• “Zdravie zo záhradky”

          • Touto témou začali šiestaci tohtoročné blokové vyučovanie.

            Bádateľsko-tvorivými aktivitami zisťovali, aké vitamíny sú zastúpené v ovocí a zelenine, ktoré následne priraďovali do jednotlivých skupín buď podľa plodov alebo spoločných znakov. Ich bystré hlavičky hravo zvládli vyriešenie ovocno- zeleninových príkladov. V závere bádania zažili dobrodružnú cestu spolu s ovocím a zeleninou, ktoré sa k nám dovážajú z iných krajín. Tvorivé aktivity - zeleninovo - ovocné pexeso s názvami v anglickom jazyku, jablko alebo hruška z vlny, budú využiteľné aj v iných predmetoch.

            V závere sa všetci zhodli na tom, že najlepšia zelenina a ovocie je to, ktoré si samy vypestujeme vo svojich záhradkách.

            Veľa zdravia!

          • Outdoorovo o kontinentoch

          •  

            Kontinenty – kľúčové slovo, ktoré často používali piataci pri svojej prvej blokovke na druhom stupni pod názvom „O kontinentoch outdoorovo“. Za poznatkami o kontinentoch, ale aj geografických, matematických alebo informatických zručnostiach, sme si „vybehli“ do okolitých kopcov Štiavnických vrchov, konkrétne do lokality „Kalištie“. Už samotná túra, ktorá celkovo merala cca 7 km a tiahla sa zvlneným terénom, preverila fyzickú zdatnosť našich piatakov. Viacerí zistili, že majú vo fyzickom fonde čo doháňať.

            Samotné aktivity boli koncipované tak, aby žiaci získali nové vedomosti z oblasti regionálnej geografie, pohybu v prírode, ale aj aby si preopakovali vedomosti a zručnosti z povrchu Zeme, z odhadu vzdialenosti, obvodu. Vyskúšali si meranie dĺžky a obvodu, trochu sme zašli aj do informatiky, keď mali naprogramovať rôzne činnosti spolužiakov. Zábavné bolo sledovať vzájomnú spoluprácu celej triedy pri aktivite „ živé kontinenty“, kde mali zo svojich tiel vytvoriť určený kontinent. Zistili, že spolupráca a dohoda v tak veľkej skupine ľudí je dosť náročná a vyžaduje si zodpovedný prístup každého jednotlivca. O čosi ľahšie sa žiakom pracovalo v štvorčlenných skupinách, kde si vylosovali obrysovú mapu kontinentu, mali kontinent pomenovať a vytvoriť z prírodných materiálov mapu kontinentu v teréne. Túto úlohu zvládli takmer všetky skupiny veľmi pekne.

            Veľmi zaujímavá bola spätná väzba žiakov, kde si uvedomili svoje chyby, ktorým by sa chceli v budúcnosti vyvarovať. Najväčší problém bol vo vzájomnej spolupráci celej skupiny, keď k dohode dochádzalo zložito. Žiaci prišli na to, že pokiaľ sa nebudú vedieť dohodnúť, tak úspešný výsledok sa rodí veľmi ťažko. Celkovo však hodnotili vyučovanie v prírode pozitívne.

            Ani sme sa nenazdali a čas nám neúprosne plynul. Bol najvyšší čas pobrať sa naspäť do školy, kde sme dorazili unavení a spokojní z celého dňa.

          • Aktualizačné vzdelávanie

          • Všetci pedagogickí a odborní zamestnanci sa vo štvrtok 27.10. 2022 zúčastnili povinného aktualizačného vzdelávania s názvom Podpora PZ a OZ pri realizácii inklúzie prostredníctvom eliminácie stresu a záťažových situácií  realizovaného prostredníctvom spoločnosti ProSchool s.r.o.  a lektorom PaedDr. Marianom Majzlíkom, PhD.

             

             

          • Poďakovanie za sponzorstvo

          • Nič sa nedá zrealizovať bez dobrých ľudí, ochoty a financií. Je na mieste poďakovat aj tým, ktorých nebolo vidieť, ale pomohli finančne v uskutočnení sna o krásnej zahrade pre naše deti v materskej škole.

            Ďakujeme pani Vladimíre Gregušovej, pánovi Jurajovi Búrymu,f. Knauf Insulation s.r.o., nadácii Pontis v programe Tesco, pánovi Petrovi Forgáčovi, f. Kamenivo Nord 1 s.r.o., f. Skalex TB s.r.o.

          • Veľká Morava

          • Siedmaci absolvovali blokovku na temu Veľká Morava.

