• Dnes Topoľčianky

          • Naši žiaci prvého stupňa, ktorí nešli do školy v prírode a predškoláci MŠ boli na výlete v Topoľčiankach. Navštívili sme Národný žrebčín, ktorý patrí medzi významné chovateľské centrá ušľachtilých teplokrvných koní a hlavne plemien lipican. V historickej jazdiarni sme videli tréning výcviku koní. V krásnom parku okolo kaštieľa sme sa občerstvili a prešli. Na výlete bola výborná pohoda a nálada. Detí musíme pochváliť.Na záver sme si pochutnali na výbornej zmrzline.

          • Matematický KLOKAN

          •  

            Klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. A samozrejme ani tento školský rok sme nechýbali ani my. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 42 žiakov prvého až deviateho ročníka. Niektorým sa darilo viac, druhým menej. V tomto ročníku sme mali aj my až 13 úspešných riešiteľov, ktorí sa dostali do prvej pätiny najlepších. Dostali pekné diplomy i milé darčeky. A veľké šťastie sa usmialo aj na šiestačku Kaju Solárovú, ktorá bola vylosovaná spomedzi najúspešnejších riešiteľov a ako darček získala mobilný telefón.

            Úspešní riešitelia:

            1.ročník: Adrián Ivanov, Tatiana Vlčková

            2. ročník: Viktor Debnár

            3. ročník: Gabriel Kurek, Tomáš Luky

            4. ročník: Šarlota Polc, Samuel Plechlo

            5. ročník: Samuel Kilík

            6. ročník: Karolína Solárová

            7. ročník: Timea Šurjanská

            8. ročník: Lukáš Koniar, Ján Kurek

            9. ročník: Daniel Kološta

             

            Srdečne blahoželáme a prajeme, nech vám to aj naďalej takto skvele počíta!

             

          • Potulky prírodou

          • Príroda - najväčšia encyklopédia rastlín a živočíchov, ktoré spolu s ľuďmi tvoria živé organizmy žijúce na planéte Zem. Práve v nej piatackí bádatelia hľadali potrebné odpovede na nastolené úlohy. Svoje bio-bádanie začali v triede vyplnením osemsmerovky. Už počas pochodu malým lesíkom pozorovali stromy - ich stavbu, ale aj odlišnosť medzi nimi. Každá bádateľská skupina si našla svoj “najstrom”, pomocou funkcie mobilného telefónu zhotovili jeho fotografiu, na internete získavali doplňujúce informácie o ňom. Prakticky vyhotovili odtlačok kôry vybratého stromu a následne z nazbieraných listov rôznych stromov vzniklo minileporelo. Ďaľšou zastávkou bola lúka, s typickými lúčnymi trávami a kvitnúcimi lúčnymi bylinami. Zamerali sme sa hlavne na stavbu lúčnych tráv a ich spoznávanie v prirodzenom prostredí. Pri identifikácii lúčnych bylín sme si pomohli mobilnou aplikáciou PlantNet, spozorovali aj živočíšneho zástupcu - koníka čiarkovaného. Na ceste naspäť do školy nám neunikla ani “mravčia diaľnica” plná usilovných mravcov lesných. Naše prírodné bádanie sme ukončili hrou “Šťuky a ostrieže” a zmeraním síl “chalani verzus baby”. Všetkým sa blokovka páčila.

          • Poďakovanie :)

          • Chceli by sme veľmi pekne poďakovať za milé darčeky pre deti k MDD od Boni Fructi - školské ovocie a zelenina a Tatranské mliekárne - školské mlieko. ĎAKUJEME

          • Tvoríme pre radosť

          • Na krúžku Tvoríme pre radosť deti opäť pracovali s farbami.Pomou mikroténového sáčku odtláčali farebné kvety, ktoré dotvárali detailami a mašľou zo špagátu. Deti stihli aj druhú aktivitu a to farebného motýľa, ktorého vyrábali tiež pomocou odtláčania farieb. Práce sa deťom podali veľmi pekné.

