• Týždeň v MŠ

          • Aktivít v materskej škole bolo tento tyzden neúrekom!Navštivili sme kostol v Novej Bani, do materskej školy prišiel ujo sokoliar s rôznymi dravcami,športovými aktivitami sme oslávili týždeň športu. Deň mlieka sme si pripomenuli banánovým a čučoriedkovým mliečnym nápojom vlastnej výroby. Celý týždeň sme mali tému liečivé bylinky a naučili sme sa niečo o tom ako nám bylinky pomôžu,keď sme chorí,pomenovali sme ich,vyhľadali na lúke,v knihách,prečítali o nich rozprávky,vyrobili si špeciálny bylinkový pohár. Deti priniesli z domu bylinky a medík a na záver týždňa sme ochutnali 8 rôznych bylinkových čajov s medom.

          • "Slnečná sústava očami piatakov."

          • Hodinu geografie sme využili na pobyt vonku, kde piataci tvorili podľa svojej fantázie slnečnú sústavu z rôzneho materiálu. Niekomu sa darilo viac, niekomu menej, snahu však uprieť nemôžme nikomu.

          • SEPTEMBER V ŠKD

          • V školskom roku 2023/2024 navštevuje školský klub detí 78 detí. Deti začali školský rok s chuťou a pracujú ako včeličky. Všetky priestory ŠKD premenili vďaka šikovným rukám, fantázii a predstavivosti na pestrofarebnú jesennú paletu. V mesiaci September sme sa venovali témam:

            Škola volá

            Zmeny v prírode, počasie

            Jeseň v záhrade

            Pani jeseň bohatá.

          • O troch grošoch

          • Vo štvrtok 28.9. žiaci 1.-6.ročníka navštívili divadielko o Troch grošoch. Z predstavenia sme si odniesli ponaučenie, dobrú náladu a príjemný zážitok.

          • Roľnícka nedeľa

          • Stredu - 27. 9. žiaci a pedagógovia našej školy navštívili krásnu expozíciu vo farskom kostole.

            V každej farnosti sa na jeseň ďakuje Pánu Bohu za úrodu. V  Novej Bani sa to robí takým slávnostným spôsobom, že oltáre trojloďového kostola Narodenia Panny Márie sa vyzdobia ovocím a zeleninou a dnes už aj rôznymi obrazmi. Účelom je poďakovať za úrodu.

          • Európsky deň jazykov

          • Tohtoročný Európsky deň jazykov sme si pripomenuli blokovým vyučovaním na 2. stupni základnej školy. Žiaci v skupinách objavovali jednotlivé krajiny Európy, učili sa základné frázy v ich jazykoch, plánovali výlety a vyhľadávali nielen základné informácie, ale aj rôzne zaujímavosti. Na pomyselnom červenom koberci ostatným spolužiakom predstavili osobnosti tej ktorej krajiny a ich prínos, ktorý často dosahoval celosvetovú úroveň. Pri vyslovovaní menej známych jazykov sme si neraz lámali jazyk, ale zároveň sme sa aj zabavili. Veríme, že aj takéto tematické dni a aktivity môžu prispieť k väčšej tolerancii medzi rôznymi kultúrami.

          • JESENNÁ GRUNTOVAČKA V REGIÓNE GRON

          •  

            Už jedenásta KRAJSKÁ GRUNTOVAČKA sa odohrala minulý týždeň vo štvrtok v obci Brehy na verejnom táborisku pri rieke Hron.

            Na pomoc nám prišli žiaci 5. a 6. ročníka zo Základnej školy obce Brehy. Počas tejto rýchlej a efektívnej akcie ponosili konáre zo stromov v lodenici na jedno miesto, aby bolo ľahšie ich odviesť.

            Druhou úlohou bolo zbieranie kameňov v areáli lodenice, ktoré sťažujú kosenie trávy.

            Táto aktivita zaznamenala u žiakov veľký ohlas - a to predovšetkým vozenie kameňov vo fúrikoch k rieke Hron a ich následné vyhadzovanie do vody.

            Výsledkom bola veľká kopa konárov a asi 30 fúrikov kameňov, ktoré už nebudú zavadzať.

            Tešíme sa, že sme si to všetci spolu pekne užili a ďakujeme žiakom za vynaložené úsilie.

            Naše poďakovanie patrí aj Šport baru Brehy, kde sme si po akcii dali malé občerstvenie.

            Akciu dozorovala miestna fenka Ria, ktorá bola tiež veľmi spokojná s priebehom i výsledkami .

            regiongron.sk

          • CELOŽIVOTNÉ PRAVIDLÁ

          •  

            Mnohé školy dnes skúšajú rôzne stratégie, aby zlepšili správanie žiakov. Najčastejšie ide o rôzne systémy trestov alebo odmeny za určité správanie či známkovanie. Tieto metódy sú založené hlavne na kontrole, vonkajšej motivácii. Keď motivácia prestane pôsobiť, zvyčajne sa vytráca aj podporované správanie.

            V našej škole sa každé ráno v každej triede realizujú ranné komunity. Na ranných komunitách sa snažíme spoločne so žiakmi osvojovať si a rozvíjať tieto celoživotné pravidlá:

            1. Aktívne počúvanie
            2. Dôvera
            3. Pravdivosť
            4. Najlepší osobný výkon
            5. Rešpekt, úcta

            Počas celého dňa stráveného v triede, na chodbách, jedálni, či v ŠKD sa snažíme tieto pravidlá dodržiavať.