            Vyskúšali si ako sa dá písať písmom hlaholiky, cez ktoré šifrovali otázky týkajuce sa osobností z histórie Veľkej Moravy, ďalej pracovali s dobovými mapami, kde zakreslovali pôvodné územie Veľkej Moravy na Slovensku a najväčšie hradiská. V rámci slovenského jazyka pracovali s povesťou o 3 prútoch a na záver si vyskúšali ušiť dobový kostým, ktorý približne nosili Slovania v týchto časoch.

          • Projekt Viac lásky-menej plastov dokončený

          • Blíži sa čas dušičiek a tak ako sme sa zapojili do výzvy Zelenej školy, sme aj splnili náš cieľ a zaniesli sme naše venčeky vyrobené z prírodného materiálu na obecný cintorín. A keďže sme dostali od Zelenej školy až 4 pohľadnice, rozoslali sme ich okolitým obciam, z ktorých chodia k nám deti do školy Dúfame, že aj týmto malým gestom - podporíme projekt "Viac lásky - menej plastov"

          • Prvé kolo florbalovej ligy🏒

          • Vo štvrtok 27.10.2022 nadišiel dlho očakávaný deň, keď sa v telocvični ZŠ J.Zemana Nová Baňa stretli družstvá piatich škôl, aby si zmerali svoje sily v prvom kole florbalového turnaja „ O pohár primátora mesta Nová Baňa“. Turnaja sa zúčastnili aj naši florbalisti, ktorí už netrpezlivo čakali na tento deň, aby mohli ukázať svoje kvality a zmerať si sily s ostatnými školami. Naše očakávania po minuloročnom úspechu boli vysoké. Samotný turnaj potvrdil naše ambície v plnej miere, keď chlapci podali kvalitné výkony a s prehľadom zvíťazili v troch zápasoch. V zápase s najväčším favoritom, s družstvom ZŠ J.Zemana, uhrali vynikajúcu remízu s veľkým počtom gólov, keď zápas skončil 5:5. Na svoje konto si v dlhodobej tabuľke pripísali prvých sedem bodov a delia sa práve s družstvom ZŠ J.Zemana o prvé miesto v tabuľke, za čo im patrí veľká gratulácia.

            Odhodlanie, kvalita a bojovnosť chlapcov, dáva predpoklad, že úspešné výsledky sa dostavia aj v ďalších kolách, v ktorých chlapcom budeme držať palce.

            Reprezentovali: S. Ďurkov, R. Mikuška, D. Kološta, T. Brodziansky, J. Kurek, J. Uškrt, J. Klonga, F. Kasan

          • BFF alebo blokovka o priateľstve

          • Žiaci deviateho ročníka sa na prvom blokovom vyučovaní tohto školského roka venovali téme priateľstvo – skúmali prejavy priateľstva, tvorili pyramídy zobrazujúce úrovne priateľstva. Tvorivým spôsobom – dramatizáciou, kresbou, komiksom či básňou zachytili niektoré konfliktné situácie, ktorým sa ani dobrí priatelia nevyhnú. Spoločne sme sa zamysleli nad zručnosťami, ktoré s priateľstvom úzko súvisia a hľadali sme koncept priateľstva aj v iných oblastiach mimo medziľudských vzťahov. 

          • DO REGIONÁLNYCH DEJ-OV🤝

          • V stredu 26. októbra sa v našej škole uskutočnilo prvé stretnutie učiteľov zo základných škôl v našom regióne, ktorí sa zapojili do projektu nášho učiteľa Adama Barana. Ten je tento školský rok účastníkom programu Komenského inštitútCieľom projektu je spoločné sieťovanie učiteľov a školských parlamentov základných škôl v regióne, ktorí spolu so žiakmi vypracujú zážitkové outdoorové hry o obciach, kde zapojené základné školy pôsobia.Tieto hry budú dostupné širokej verejnosti, stačí k tomu mobilný telefón a stiahnutá aplikácia. Žiaci základných škôl takýmto spôsobom podporia turistický ruch v našom regióne a zároveň vytvorené hry pomôžu k zavádzaniu inováciií a k modernizácii vzdelávacieho procesu humanitných predmetov.🙂

            Do projektu sa okrem našej školy zapojili pedagógovia zo Základnej školy s materskou školou v Hronskom Beňadiku, Základnej školy J. Zemana v Novej Bani, Základnej školy v Hliníku nad Hronom, Základnej školy A. Kmeťa v Žarnovici a Základnej školy Spojová v Banskej Bystrici. Tešíme sa na spoluprácu.

             

          • Nie si v tom sám

          • "Nie si v tom sám" bola téma blokovky v 8.ročníku.

            Ráno sme otvorili diskusiou a piesňou od skupiny Ine Kafé a pokračovali úlohami, cez ktoré žiaci mohli priniesť ich pohľad na súčasný život mladých ľudí. Vytvorili vlastnú kapelu, instagramový profil, CD, Merch a zložili pieseň. Triede sa podarilo vytvoriť príjemné pracovné prostredie.

