• TEAMBUILDING zamestnancov školy v Zaježovej🙂

          • Dva krásne dni sme spoločne strávili vo Vzdelávacom centre Zaježová. Krásne prostredie, výborná strava, príjemní ľudia a my.

            Ďakujeme našej školskej psychologičke Katke Švecovej za perfektne pripravené aktivity, na ktorých sme sa nesmierne pobavili.Ďakujeme našej Maťke Štrbovej za rannú lekciu jogy. Ďakujeme nášmu Adamovi Baranovi za hudobný sprievod počas celého večera.

            Bolo super, tešíme sa o rok znova.

          • Jarné prázdniny v ŠKD - PONDELOK - AFRIKA

          • Pre deti, ktoré navštevujú ŠKD počas jarných prázdnin sme si pripravili cestu okolo sveta s Marry Poppinsovou. Zámerom je zábavnou formou deťom priblížiť prvky a symboly kultúry iných krajín.

             

             

          • Potulky Afrikou

          • Afrika, cestovné kancelárie, slony, levy, žirafy, pyramídy, masky, tričká plagáty, to boli často frekventované pojmy, s ktorými pracovali žiaci šiesteho ročníka na poslednej blokovke. Mali sa vžiť do úlohy pracovníkov cestovnej kancelárie so zameraním na Afriku, ktorá má prilákať čo najviac turistov. A tak sa pustili do výroby plagátov, katalógov, afrických masiek, tričiek, prezentov, symbolizujúcich Afriku. Pracovali veľmi aktívne v trojčlenných skupinách. Každá skupina si mala vymyslieť názov svojej „cestovky“ a vyrobiť materiál, ktorý zaujme čo najviac návštevníkov cestovnej kancelárie. Že sa im to podarilo celkom pekne, o tom svedčia aj nasledujúce fotografie.

          • Geometrický výbuch

          • To ako vyzerá taký geometrický výbuch si piataci vyskúšali na vlastnej koži na blokovke, ktorá sa uskutočnila 22.2. Najskôr si overili svoje vedomosti z geometrie v hodnotenom pracovnom liste a hneď potom sa pokúsili vytvoriť 3D makety telies zo špáradiel a plastelíny. Nechýbala samozrejme ani maketa sopky. Bádaním ďalej zisťovali koľko vrcholov, hrán a stien má vytvorené teleso a ich úlohou bolo aj spomenúť si, ktoré predmety z bežného života im útvar pripomína. Pútavými aktivitami sme zisťovali čo všetko vieme o sopkách a ktoré známe sopky poznáme. Pre tých šikovnejších boli pripravené aj iné zaujímavé aktivity.

            A keď nám už hlavy vybuchovali od vedomostí, išli sme si ich vyvetrať na krátku prechádzku, pričom sme zaznamenávali dĺžku trasy do pripravenej mapy. Vzniknutý útvar sme pomenovali a následne vypočítali jeho obvod. Potom nás už čakal jungle gym v telocvični, kde sme sa premenili na zvieratá v džungli.  Piatakom sa táto aktivita veľmi páčila.

            Po pohybovom výbuchu prišiel na rad ešte ďalší - ten pravý sopečný, ktorý čakal na piatakov až na samý záver blokového vyučovania ako prekvapenie. Bolo veľmi zaujímavé sledovať nielen vybuchovanie sopky, ale aj rozžiarené oči detí.

          • Micro:bit projekty u piatakov

          • Počas uplynulých týždňov pracovali piataci na hodinách informatiky na projektoch s využitím micro:bitov. Ich skupinová práca mala 2 časti. V tej prvej si stanovili ciele svojho projektu, v textovom editore spísali potrebný materiál a postup práce. V grafickom editore vytvorili návrh, ako by finálny produkt mal vyzerať. V druhej časti potom pracovali na programovaní micro:bitov a dolaďovaní finálnych dizajnov a praktických riešení.

            V záverečnej prezentácii sme tak mohli vidieť LED hviezdu, ktorá plnila hneď viacero funkcií - dekoračnú a vďaka prehrávaniu melódie aj príjemne uspávala alebo naopak fungovala ako budík. V inej skupine vytvorili dievčatá herný plán, po ktorom sa hráči pohybovali vďaka ťahom zobrazeným na micro:bite, chlapci vymysleli detektor stratenej peňaženky. Skupinka športových fanúšikov naprogramovala originálne LED počítadlo gólov. Zvyšné dve skupiny použili micro:bity na zaujímavé a zábavné animácie k svojim príbehom.

            Chcem naozaj veľmi oceniť tvorivosť a veľkú mieru spolupráce, vďaka ktorým sa piatakom podarilo zostrojiť zaujímavé technologické vychytávky. V úžase zo  záverečných prezentácií som zabudla fotiť, tak pripájam aspoň fotky z procesu tvorby.

          • Tí, ktorí prežili...

          • Deviataci sa počas tejto blokovky zaoberali témou Holokaustu. Vyučovanie začali pri záhone so žltými krókusmi, ktoré symbolizujú spomienku na deti, ktoré počas holokaustu zahynuli. V rámci úvodnej aktivity diskutovali o predsudkoch a stereotypoch, o tom ako vznikajú a hľadali prepojenie s historickými udalosťami, v ktorých boli obmedzované ľudské práva. Následne sa žiaci vrátili do triedy a spoločne si pozreli osobnú spoveď ženy, ktorej sa podarilo prežiť v koncentračnom tábore. Potom mali za úlohu sami nájsť a priniesť príbeh niekoho, komu sa rovnako podarilo prežiť holokaust. Pracovali tiež so židovským kódexom. Atmosféru v triede dopĺňali kresby zachytávajúce život v koncentračnom tábore, z pohľadu muža, ktorému sa bohužiaľ prežiť nepodarilo, no jeho tvorba sa zachovala. V záverečnej diskusií žiaci odprezentovali svoje príbehy a postrehy z celej blokovky, a tiež sa zamýšľali nad tým, čo oni sami môžu spraviť preto, aby sa história už viac nemusela opakovať.