          • Európska únia

          • Európska únia, myšlienka o jednotnej Európe, jej vznik, členovia, inštitúcie, symboly... S týmito a ďalšími informáciami dnes pracovali počas blokovky žiaci 6. ročníka. Najskôr si prečítali text o vzniku Európskej únie, ku ktorému museli odpovedať na viaceré otázky. Po prečítaní textu sa dozvedeli, ktoré štáty sú členmi EÚ, kto sú „otcovia“ EÚ a kto z nej nedávno vystúpil. Ich ďalšou úlohou bolo nakresliť vlajku EÚ a vytvoriť nové motto, ktorým by nahradili doterajšie „Zjednotení v rozmanitosti“. EÚ má aj svoje inštitúcie. Žiaci mali vyhľadať, kde sídli Rada EÚ, Európsky parlament a Európska komisia a danú inštitúciu potom zakresliť do mapy Európy. Členovia EÚ – tak znela úloha, v ktorej si mali vybrať jeden z členských štátov EÚ a vytvoriť o ňom zaujímavý plagát. Na plagáte sa mal okrem iného nachádzať aj krátky slovník pre turistu (aspoň 10 slov alebo fráz), ktoré by mohli turisti pri návšteve krajiny potrebovať. Vyhľadali aj 4 najzaujímavejšie turistické atrakcie daného štátu a v záverečnej prezentácii nám ich predstavili. Svoj štát, ktorý si zvolili, potom vyznačili aj na mape Európy. Pomocou plastelíny, špajdlí a iných materiálov vytvorili model významnej stavby, ktorá sa v ich krajine nachádza. Niektoré z nich boli naozaj originálne a nápadité. Šiestaci pracovali počas celého dňa usilovne a so záujmom, za čo im patrí veľká pochvala!

             

          • Odhadujeme, počítame i športujeme

          • Blokovku sme zamerali na fyzickú zdatnosť, šikovnosť, športové aktivity a s nimi súvisiace výpočty. V jednotlivých úlohách sme najskôr robili odhady, ktoré sme potom overovali meraniami a výpočtami. Takto sme sa v praktických úlohách učili ako spájať matematiku s realitou. Meracím pásmom i krokomerom sme odmerali rozmery multifunkčného ihriska a tieto hodnoty využili pri riešení praktických matematických úloh. Na rôznych športových aktivitách sme si precvičili a upevnili vedomosti o výpočte obvodu a obsahu obdĺžnika, zobrazovanie v danej mierke, priamu a nepriamu úmernosť. Riešili sme aj praktické úlohy s využitím aritmetického priemeru, rýchlosti pohybu žiakov. Družstvá súťažili v štafete, ktorá bola okorenená, prekážkami, skokmi cez švihadlo, kruhmi, loptami. Potom si zmerali svoje sily v trojboji: skoky z miesta, hody loptou, člnkový beh. Výsledky jednotlivých družstiev boli vyrovnané, ale najlepšie sa darilo prvému družstvu. Všetci žiaci veľmi pekne spolupracovali, snažili sa zvládnuť úlohy čo najlepšie. Zápas vo vybíjanej bol tiež veľmi napínavý. Až do jeho záveru nebolo jasné, ktorému družstvu sa podarí strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Slniečko sa na nás celý deň pekne usmievalo, a tak spokojní, možno aj trochu „prevarení“ sme krátkym futbalovým zápasom ukončili našu blokovku. Spokojní s našimi športovými výkonmi i matematickými výpočtami sme sa vrátili do školy.