          • Blokovka u štvrtákov- HALLOWEEN

          • Po príchode do školy sa nám postupne všetky masky predstavili a niektoré nás aj poriadne vystrašili. Hneď na úvod sa žiaci pustili do Halloweenskeho lovu po triede a nenechali sa zastrašiť ani pavučinami, pavúkmi a netopiermi. Tvorili strašidelné príbehy, počítali hrôzostrašné príklady a dokonca stihli navštíviť aj čarodejnícky snem. Ďakujeme rodičom za dobrotky, ktoré naše ,,strašidielka” popri práci s chuťou zahrýzali

          • Exkurzia do Atlantisu

          • 24.októbra sme sa so žiakmi 5. a 6.ročníka vybrali navštíviť Atlantis v Leviciach. V pláne sme mali bližšie sa oboznámiť s témami: kyberšikana a technické vynálezy. Bohužiaľ z dôvodu ochorenia lektorky sme tému kyberšikany nemali, ale namiesto toho sme si vyskúšali virtuálnu realitu. Stihli sme tiež vyskúšať rôzne zábavno-fyzikálne exponáty a na obed sme už smerovali domov.

          • Halloween u prvákov

          • Dnešná blokovka sa niesla v znamení strašne strašných krásnych masiek. Masky boli originálne a deti boli vo svojom živle. Po predstavení svojich masiek sme sa pustili do práce. Počítali sme halloweenske príklady, čítali sme hlásky, slabiky a slová a vytvorili sme halloweenske mestečko. Pri čítaní sme si poradili aj s novými písmenkami.

            Ďakujeme rodičom za vytvorenie nádherných masiek a originálnych dobrôt.

          • NOC SVETLONOSA u tretiakov

          • Dnes sme prežili vydarené blokové vyučovanie.  Riešili sme zaujímavé veselé aktivity. V strašidelnom dome sme hľadali vybrané slová po B, triafali sme do duchov a precvičovali násobilku, pokusmi sme zisťovali, ktoré predmety padajú na dno a ktoré plávajú , z vlastivedy sme pátrali v obrázku a odpovedali na otázky, vyrobili sme si tekvičkové lampáše a čo sa nám najviac páčilo -pripravili sme si tančeky , ktoré sme zatancovali na záver našej blokovky Naše super maminy nám opäť pripravili vynikajúce dobroty, za čo im ĎAKUJEME. Tešíme sa, že si naše aktivity vyskúšali aj pani učiteľky. Už teraz sa tešíme o rok na ďalšiu NOC SVETLONOSA.

          • Aktivity minulého týždňa v MŠ

          • V rámci minulého týždňa sme si s deťmi MŠ pripomenuli Deň umývania rúk a Deň jablka zaujímavými aktivitami.

            Vyrábali sme z lufy a mydlovej hmoty vlastné mydlá, s ktorými si umývame ruky.

            Maminky poslali rôzne jablkové dobroty, ale s pani učiteľkami sme si tiež upiekli výborný koláč.

          • Brigáda v materskej škole!🙂🏡

          • V sobotu sme si spolu s rodičmi vyhrnuli rukávy a pre naše deti sme skrášlili školskú záhradu.Počasie nám prialo,skvelá nálada a šikovné ruky rodičov prispeli k takejto nádhere …..Ďakujeme veľmi pekne milí naši rodičia,že ste si našli čas a pomohli nám!

          • Týždeň povolaní v MŠ😊

          • V tomto týždni sa deti MŠ oboznamovali s pracovnými povolaniami. Zážitkovou formou sme sa priučili remeslám starých rodičov, kde sme modelovali, tkali, maľovali džbány, taniere a kovali podkovu.

            Oboznámili sme sa aj s povolaniami súčasnosti, ako je stavbárstvo, lekárstvo, archeológia. A zahrali sme sa aj na kaderníka, manikérky, policajtov, cukrárov… Mame za sebou týždeň plný zaujímavých aktivít.

          • Pozvánka na brigádu v MŠ-zmena

          • Milí rodičia, zajtra máme naplánovanú brigádu….hlásia poobede dážď ….takže by sme zmenili čas začiatku brigády o 9:30 hod. Veríme, že nás príde dosť a všetko do dažďa stihneme :)

             

            Srdečne pozývame všetkých rodičov, priateľov detí v materskej škole na brigádu dňa 22.10.2022(sobota) o 13:00hod. Budeme vysádzať stromy, kríky,natierať preliezky v našej zahrade...občerstvenie a pitný režim bude zabezpečený …ďakujeme vopred za Vašu pomoc.