          • Malý princ zo Zeleného domu

          • Ôsmaci sa na dnešnej blokovke venovali najmä práci s textom a čítaniu s porozumením. Tak sa postupne niektorí z nich začítali do príbehu o Malom princovi, iní si zas vybrali text o Anne zo Zeleného domu.  Popri čítaní robili rozbor literárneho diela, vyhľadávali v ňom neohybné slovné druhy a snažili sa umelecky opísať hlavné postavy. Neskôr sa časť vybraného literárneho textu pokúsili pretransformovať do poézie a vytvorili z neho pieseň či rapovú verziu.

            Bez reklamy ani na krok – tak znelo heslo poslednej úlohy.  Žiaci si mali predstaviť, že ich prebásnený text budú hrať v najbližšej dobe ako pieseň v rádiu a mali urobiť plagát, ktorý bude zároveň reklamou na ich pieseň. Tí, ktorým sa nechcelo kresliť, mali možnosť využiť nahrávku alebo tvorbu reklamného videa.

            Ôsmaci pracovali naozaj svedomito, zodpovedne a podarilo sa im vytvoriť skutočne originálne texty opisy aj reklamné plagáty

          • „Kto sa hrá, nehnevá“

          • Pravdivosť tohto tvrdenia sa snažili preskúmať na blokovom vyučovaní siedmaci. Vo svojich úlohách sa zamýšľali nad významom hier v životoch ľudí, ich dôležitosťou, charakteristikami. Vyhľadávali, aké hry patrili medzi najstaršie, ktoré sú svetovo obľúbené a ktoré majú veľa fanúšikov v našej krajine. Okrem toho zapisovali spoločné a rozdielne znaky počítačových hier a tých, ktoré sa odohrávajú v reálnom čase a s reálnymi ľuďmi.

            Najrozsiahlejšou úlohou bolo navrhnúť a vytvoriť hru s využitím micro:bitov. Okrem programovania micro:bitu na účel hry, však podľa technického výkresu alebo vlastnej fantázie zostrojili konkrétne modely hier alebo potrebné doplnky. Práca s kartónom otestovala aj ich technické a umelecké zručnosti. Žiaci vytvorili rôzne herné plány, ale objavila sa aj prekážková dráha pre autíčka.

            V záverečnej prezentácii prác a reflexii sme diskutovali o pridanej hodnote tradičných hier v porovnaní s tými počítačovými. Spoločne sme diskutovali o tom, ako a s akým efektom môžeme technológie zapojiť aj do tradičných hier. Väčšina žiakov pracovala zodpovedne a ich skupinová práca priniesla ovocie v podobe vydarených projektov. Boli však aj takí, ktorí si až na konci uvedomili dôležitosť komunikácie v skupine pre úspešné zvládnutie úlohy. Veríme, že siedmakmi vytvorené hry sa zapáčia aj mladším spolužiakom, ktorým by sme ich radi predstavili a dali otestovať.

          • Tvoríme pre radosť

          • Dnes deti na krúžku Tvoríme pre radosť maľovali pomocou obyčajného špagátu a temperovych farieb. Vznikli im naozaj krásne diel.

          • Školské kolo HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 22.2.2023 sa žiaci prvého stupňa zúčastnili školského kola v prednese poézie a prózy ,,Hviezdoslavov Kubín”. Krásne ukážky poézie a prózy nám predviedlo 18 recitátorov. Víťazmi v prednese poézie sa stali: 1.miesto- Dávid Marcus Vančo, 4.ročník 2.miesto- Gabriel Kurek, 3.ročník 3.miesto- Emanuel Kurek, 1.ročník Ďakujeme všetkým zúčastneným recitátorom za krásny prednes a odvahu. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia v reprezentácii našej školy v obvodnom kole.

          • Živá a neživá príroda v MŠ

          • V tomto týždni škôlkari rozlišovali živú a neživú prírodu. Skúmali rôznorodosť kameňov, spoznávali minerály, dozvedeli sa zaujímavosti o vode, maľovali na drevo a taktiež si vyskúšali ako funguje magnetizmus. 💧🪨🪵👧🏼👦🏻

            Na sviatok sv. Valentína si vyrobili valentínky, navštívili školákov a inšpirovali sa krásnymi karnevalovými maskami. 💘

          • Karneval v ŠKD

          • Dňa 14.02.2023 sa v školskom klube konal KARNEVAL. Do rytmu rezkej hudby pochodovalo 62 zaujímavých, netradičných a do detailu vypracovaných karnevalových masiek. Po promenáde a predstavení masiek čakali na deti zábavné aktivity.

            Pexesový tanec, novinový tanec, metlový tanec, balónikový tanec, stoličkový tanec a tanec pozornosti. Deti si mohli vysúťažiť zaujímavé ceny a všetky dostali diplom a sladkú odmenu. Strávili sme popoludnie plné hier, súťaží a tanca.