• Krúžok Tvoríme pre radosť

          • Dnes na krúžku Tvoríme pre radosť snežilo. Deti kreslili, strihali a lepili. Vyrobili si zasnežené krajiny. Usilovne a trpezlivo pracovali . Práce sa im naozaj veľmi podarili

          • POĎAKOVANIE  

          •                                                                                                                                                                               Ďakujeme našej pani špeciálnej pedagogičke, že nám aj tento školský rok zasponzorovala odmeny na karneval. Pani vychovávateľky a deti zo ŠKD.

          • Priemyselná revolúcia

          • Žiaci 8.A sa na blokovom vyučovaní zaoberali témou Priemyselnej revolúcie. Počas dňa si vyskúšali prácu s textom o priemyselnej revolúcií, či prácu s mapou, kde hľadali a zakreslovali kolónie európskych štátov, ktoré boli v rámci dodávania surovín pre priemyselnú výrobu v tomto období toľko potrebné. Hlavným cieľom tohto blokového vyučovania však bola práca na vynálezcoch a ich objavoch. Žiaci spracovávali príbehy Marie Curie Sklodowskej, T. A. Edisona, Štefana Baniča, Ferdinand Zeppelina či bratov Wrightovcov. Okrem spracovania príbehu mali za úlohu vytvoriť model ich vynálezu, čo sa im skutočne aj podarilo. Na záver sme si v rámci "mini" vedeckej konferencie odprezentovali patenty jednotlivých vynálezov a na príklade Alfreda Nobela a jeho dynamitu sme sa zhodli, že mnoho vynálezov bolo vymyslených v dobrom duchu, len v ich prípadoch zlyhalo ľudstvo, keď ich v zápätí dokázalo využiť na zlý účel. Ale aj o tom je história, aby sme sa z nej poučili a v budúcnosti neopakovali rovnaké chyby.

          • Sen versus realita v 7.ročníku

          • Blokovka v 7.ročníku bola zameraná na tému škola. Žiaci písali kamarátom do Francúzska o škole a obľúbených predmetoch, následne točili krátke video spoty, tvorili plagát o vysnívanej škole, pripravili reklamnú kampaň. Počas tejto blokovky sa žiaci zabavili tocením, editovanim videí, oboznámili sa s pojmami vízia, slogan a zamysleli sa aj nad prípravou rozpočtu a časového plánu reklamnej kampane.​​​​​​​

          • CHUDOBA VERZUS BOHATSTVO

          • „Chudobný sa smeje bezstarostnejšie a častejšie ako bohatý.“ Lucius Annaeus Seneca Čo robí z človeka bohatého a chudobného? Materiálne zabezpečenie ani stav, či spôsob začlenenia v spoločnosti to zjavne nie je. Je to vnímanie samého seba vo svete a spôsob prístupu k životu. V šiestom ročníku sme sa na blokovke venovali tejto téme. Žiaci pomocou videa spoznávali ochranné prvky bankoviek, preverili si pravosť svojej 10 eurovej bankovky. Prepočítavali, koľko peňazí dostanú za 100€ v rôznych krajinách sveta. „Nahliadli“ do bohatých a chudobných rodín Afriky, kde vnímali rozdielny život ľudí s peniazmi a bez peňazí. Počítali cenu určeného nákupu pomocou letáku. Hľadali všetky spôsoby, ako sa dostať ku peniazom a na čo všetko peniaze potrebujeme. Z moduritu si vyrobili vlastnú mincu podľa predlohy. Svoje poznatky z tejto témy si žiaci overili pomocou kvízov- KAHOOT. Žiaci získali veľa užitočných a zaujímavých informácií z oblasti finančnej gramotnosti, ktoré im pomôžu lepšie sa orientovať v praktickom živote.

          • Január v ŠKD

          • V mesiaci JANUÁR sme mali tiež zaujímavé témy. Venovali sme sa tvorbe projektov o remeslách a zimných športoch. Využívali sme pri práci odpadový materiál. Objavovali sme krásu v bežnom živote. Svojimi peknými prácami sme vyjadrovali svoj vzťah k národnej príslušnosti a hrdosti k našim brežským tradíciám. Výtvarne sme zhotovovali symboly Slovenska a tým vyjadrovali svoj vzťah k našej domovine.