          • Cestovanie v čase

          • Z praveku do súčasnosti - to bola dnešná cesta ôsmakov na poslednej tohtoročnej blokovke. V "pravekej" časti svojej cesty čelili hneď niekoľkým výzvam. Tou prvou bolo zdolať prekážkovú trať a "uloviť svoju korisť". Tou druhou bolo nazbierať všetko potrebné na založenie ohňa a opekanie nad ohňom. Práca s kresadlom sa ukázala ako skúška trpezlivosti a vytrvalosti, ale oplatilo sa. Žiaci si tak nakoniec mohli upiecť ulovenú korisť a pripraviť si tradičný americký barbecue snack - opekané marshmallow. Poslednou aktivitou v tejto outdoorovej časti bolo kreslenie pravekých jaskynných malieb pomocou prírodných materiálov. Žiaci využili popol, blato, trávu, ohorené papeky, ale aj kamene. 

            V ďalšej časti sme sa presunuli do triedy a tým aj do súčasnosti. V tejto časti čakali ôsmakov technologické výzvy. Zamýšľali sa nad konceptom IOT - internetu vecí, jeho výhod ale aj rizík, programovali autíčka a LED pásiky, zostrojili dom s využitím senzorov na snímanie svetelnosti a hlučnosti. Spoločne sme diskutovali o nástrojoch a aplikáciách, ktoré v dnešnej dobe pomáhajú ľuďom udržiavať si zdravý životný štýl. Druhá časť žiakov sa snažila vytvoriť modernú jaskynnú maľbu, a teda dizajn v grafickej aplikácii. 

            V záverečnej reflexii sme zdieľali skúsenosti nadobudnuté dnešným blokovým vyučovaním, vysvetlili si význam svojich výtvorov, predstavili hotové programy a ich fungovanie. Spoločne sme sa zamysleli aj nad rozdielmi medzi jednotlivými historickými obdobiami a rizikami, ktorým sú ľudia dnešnej doby vystavení. V závere už len chcem oceniť snahu a vytrvalosť žiakov pri plnení dnešných úloh, ich spoluprácu a nápaditosť. 

          • Týždeň v MŠ-Slovensko a svet

          • Týždeň sme započali témou Slovensko, moja vlasť. Deti si zopakovali svoje vedomosti, naučili sa niečo nové a podelili sa s nami so zážitkami z návštev rôznych kútov Slovenska. Pokračovali sme témou Deti sveta. Dozvedeli sme sa ako deti žijú aj v iných krajinách a aký je ich pôvod. Zahrali sme sa aj na Indiánov a vyrobili si čelenky s pierkom. Keďže máme bohaté kultúrne dedičstvo, tak nám pani učiteľka priniesla vyskúšať si dievčenský tekovský kroj a ukázať bohato zdobený ženský tekovský kroj z krojovne Folklórneho súboru Háj. V škôlke disponujeme aj našimi krojmi, preto sme sa zaobliekli a spoločne si zatancovali, zaspievali a naučili sa niečo nové.  💃🏼🎤🌍👨‍👩‍👧‍👦🪶

            Pokračujeme aj v projekte Zeleninkovo a tento krát sme ochutnali pažítku. Prečítali sme si rozprávku a urobili pažihryz. Tvarohovou nátierkou sme si natreli chlebík a posypali pažítkou. Deti zhodnotili, že trávička chutí presne ako cibuľka. 🧅🥖😋

          • Skvelé výkony našich družstiev v atletike

          • Slová uznania a veľkú pochvalu si zaslúžia naši športovci – atléti a atlétky, ktorí sa dňa 24.5.2023/streda/ zúčastnili Majstrovstiev okresu v atletike družstiev základných škôl. Preteky sa už tradične konali na atletickom štadióne pri ZŠ Žarnovica. Naši chlapci a aj dievčatá si preteky veľmi užili, podali skvelé výkony na hranici svojich možností, čo prinieslo ovocie v podobe výborných výsledkov.

            Po zmenách v organizácii školských súťaží sa v atletike prešlo len na súťaž družstiev, keď sa vynechali jednotlivci. Súťažilo sa v šiestich disciplínach – beh na 60 m, 1000 m, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou, hod vortexom, štafeta 4x60 m. Výsledky z jednotlivých disciplín sa zarátali do súťaže družstiev.

