• Aktivity na tému šikana

          • V 5.ročníku sme otvorili tému šikany. Cez aktivity si žiaci mohli zažiť, aká môže byť šikana zraňujúca a ako môže človeka poznačiť a ublížiť mu. S odstupom času sme pokračovali s aktivitou, kde si žiaci mali možnosť uvedomiť, akú silu má slovo. Na rozprúdenie diskusie nám pomohli kartičky Zóna bez šikany. V spätnej väzbe si žiaci napísali, čo nové sa naučili a čo môžu urobiť od tejto chvíle inak. Naše stretnutie nebolo určite posledné a v téme šikany budeme pokračovať aj naďalej.

          • Deň športových zážitkov

          •  

            Vzácny deň zažili dnes žiaci ôsmeho, deviateho ročníka a dobrovoľná skupina siedmačiek, keď našu školu svojou návštevou poctila legenda československej atletiky v 80 – tych rokoch, majsterka Európy v skoku do diaľky a niekoľko násobná šampiónka republiky v skoku do diaľky,( mimochodom je stále držiteľkou československého rekordu v skoku do diaľky žien – 701 cm) Evka Murková, spolu so svojimi spolupracovníkmi z CVČ Junior Banská Bystrica. Účelom návštevy bol workshop z telesnej výchovy, kde spomínané osobnosti predviedli so žiakmi množstvo pohybových , v rámci telesnej výchovy, predstavili žiakom netradičný šport – Kin – ball a pre necvičiacich, ktorí sú zdravotne znevýhodnení pripravili kompenzačné cvičenia.

            Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín- chlapci a dievčatá.  Každá skupina pracovala v dvojhodinovom bloku, kde si precvičili horeuvedené aktivity. Bolo úžasné sledovať aktivity žiakov, ich odhodlanie, záujem, súťaživosť a bolo jedno, či išlo o chlapcov alebo dievčatá. Čerešničkou na torte bola hra Kin – ball, ktorá žiakov zaujala tak, že dali požiadavku nakúpu kin- ballovej lopty, ktorá je dosť atypická.

            Veľkú poctu si všetci zúčastnení žiaci vyslúžili od Evky  Murkovej a jej kolegov za výkonnosť, správanie, prístup. Svedčia o tom úprimné slová lektorov, ktorí navštevujú mnohé školy a účasť na našej škole a našich šikovných žiakov zaradili medzi TOP školy, ktoré navštívili, čo nás nesmierne potešilo, motivovalo a utvrdilo, že ideme správnou cestou.

            Snáď jediným negatívom bolo to, že priestory v ktorých žiaci cvičili boli dosť malé (veľká sála kultúrneho domu) a niektoré aktivity sa nedali plnohodnotne realizovať. Aj tu sme optimisti do budúcna a veríme, že nové vedenie obce sa bude snažiť zo všetkých síl vybudovať vytúženú telocvičňu v našej obci.

            Celá akcia dnes dopadla na výbornú a žiaci sa už tešia na budúcu návštevu Evky Murkovej a spol., na ktorej sme už dohodnutí.

          • Spoznávanie ľudského tela v MŠ

          • Deti z materskej školy majú za sebou 2 týždne poznávania ľudského tela, zubov a starostlivosti o ne. Praktickými aktivitami, zážitkovou formou, sme zisťovali funkciu našich zmyslov. Tešíme sa na ďalší zaujímavý týždeň. 👫👀👅👃✋🦻🦷🫀🫁🧠

          • Návšteva MŠ v Rudne nad Hronom

          • V stredu 8.11. naši prváci navštívili MŠ v Rudne nad Hronom. Privítalo nás tajomné ticho. Keď sme sa usadili, zaznela príjemná hudba a škôlkari začali hrať krásne divadielko O koze odratej a ježovi. Z predstavenia sme si odniesli poučenie, že každý môže robiť chyby. Dôležité je pomôcť si navzájom a zostať kamarátmi. Následne pozvali pani učiteľky prvákov pohrať sa spolu so škôlkarmi. A to sa všetkým veľmi páčilo. Ďakujeme pani učiteľke Olinke, Majke a škôlkarom za srdečné prijatie. Tešíme sa už na ich návštevu u nás, v prvej triede.

          • Dejepis vonku

          • Šiestaci si dnes v rámci učiva o Starovekých civilizáciách vyskúšali vyrobiť v piesku model krajiny a využívanie riek ľuďmi v týchto dávnych časoch. Ich úlohou bolo vyrobiť hlavný tok rieky s pomocnými zavlažovacími kanálmi, ktoré slúžili na zavlažovanie polí a miest. Okrem toho si vyskúšali postaviť zikkurat, centrum života a spoločnosti v starovekých mestách Mezopotámie. Na záver svoj model otestovali a zhodnotili, že bez spolupráce by tento civilizačný pokrok v dejinách nenastal.

          • Krúžok Adamko hravo-zdravo

          • Na krúžku Adamko hravo-zdravo sme si pripravovali špaldovú a ryžovú kašu. Detí si ju dochutili ovocím, škoricou a grankom. Mňam .Všetci sme si pochutnali.

          • Poďakovanie

          • Veľmi pekne sa chceme poďakovať za sponzorský dar od f. Boni Fructi, s.r.o. vo forme pexesa pre deti MŠ a žiakov 1. stupňa ZŠ.

          • Enviroprojekt "Ďakujeme za dážď" pokračuje

          • Cieľom nášho projektu je vybudovanie dažďovej záhrady v areáli školy a jej využívanie na outdoorové vzdelávanie v environmentálnych témach. Dnes priložili ruku k dielu žiaci, učitelia, rodičia. Ďakujeme.

          • 3D Afrika

          • Na posledných dvoch hodinách geografie sa šiestaci venovali modelovaniu 3D povrchu Afriky. Žiaci pracovali s plastelínou a doma vyrobeným cestom.

            Práce sa celkom podarili. Šikovní sú.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Aj tento školský rok sme sa zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy s témou Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie.... Tešíme sa zo záložiek, ktoré nám poslali z našej partnerskej školy v Alekšinciach.

          • Október v ŠKD

          • V októbri sme sa oboznámili s prácou lesníka na jeseň, spoznali sme život jesenného lesa. Učili sme sa vnímať zmeny v prírode. Miešali a zapúšťali sme vodové farby. Pracovali sme s odpadovým materiálom. Učili sme sa spolupracovať v skupine a prejavovať radosť z pohybu. V októbri sme diskutovali na tému: Moji starí rodičia. Zhotovili sme pre nich pozdravy a darčeky. Spomínali sme aj na našich najbližších.