            Je to súbor zásad pre život v prostredí plnom dôvery, v ktorom každý človek má príležitosť rozvíjať sa ako jednotlivec i ako člen spoločenstva. Ide o všeobecný súbor zásad pre slušnosť, zdvorilosť, fungovanie v demokratickej spoločnosti.

            O čo lepší by bol svet, keby sa každý človek správal a žil a podľa týchto pravidiel!

            Nemáme však k dispozícii žiadne kúzlo – len dôslednosť a vytrvalosť.

            Uvádzané pravidlá spolužitia a životné zručnosti sú súčasťou modelu - Vysoko efektívne učenie/VEU (pôvodný názov Integrované tematické vyučovanie/ITV) Susan Kovalikovej. www.theCenter4Learning.com, www.ask21.sk.

          • Týždeň v MŠ

          • Tretí septembrový týždeň sme v MŠ začali témou “JA a moja rodina”. Spoločne sme diskutovali o rodinných príslušníkoch. Oboznamovali sme sa s farbami, geometrickými tvarmi, rôznymi tvorivými aktivitami. Vonku sme obkreslovali tieň kamarárovej postavy, vyskladávali sme geometrické tvary nazbieraným prírodným materiálom. 
            Dúfame, že nám 🍁počasie dopraje čo najviac takýchto farebných jesenných dní🍂🍁🍄🌞

          • Biela pastelka 2023

          • Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje dňa 22. septembra 2023 (piatok) verejnú zbierku Biela pastelka, do ktorej sa opäť zapojí aj naša škola.

            Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Aj vďaka vašej pomoci Biela pastelka zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.

            Za finančnú podporu ďakujeme.

          • Tím pre rozvoj školy

          • Práca Tímu pre rozvoj školy počas minulého školského roka 2022/2023 spočívala najmä v bilancovaní a hodnotení výsledkov napĺňania akčného plánu, a následnou realizáciou a dokončovaním ešte realizovaných inovácií, zmien a podporovaním zabehnutých krokov. Prvotný akčný plán bol plánovaný na obdobie september 2020 – august 2023. Vyhodnocovanie sa uskutočňovalo najmä formou zbierania spätnej väzby k spokojnosti s aplikáciou a realizáciou konkrétnych bodov formulovaných v akčnom pláne z tohto obdobia.

            V nasledujúcom školskom roku 2023/2024 nás čaká formovanie nového akčného plánu pre obdobie september 2024 – august 2027. Počas tohto školského roka máme v pláne opäť zbieranie názorov, podnetov od všetkých, ktorých sa život školy týka a ich následné zapracovanie a realizovanie podľa našich možností, skúseností a zručností.

          • CELOŠKOLSKÉ RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 27. 09. 2023 o 16: 00 hod. v jedálni základnej školy.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

          • OČAP na 2. stupni

          • Dňa 8.9. sa celý druhý stupeň, to znamená približne 90 žiakov, spolu so svojimi triednymi učiteľmi, ďalšími učiteľmi, asistentmi a školskou psychologičkou vybrali absolvovať OČAP. Vo štvrtok prebehla teoretická príprava, v piatok žiakov čakala aplikácia poznatkov v praxi.

                        Piatkový deň začal pán učiteľ Klonga, ktorý žiakov privítal, vysvetlil im priebeh dňa. Taktiež im ozrejmil, čo ich čaká, aké úlohy budú plniť. Po príhovore bolo všetkým jasné, že OČAP sa bude niesť v duchu súťaže. Následne sme sa všetci vybrali na Kalište, kde sme po krátkej prestávke na občerstvenie absolvovali súťaž, pri ktorej si všetci žiaci overili svoje nadobudnuté vedomosti.

                        Po súťaži nás čakala cesta späť, počas ktorej sme sa zastavili na ihrisku, oddýchnuť si i občerstviť sa. Na školskom dvore prebehlo záverečné slovo pána učiteľa a celkový záver dňa – vyhodnotenie.  Piate miesto obsadili piataci, štvrté miesto šiestaci, na treťom mieste skončili deviataci, druhé miesto patrilo ôsmakom a výherné prvé miesto patrilo siedmakom. Celý deň sme si užili, strávili ho na čerstvom vzduchu – v prírode.

            OČAPU trikrát HURÁ ..................... HURÁ, HURÁ, HURÁÁÁ 😊 

          • Informačný Dopravný Systém BBSK

          • DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE – OD 1.1.2024 ZMENA V DOPRAVNÝCH KARTÁCH

             

            V súvislosti s pripravovanými zmenami v prímestskej autobusovej doprave v BBSK budeme od 1.1.2024 cestovať po novom.

             

            POZOR NA TO, AKOU ČIASTKOU SI DOBIJETE KREDIT NA DOPRAVNÝCH KARTÁCH.


            Súčasné dopravné karty budú platné do 31. 12. 2023, a preto vám odporúčame redukovať kredit k 31. 12. 2023 čo najviac.
            V závere roka budete mať dostatok času na preregistráciu súčasných dopravných kariet.

            PRAVIDELNE VÁS BUDEME INFORMOVAŤ.

            O všetkých zmenách Vás budeme pravidelne informovať na sociálnych sieťach a prostredníctvom web stránky idsbbsk.sk.


            Sledujte nás na:

            Facebooku:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100093241496709

            Instagrame: https://www.instagram.com/idsbbsk/


            Ďakujeme za porozumenie.

            Tím Organizátora IDS BBSK, a.s.