          • Všetkovedko

          • Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími.

            16 žiakov našej školy z 2. až 4. ročníka predviedli svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok v celoslovenskej súťaži VŠETKOVEDKO. Súťaž je špecifická svojím zameraním – nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného izolovaného predmetu, ale prepojenie všetkého, s čím sa doteraz v škole alebo v rodine stretli a naučili. 

            Najviac bodov získali:

            druháci: Natálka Lenčová, Viktorka Palajová, Dorotka Mikušková

            tretiaci: Matiasko Tužinský, Tomáško Luky, Gabko Kurek, Viktorka Kasanová

            štvrtáci: Šarlotka Polc, Veronika Klongová, Karinka Pavlová, Olívia Šuchterová

            Títo úspešní riešitelia boli odmenení diplomom VŠETKOVEDKO a aj milými vecnými cenami. 

            Ostatní súťažiaci Sofka Altpergerová (2. roč.), Paulínka Bratková (3.roč.), Gabko Šustek (3.roč.), Dávidko Vančo (4.roč.) a Riško Gálik (4.roč.), získali účastnícky diplom VŠETKOVEDKOV UČEŇ a ceruzku.

            Srdečne blahoželáme!

             

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 12.01.2023 sa uskutočnilo školské kolo v kategórii C – TP                                        

            Úspešní riešitelia: Marek Krajčovič (9.A) – postupuje do okresného kola

                                          Šimon Glasa (8.A) – postupuje do okresného kola

                                          Lujza Bagalová (9.A), Timotej Fortuník (9.A), Tobias Brodziansky (9.A),

                                          Richard Mikuška (9.A), Tomáš Gáfrik (9.A)

             

            Srdečne blahoželáme!

          • Skúšobný športový tréning pre deti od 6-9 rokov

          • Jungle pohybová škola pozýva všetky deti vo veku 6-9 rokov na skúšobný tréning - pohybová príprava, gymnastika, parkour. Skúšobný tréning sa bude konať dňa 2.2.2023 od 15:00 do 16:00 hod. v priestoroch telocvične ZŠ s MŠ Brehy. Potrebujete: pohodlné oblečenie, fľašu s vodou a dobrú náladu. Tešíme sa na vás.

            KONTAKT: info@junglepohybovaskola.sk

          • Krúžok Adamko hravo zdravo

          • Dnes sme piekli čokoládové mafiny a pridali sme aj špaldovú múku. Deťom sa práca páčila a výborne pomáhali. Ďakujeme za recepty a suroviny. Upečené si odniesli do ŠKD a zjedli. Tieto koláčiky vymysleli sami.

            Mgr. Pastvová

          • Odpočinková a relaxačná činnosť v ŠKD

          • Odpočinková činnosť v ŠKD prebieha po príchode do školského klubu. Jej cieľom je zbaviť deti únavy z dopoludňajšieho vyučovania. Trvá 30-40 minút, od 11:50 – 12:30. V tomto čase sa deti hrajú hry podľa vlastného výberu. Snažíme sa, aby odpočinková činnosť bola pohybom a duševne nenáročná. Obsahuje- pokojné tvorivé hry, tematické hry, rolové hry, bábkové divadlo, konštruktívne hry, spoločenské hry, námetové a situačné hry, individuálna práca s knihou a detskými časopismi, počúvanie rozprávok, čítanie na pokračovanie.

          • Pomôžte skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy, pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! 

            Dovoľte poďakovať sa Vám aj touto cestou za Vašu doterajšiu všestrannú podporu našej školy a jej aktivít. I vďaka Vášmu ústretovému postoju sa nám stále darí pripravovať pre našich žiakov kvalitné podmienky a prostredie na vzdelávanie, záujmovú činnosť a úspešnú prípravu do života. Vedenie školy, Rodičovská rada a dobrovoľníci  neustále hľadajú možnosti pomoci škole.

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v našej základnej a materskej škole,
            • skvalitnenie vybavenia našej základnej a materskej školy.

            ĎAKUJEME!

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

             

            Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ?

            1. Do 15.2.2023 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň
            2. Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil potvrdenie.pdf
            3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
            4. Stiahnite si a vyplňte vyhlasenie.pdf
            5. Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:

            Obchodné meno alebo názov:

            Združenie rodičov Brehy

            Identifikačné číslo (IČO/SID):

            52652343

            1. Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 2023 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

             

            Podávate si daňové priznanie sami?