            Začneme dievčatami, ktoré sa predstavili vo veľmi mladom zložení, čo je perspektíva do budúcnosti. Veď v družstve sme mali len jednu deviatačku, jednu ôsmačku a štyri siedmačky, to  znamená, že chýbali sily a skúsenosti. Napriek tomu dievky bojovali, čo im sily stačili a niektoré dosiahli vo svojich disciplínach skvelé výsledky. Však posúďte- Miška Kožinová v behu na 60 m 1.miesto s časom 9,1s, Lujza Bagalová v skoku do diaľky 3.miesto s výkonom 396 cm, za zmienku stojí aj výkon mladej Barborky Janákovej v behu na 800 m časom 3:02 min. Chválime aj ostatné dievčatá, všetky si siahli na dno síl, výsledkom čoho bolo piate miesto medzi družstvami dievčat.

            Poďme na chlapcov, ktorí na naše pomery predviedli grandiózne výkony a predviedli sa v medailovom svetle. Zo šiestich disciplín zvíťazili v troch, čo trochu prekvapene nestačilo na celkové víťazstvo v súťaži družstiev. Nuž, to by sme už veľmi vysoko rúbali, keby sme porazili okresnú atletickú žiacku elitu. V jednotlivých disciplínach sa im darilo nasledovne: v behu na 60 m naše „rakety“ Sebík Ďurkov a Riško Mikuška dosiahli super výsledky, keď Sebo skončil na 1.mieste s časom 7,5 s a Riško štvrtý s časom 7,8 s. Neuveriteľne a pre nás úspešne dopadol skok do diaľky,  keď víťazom sa stal Marco Greguš s výkonom 534 cm a strieborný skončil Sebo Ďurkov s výkonom 533 cm. Super výkony. Očakávania z dobrého umiestnenia sme mali aj v behu na 1000 m, no aj tu sme zožali slávu, keď víťazom sa stal Riško Mikuška s výkonom 3:05 min, čo je aj rekord našej školy. Aj ostatní chalani predviedli výkony na hranici svojich možností. Celkový výsledok družstva chlapcov bolo druhé miesto a strieborné medaily, keď sme zaostali len za žiakmi zo Žarnovice. Prvotné pocity u chlapcov boli rozpačité, keď dúfali vo víťazstvo, žiaľ Žarnovičania preukázali vyrovnanejšie výkony vo všetkých disciplínach. Za sebou sme nechali chlapcov zo ZŠ J.Zemana Nová Baňa , čo je náš zriedkavý a veľmi cenný skalp, na ktorý môžeme byť hrdí. Keď si predstavíme v akých podmienkach sme sa pripravovali,(bez akéhokoľvek atletického zázemia, všetko robíme „na kolene“) tak tieto výsledky, ako chlapcov ale aj dievčat sú pre nás veľmi cenné. Takéto výsledky nás presviedčajú, že máme šikovných a talentovaných žiakov, ktorí by si určite zaslúžili podmienky na športovanie hodné 21.storočia. Veríme, že kompetentní našej obce budú robiť všetko pre to, aby sa v čo najkratšom možnom čase tak stalo.

            Na záver všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy, obce aj samých seba.

            REPREZENTOVALI:

            Dievčatá: L.Bagalová, M.Kožinová, B. Janáková, T. Šmitalová, M. Predmeská, V. Katinová

            Chlapci: S. Ďurkov, R. Mikuška, T. Gáfrik, L. Koniar, M. Greguš, M. Krajčovič

             

          • "Prírodný" internet

          • Dnes sme sa na informatike spolu s piatakmi vybrali von. Žiaci dostali za úlohu v skupinách prírodnými materiálmi vysvetliť alebo znázorniť fungovanie internetu alebo to, ako si internetovú sieť predstavujú. Niektorým dala skupinová práca a hlavne dohoda na spoločnom postupe celkom zabrať, ale nakoniec sa všetkým podarilo úlohu splniť a najmä svoje výtvory vysvetliť aj ostatným spolužiakom. Či už ich práce zobrazovali prepojenosť internetových signálov alebo postupné šírenie cez káble rôzneho druhu až k routerom v domácnostiach, spoločne sme si nakoniec mohli zhrnúť naše poznatky. Zhodli sme sa tiež, že každý z výtvorov istým spôsobom zachytil niektorý z aspektov problematiky internetu a o to nám od začiatku išlo. Oceňujem piatacku tvorivosť a snahu nevzdať sa aj napriek prekážkam alebo nezhodám v skupine.

