• “Lesnícky deň”

          • V stredu 26.4.2023 žiaci 5.r., 6.r., 7.r. absolvovali exkurziu v Banskej Štiavnici. Vstupom do Botanickej záhrady v areáli SOŠ lesníckej sme sa ocitli v ríši stromov. Plnením jednotlivých úloh na stanovištiach sme si utvrdili naše nadobudnuté poznatky o ich nenahraditeľnosti a dôležitosti pre zdravie človeka. Najviac nás zaujali dravé vtáky, streľba z luku, stopy zvierat, parohy, motorové píly… Domov sme sa vracali s peknými zážitkami.

          • Týždeň v MŠ

          • Tento týždeň v MŠ pokračujeme v téme deň Zeme a priblížili sme si tému hmyz. Zostrojili sme včelí úľ s včelami, pozorovali hmyz pod lupou a odtláčali ho do piesku. Navštívili sme aj mravenisko, kde deti pozorovali pilnú prácu mravcov. Nakoniec sme sa vonku zahrali na šikovných mravcov a plnili sme rôzne úlohy. 🐞🐝🐛🐜🦋🪰🌏
            Veľkáči sa učili o dôležitosti triedenia odpadu pre našu planétu. Rybka Modruška ich naučila akej farby je kontajner na papier. Zo starých tričiek si vyrobili tašky a tak si prakticky vyskúšali, čo je recyklácia. ♻️🐟

            Pokračujeme aj v projekte Zeleninkovo, vysadili sme bylinkový záhon, ochutnali batáty a rôznofarebnú papriku. 🫑🍠🪴👨‍🌾

          • Otvor oči, kým nie je neskoro

          • Deviataci v rámci blokovej výučby riešili tému Fast fashion (rýchlej módy) a jej dopady na životné prostredie. Vyučovací blok sme začali pozeraním dokumentu Skutočná cena, ktorý sa venuje tejto problematike. Následne zisťovali množstvá spotreby vody bežného trička, či spotrebu vody v domácnosti. V rámci témy sa žiaci venovali aj upcyclingu. Žiaci si z domu doniesli kus vyradeného oblečenia a snažili sa ho zrecyklovať, inovovať, renovovať, tak aby sa dalo znovu nosiť.  Blokovku sme ukončili diskusiou o tom, že ako je potrebné čoraz viac nazerať a riešiť problémy globálne, kupovať len to, čo potrebujeme, či pri nákupe pozerať na označenie Fair trade. V závere sme prišli na to, že je potrebná zmena v našom konzumnom správaní, a že najlepšie je začať od seba a ísť príkladom pre druhých. 

          • Matematika a pohyb si podali ruky

          • Blokovku sme zamerali na fyzickú zdatnosť, šikovnosť, športové aktivity a s nimi súvisiace výpočty. V jednotlivých úlohách sme najskôr robili odhady, ktoré sme potom overovali meraniami a výpočtami. Niekedy sa nám to darilo, občas sme niečo aj neodhadli tak, ako bolo treba. Ale len praxou sa naučíme takto spájať matematiku s realitou. Vytvárali sme kruhy, kotúľali sme sa po zemi, merali čas, vzdialenosti, šprintovali, hrali bedminton. Naučili sme sa zorganizovať jednoduchý turnaj v bedmintone. Žiaci si museli sami pripraviť ihrisko, natiahnuť sieť, urobiť tabuľku, zapisovať výsledky, spracovať ich a vyhodnotiť. Prvé údery s bedmintonovou raketou boli dosť neisté, podania nevydarené, košík mnohých neposlúchal. Od zápasu k zápasu sa hráči očividne zdokonaľovali. Vo finálových zápasoch sme už sledovali krásne výmeny, oduševnené výkony i kadejaké smeče, či fintičky. Po turnaji sme počítali koľko podaní rúk sa uskutoční, ak si podá ruku každý s každým, ako sa po fair play hre patrí. A samozrejme sme tento výpočet overili aj skutočným podaním si rúk. Takto sme si precvičili a upevnili vedomosti o výpočte obvodu a obsahu kruhu, aritmetického priemeru, rýchlosti pohybu, ale riešili sme aj úlohy z kombinatoriky, robili tabuľky, spracovávali sme výsledky a samozrejme si aj zašportovali. Spokojní s našimi športovými výkonmi i matematickými výpočtami sme sa vrátili do školy.

          • Tvoríme pre radosť

          • Dnes na krúžku Tvoríme pre radosť sme s deťmi vyrábali z papiera kytice kvetov. Všetkým sa podarili krásne kytice a niekto stihol vyrobiť aj dve.