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 2% z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať, minimálne však 3 Eura.
            3. V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov:

            Združenie rodičov Brehy

            Identifikačné číslo (IČO/SID):

            52652343

            1. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2023) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

             

            Postup pre právnické osoby

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 1% z dane z príjmov právnickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Môžete určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému však najmenej 8 Eur).
            3. V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1% z dane v prospech 3 prijímateľov (IV. časť priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov:

            Združenie rodičov Brehy

            Identifikačné číslo (IČO/SID):

            52652343

            1. Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu.
            2. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

             

          • Tretie kolo florbalovej ligy

          • Dňa 19.1./štvrtok/ sa po dlhšej pauze, spôsobenej chrípkovými prázdninami, konalo v telocvični ZŠ J. Zemana v Novej Bani tretie kolo žiackej florbalovej ligy O putovný pohár primátora Novej Bane. Samozrejme, že na turnaji nemohli chýbať naši chlapci, ktorí sa už veľmi tešili na konfrontáciu s ostatnými družstvami. Žiaľ, turnaja sa z rôznych príčin nemohli zúčastniť družstvá Žarnovice a Veľkej Lehoty, preto sa predĺžil hrací čas jednotlivých zápasov. Naši chlapci nastúpili vo veľkom štýle, keď v prvých zápasoch porážali s prehľadom všetkých súperov. Až prišiel posledný zápas, v ktorom si chlapci skrížili hokejky s najväčším favoritom turnaja, žiakmi zo ZŠ Nová Baňa. Dnes sme v zápase ťahali dosť výrazne za kratší koniec, nič nám nevychádzalo, boli sme strnulí, pomalší a zakríknutí. Súper bol veľmi efektívny a v našej sieti sa zatrepotalo šesť gólov. My sme sa nezmohli ani na jeden, takže výsledok hovorí jasnou rečou a obsadili sme v tomto kole už tradičné pekné druhé miesto. Nevadí, ideme ďalej, trochu potrénujeme( ak bude kde) a skúsime šťastie v ďalších kolách a hlavne na okresných majstrovstvách vo florbale žiakov, ktoré nás čakajú 1.2.2023.

            REPREZENTOVALI: J. Kurek, J. Klonga, J. Uškrt, F. Kasan, R. Mikuška, S. Ďurkov, D. Kološta, T. Brodziansky.

          • Rekreačná činnosť v ŠKD

          • Keď je vonku nepriaznivé počasie, rekreačné činnosti si organizuje  každé oddelenie ŠKD individuálne, vo svojich herniach. Dnes 18.1. sme sa rozhodli zasúťažiť si všetky 3. oddelenia spoločne. Využili sme priestory telocvične, kde pribudla nová, pohodlná, protišmyková podlaha. Na rozohriatie sme sa hrali pohybové hry na povel. Potom dominovala lopta pri kruhovej vybíjanej. Veľkú radosť deťom prinieslo hojdanie na lane a súťaženie s kruhom hula-hop.

          • Divadielko o Jankovi Hraškovi

          • Včera sa škôlkári a žiaci prvého stupňa zúčastnili interaktívneho divadielka o Jankovi Hraškovi. Dozvedeli sa zaujímavé veci o tom, kto je spisovateľ, ilustrátor a zberateľ rozprávok. Hádali názvy rozprávok podľa rôznych nápovied- podľa zraku, sluchu a chuti. Deti tiež pomáhali Jankovi Hraškovi zdolať rôzne prekážky: pomáhali mu počítať, zoraďovať podľa veľkosti, prejsť cez rieku, vybrať suroviny na halušky, prenášať hrášok na lyžici a hrať na nástrojoch, ktoré vydávali rôzne zvuky.Divadielko sa deťom veľmi páčilo a všetci si ho užili.

          • Skutočne zdravá školská jedáleň

          • Naša škola získala certifikát za úspešné absolvovanie analýzy školskej jedálne. Ďakujeme našim pani kuchárkam. Je to v prvom rade ich zásluha. Pani kuchárky sú srdcom celého programu. Ďakujeme.