozujúcich stavoch? Ako zavolať záchranku?Na tieto, ale aj iné otázky Vám odpovie MUDr. Katarína Tužinská a odborníci na prvú pomoc z OZ PULZ Žarnovica Vám predvedú praktické ukážky prvej pomoci.Cieľom našej prednášky je upevnenie si zásad poskytnutia prvej pomoci, naučiť verejnosť základy ošetrenia zranených a zásady resuscitácie. Pretože zásady prvej pomoci sú také jednoduché, že ľudia si škodia nie tým, že poskytnú prvú pomoc nevhodne, ale tým, že ju neposkytnú vôbec. Pretože my vieme, že akákoľvek prvá pomoc je lepšia ako žiadna!Každý, kto prispeje dobrovoľným vstupným, dostane od nás malý praktický darček. Dobrovoľné vstupné bude použité na nákup pomôcok týkajúcich sa prvej pomoci pre ZŠ s MŠ Brehy.

          • Klzisko

          • Klzisko Dnes si naši žiaci z 1.stupňa a 5.6.roč.spríjemnili deň korčuľovaním na ľadovej ploche zimného štadióna v Leviciach.Pre niektorých to bola premiéra Oceňujeme ich odvahu a odhodlanie, pretože po prvých nesmelých krôčikoch ,získavali čoraz väčšiu istotu a pobyt na ľade si užili ako aj starší skúsenejší korčuliari.Akcia sa vydarila, tešíme sa na ďalšiu návštevu klziska.