          • Pátranie po ENVIRO stope- blokovka v 6.ročníku

          • Počas dnešnej blokovky žiaci prechádzali niekoľkými kreatívnymi úlohami. V Dažďovom pralese zisťovali čo to taký prales je, kto a čo tam žije, ako vyzerá a jeden taký aj vytvorili. Zistiť svoju uhlíkovú stopu bol zaujímavý objav a diskusia o tom, ako ju znížiť bola veľmi zaujímavá. Zahrať sa na architekta bola výzva, ale inšpiráciou mohli byť aj iní známi architekti na internete.  Keďže nás už privítala jar, vyrobili sme si kvetové bomby, ktoré rozkvitnú. Počuli sme aj nápady ako prispieť k ochrane životného prostredia a ako vytvoriť príspevok, ktorým by sme dokázali presvedčiť ľudí chrániť okolie.  A aby sme zasiahli aj jazykových nadšencov, žiaci vymýšľali a triedili, ktoré veci s dajú reduce, recycle, reuse. 

          • Piatacka “tajná záhrada”

          • Apríl a Deň Zeme patria neodmysliteľne k sebe. Preto sa aj piatacka blokovka niesla v duchu zelene, prírody a ešte konkrétnejšie záhrad. Na stretnutí v kruhu sme si prečítali úryvok z knihy Tajná záhrada, aby sme sa potom mohli vrhnúť na spoznávanie rastlín, či tvorbu záhrad. Žiaci pracovali v skupinách - strihali a lepili, modelovali z plastelíny zvieracích obyvateľov záhrad, vymýšľali reklamy na svoje rastliny a záhrady, sadili si vlastné kvety alebo rastliny. Popri tom si prečítali zaujímavosti o tvorbe záhrad a dozvedeli sa aj o tom, prečo sú vlastne rastliny také dôležité. Pri práci v skupinách sa dnes piatakom podarilo rovnocenne sa zapájať a naozaj efektívne spolupracovať, o čom svedčia aj výsledky ich práce. Veríme, že záujem a zodpovedný prístup im vytrvá aj pri starostlivosti o rastlinky, ktoré si dnes sami zasadili a tak prispeli k tomu, aby bola naša Zem aspoň o pár lístkov zelenšia.

          • Stroskotali sme, ale nič nie je stratené ...

          • Dnes sa naši siedmaci počas blokového vyučovania preniesli vo svojej fantázii na opustený ostrov. Ich úlohou bolo dostať sa postupným plnením zadaní až na koniec opusteného ostrova. Najskôr čítali s porozumením text o Robinsonovi, ktorý stroskotal na ostrove. Určovali jeho literárny druh, formu, žáner a vyhľadávali v ňom ohybné i neohybné slovné druhy. Umeleckého opisu ostrova sa všetci obávali, ale nakoniec sa im podarilo vytvoriť originálne aj vtipné opisy.

            Cíť sa ako ryba vo vode – tak znelo ich ďalšie zadanie, v ktorom mali pomocou výkresu a štipcov vytvoriť rybu akéhokoľvek druhu, aby si ju mohli neskôr vlastnoručne vyrobeným oštepom uloviť. Ďalej museli myslieť aj na to, že sa blíži noc a tak si v treťom zadaní pomocou rôznych materiálov a predmetov vytvorili svoje vlastné bezpečné príbytky.

            Na opustenom ostrove sa človek môže stretnúť naozaj s hocičím a čokoľvek tam objaviť. Siedmaci objavili kostlivca a pomocou predlohy vytvorili z prírodných materiálov kostru človeka.

            Niektorým z nich zostal čas aj na výrobu ostrovného kamaráta, ktorého si pomenovali podľa vlastnej fantázie.

            Splnením všetkých úloh sa úspešne prepracovali k hľadanému pokladu. Bola ním „neskúšanka“ z biológie, ktorú môžu využiť na jednej z vyučovacích hodín biológie.

            Siedmaci pracovali počas celého dňa skutočne usilovne a právom im patrí veľká pochvala!

          • Florbalová liga🏑

          • Dňa 21.4. /piatok / absolvovali naši florbalisti dvojkolovú porciu zápasov v rámci dlhodobého florbalového turnaja O pohár primátora Novej Bane.

            V tomto kole sa stretlo šesť družstiev, ktoré si navzájom zmerali sily. Naši chlapci opäť ukázali svoje florbalové majstrovstvo, keď z desiatich zápasov prehrali len dva, oba so ZŠ Štiavnické Bane, jeden remizovali a ostatné zápasy vyhrali. Úspechom bol hlavne víťazný zápas s chlapcami z Novej Bane, ktorých sme prvý krát na tomto turnaji porazili, čo nás výrazne povzbudilo do ďalších úspešných zápasov. V tomto vyrovnanom kole sme nakoniec obsadili veľmi pekné druhé miesto, ktoré si zatiaľ držíme aj v dlhodobej súťaži. Čaká nás už len finálové kolo, ktoré sa uskutoční v júni. Vzhľadom na postavenie v tabuľke máme veľkú šancu získať celkové druhé miesto, čo je pre našu školu v konkurencii šiestich škôl veľmi pekný úspech. Držte nám palce!