          • Múzeum holokaustu v Seredi

          • Naši deviataci 11. mája absolvovali exkurziu v rámci dejepisu v Múzeu holokaustu v Seredi. Tematicky sa exkurzia zaoberala priebehom holokaustu na Slovensku, pracovnými tábormi pre Židov a politickou propagandou namierenou proti nim. Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu mali možnosť žiaci vidieť vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník všetkých zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len samotným táborom v Seredi prešlo v období od roku 1941 do roku 1945 približne 16 000 Židov, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.   

          • Týždeň v MŠ

          • Tento týždeň sme začali programom ku dňu matiek. Deti si pripravili pre svoje mamičky program, kde zaspievali, zarecitovali aj zatancovali. Po programe sa všetci zabávali pri hudbe a posedeli pri chutných dobrotách od mamičiek.

            Využili sme aj nepriaznivé počasie, ktoré sme si spríjemnili aktivitami na dvore. Deti si priniesli gumáky, pršiplášte, dáždniky a hurá von. Pozorovali sme dážď, hľadali farby, zaspievali i zatancovali.

          • "Voda pre budúcnosť"

          • Dňa 27.4. k nám zavítala slečna Majka zo Zelenej školy.Najskôr ju žiaci nášho kolégia previedli areálom a ukázali jej, čo všetko tu máme, na čom pracujeme a na čo sa ešte len chystáme. Na oplátku si zase Majka pripravila pre nás veselé zaujímavé aktivity.Tiež sme spoločne vytvorili návrhy na využiteľnosť dažďovej vody v našej škole. Strávili sme s ňou príjemné dopoludnie a veľmi pekne jej ďakujeme za návštevu a výbornú pomôcku o vode pre našich žiačikov na 1.stupni. Po stretnutí s Majkou sme sa stretli v rámci žiackeho kolégia a vybrali sme sme dva návrhy adaptačných opatrení k využiteľnosti dažďovej vody a to:

            METEOROLOGICKÚ STANICU - využiteľnú vo viacerých predmetoch ako prvouka, prírodoveda, biológia, fyzika, geografia, matematika atď.

            AKO KOSIŤ INAK - žiaci navrhli vykosiť si bludisko, nakreslili návrhy, určili si z pomedzi seba tých, ktorí budú narábať s krovinorezom.

            Stretnutie bolo úspešné, tešíme sa na nové prvky v našom školskom areáli.

            Projekt Voda pre našu budúcnosť realizujeme v spolupráci s programom Zelená škola (CEEV Živica) s podporou značky Finish.

          • Outdoorové vyučovanie v ŠKD

          • Spoločná akcia všetkých oddelení prebiehala vonku v outdoorovej triede.Cieľom aktivity bolo maľovať s netradičným materiálom a používať rôzne výtvarné techniky.Deti prezentovali svoje vedomosti o liečivých rastlinách.Pracovali s vatovými tyčinkami,balónikmi,papierovými kornútkami,štetcom a olejovými farbami.Otláčaním zhotovili pekné obrazy púpavy lekárskej.