            REPREZENTOVALI: S.Ďurkov, R. Mikuška, D. Kološta, T. Brodziansky, J. Klonga, J. Úškrt, F. Kasan, J. Kurek

          • Deň Zeme u štvrtákov 🌎

          • Keďže mala naša Zem dňa 22.4. sviatok, začali sme dnešnú blokovku diskusiou ako by sme jej mohli pomôcť. Najskôr sme si pozreli poučné video o separovaní odpadu. Potom sme vyhľadávali na tabletoch informácie ako dlho sa rozkladajú odpadky v prírode. Riešili sme aj matematické úlohy zamerané na rekordy našej Zeme. Stihli sme si zasadiť aj výhonky sukulentov, ktoré nám budú zdobiť našu triedu.Po dokončení úloh sme si nasadili rukavice, zobrali vrecia a vybrali sa do prírody pomôcť našej Zemi aj skutočne- vyzbierať odpad a vyseparovať ho do správnych nádob.

            Ďakujeme rodine Búryovej za plastové vrecia a rukavice pre žiakov na zbieranie odpadu.

          • Naša Zem - blokovka u tretiakov

          • Dnešné blokové vyučovanie sme venovali našej matičke ZEMI. Nestihli sme síce všetko, ako sme si naplánovali, ale aj tou troškou sme prispeli k čistejšej prírode.

            V triede nás niektorí spolužiaci potešili svojimi domácimi miláčikmi, porozprávali nám ako sa o nich starajú a zároveň sme si zopakovali aj učivo z prírodovedy o živočíchoch. V ďalšej aktivitke sme trošku ponamáhali naše mozgové bunky a zopakovali vybrané slová a násobilku.Snažili sme sa pracovať potíšku, aby sa domáci miláčikovia u nás cítili príjemne.Počasíčko nám prialo, preto sme mohli vybehnúť do prírody a pozbierať neporiadok.Rozdelili sme sa na tri skupinky, nasadili rukavice a s chuťou pustili do práce. Na záver sme sa zastavili pokolotočovať a spokojní so svojou prácou, sme sa vrátili späť do školičky.

          • Deň Zeme u prvákov

          • Dnešné blokové vyučovanie sme začali rozhovorom o našej planéte Zem. O tom, ako sa nám na nej dobre žije a ako ju máme radi.

            Naučili sme sa riešiť krížovku a tvoriť vety o zvieratkách.

            V bludisku sme pomohli chlapcovi s odpadom nájsť cestu do kontajnera a v kmeni a korune stromu sme si poradili aj s ťažšími príkladmi a slovnou úlohou.

            V druhej časti blokovky sme sa vybrali von a vyzbierali sme odpadky v okolí našej školy.

            Na záver sme si zopakovali ako triedime odpad a pozreli si peknú rozprávku.

          • Deň Zeme v materskej škole

          • Deň Zeme sme si v materskej škole pripomenuli zaujímavými aktivitami, v ktorých sme si zopakovali: separovanie odpadu, maľovanie na znovu použiteľný materiál, stavbou domčeku pre hmyz, zahrali sme si pexeso a rozdeľovali správne a nesprávne zaobchádzanie ľudí voči prírode. Všetci sme si dnešný deň užili a už vieme ako sa správne starať o životné prostredie.

          • Divadelné predstavenie Chlebík

          • Dnes sa žiaci 1.a 2. ročníka a deti MŠ zúčastnili divadielka Hoki Poki - O chlebíku. Získali poznatky o vzniku chleba, pútavým rozprávkovým príbehom od zrnka k chlebu. Naučili sa ako si majú vážiť chlebík a nevyhadzovať desiatu, ktorú im pripravia rodičia. Divadielko deti zaujalo a pobavili sa.

          • DEŇ NARCISOV 2023

          • Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Našej škole sa podarilo vyzbierať kásnych 376,51€.

            Ďakujeme.

          • Jar v zelenej škole

          • Naši tretiaci dnes usilovne pracovali v bylinkovej záhrade a na našom pocitovom chodníku. Na prírodovede sa rozprávali o bezstavovcoch a následne niektoré z nich objavili aj pri práci vonku. Tomáško Vallo mal super projekt o slimákovi Na pocitovom chodníku pomáhali aj naši šikovní piataci.S úpravou našej bylinkovej záhrady nám každoročne pomáha šikovná mamička pani Veronika Pavúková.