          • Beh o pohár primátora mesta Nová Baňa

          • Včera sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili 29. ročníka Štafetového behu o pohár primátora mesta Nová Baňa. V silnej konkurencií 5. tímov ostatných škôl dokázali vybojovať krásne 3. miesto s časom 5:01. Ako prvý bežal Lukáš Koniar, ktorý tímu nastavil tempo, následne štafetový kolík prebral Ján Kurek, tak isto s výborným výkonom prenechal štafetovú povinnosť Michaele Kožinovej, ktorá súperom neostala nič dlžná, a po jej výbornom výkone ukázal svoje bežecké kvality Adam Drozdík, ktorý štafetu posunul Barbore Janákovej. Predposlednou bežkyňou v tíme základnej školy Brehy bola Viktória Kratmüllerová, tá pokračovala vo skvele nastavenej súťažnej iniciatíve a po odbehnutí svojho úseku odovzdala štafetu Filipovi Kasanovi, ktorý len o malý kúsok nestačil vybojovať druhé miesto. Po odbehnutí štafety sme si oddýchli a nasledoval tradičný beh mestom v sprievode mestskej polície a ostatných škôl. Výborný výsledok, priateľská atmosféra, a dobrá nálada, taká je bilancia tohto športového dňa. Ďakujeme.

          • Mc Donald s Cup -Futbal žiakov I. stupňa

          • V utorok 2.5.2023, naši najmladší žiaci- I. stupeň, reprezentovali školu na tradičnom futbalovom turnaji pod názvom Mc Donald s Cup, ktorý sa konal na ihrisku pri ZŠ Žarnovica. Už pri nominácii sa vyskytli problémy, keď niektorých žiakov vyradili zranenia alebo choroby. V samotnom turnaji naši mladí futbalisti a futbalistky( podmienkou je aj účasť dievčat v družstve), podali bojovné výkony, snažili sa, čo im sily stačili. Herne sme celkom aj obstáli, no výsledkovo to nebolo ono, keď sa prejavilo málo skúseností z futbalových zápasov. V skupine sme sa stretli so silnými súpermi zo Župkova, Hodruše-Hámrov a Žarnovice. Z týchto troch zápasov sme dva prehrali a jeden remizovali, čo nestačilo, aby sme postúpili do bojov o medailové umiestnenie. Žiaci boli sklamaní, no presvedčili sa, že bez systematického tréningu a zápasov sa úspech dosiahne veľmi ťažko. Veríme, že aj tento turnaj bude motivovať viacerých k tomu, aby si prišli zatrénovať na ihrisko v družstve prípravkárov.

            REPREZENTOVALI: R. Gálik, S. Jackuliak, T. Hluzák, T. Vlčko, G. Kurek, G. Šustek, V. Majerčíková, S. Mišurová.  

          • IQ olympiáda na našej škole

          • V apríli sme sa ako škola prvýkrát zapojili do celoslovenskej súťaže IQ olympiáda, ktorá je organizovaná spoločnosťou Mensa Slovensko. Do súťaže sa rozhodlo zapojiť 6 odvážlivcov z našej školy. Keďže sme so súťažou nemali žiadne predchádzajúce skúsenosti a nepoznali sme detailnejšie informácie o charaktere úloh, chcem veľmi oceniť iniciatívu a odvahu zapojených žiakov. Boli nimi Petra Žarnovičanová (5. roč.), Martin Majerčík a Oliver Brodziansky (6. roč.), Dávid Šipoš (7. roč.), Nela Psotková a Šimon Glasa (8. roč.). Najlepšie výsledky dosiahla ôsmačka Nela Psotková, ktorá ale v konkurencii 832 žiakov z nášho kraja nepostúpila do ďalšieho kola. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 12622 žiakov druhého stupňa základných škôl a osemročných gymnázií zo Slovenska. Veríme, že v budúcom školskom roku sa nájdu ďalší odvážni žiaci ochotní zmerať si svoje intelektové danosti so svojimi rovesníkmi.

          • Adamko hravo-zdravo

          • Na krúžku Adamko hravo-zdravo sme piekli ovocný piškótový koláč s jahodami a čučoriedkami. Práca sa deťom darila a pomáhali pri jeho príprave . Ešte lepšíia bola ochutnávka tejto dobroty.