• Lúčime sa škôlka milá

          • Tento týždeň sme absolvovali rozlúčku s predškolákmi. Deti si pripravili program pre rodičov, v rámci ktorého bol zakomponovaný projekt triedenie odpadov a deti vyrobili nový papier z odpadového papiera. Po programe rodičia pripravili posedenie pre všetkých zúčastnených. 🎈🎊🎉🍰
            Vo štvrtok si pre nás pani učiteľka Anička pripravila posedenie u nich doma a upiekli nám skvelú a chutnú pizzu. Za čo jej veľmi pekne ďakujeme. 🍕❤️
            V piatok sme si vychutnali zmrzlinu u pani Ľubky Šaturovej Pod Lipou, ďakujeme. 🍨

          • Týždeň športu v ŠKD

          • Spoločná týždenná akcia všetkých troch oddelení.

            Cieľom pripravených aktivít bolo relaxovať pohybom, vnímať a reagovať na povely, prejaviť schopnosť spolupracovať v skupine a zdokonaľovať orientácie v priestore. Rozvíjali sme kompetencie Fair play, sociálne a komunikačné. Snažili sme sa, aby deti dodržiavali pravidlá hier a prejavili radosť z pohybu.

            Posledný deň ich všetkých čakala sladká odmena -  nanuk alebo zmrzlina v cukrárni POD LIPOU.

            Aktivity – Balónikový had, Šikovná papučka, Rýchle nohy, Rýchle prsty, Lopta v akcii, Heslo.  

          • Do regionálnych DEJ-OV

          • Na prelome mesiacov máj a jún sa v rámci projektu Do regionálnych DEJ-OV uskutočnila záverečná fáza projektu pod názvom Mesiac v regióne. Tímy žiakov a učiteľov zo zapojených škôl mali možnosť navzájom odohrať svoje vytvorené hry po obciach, kde ich základné školy pôsobia a spoznať tak bližšie ich regionálnu históriu, pamätníky a zaujímavosti. Pevne veríme, že vytvorené zážitkové outdoorové hry sa stanú pevnou súčasťou vyučovania humanitných predmetov na základných školách a pomôžu nájsť a ukázať cestu, ako preniesť vyučovanie von. V rámci projektu vzniklo v našom regióne 6 zážitkových outdoorových hier, ktoré sú dostupné aj pre širokú verejnosť a stačí k nim mobilný telefón a chuť bádať. Zároveň by sme sa chceli poďakovať zapojeným školám a najmä učiteľom, ktorí to nevzdali a dotiahli tvorbu hier, ktoré existujú.

            Zapojené školy: ZŠ J. Zemana Nová Baňa, ZŠ s MŠ Tekovská Breznica, ZŠ s MŠ Hronský Beňadik, ZŠ Andreja Kmeťa Žarnovica, ZŠ Hliník nad Hronom.

            Tento projekt bol realizovaný pod záštitou Komenského inštitútu.

          • Koncoročný výlet 7. a 8. ročník

          • Dňa 21. júna žiaci 7. a 8. ročníka absolvovali koncoročný výlet do Nitry, ktorý sa niesol v znamení turistického výstupu na Zobor. Svoj výstup sme začínali pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada. Výstup nebol náročný, počasie nám prialo a úspešne ho zvládli všetci žiaci. Odmenou bol pre žiakov následný rozchod v obchodnom centre Promenáda.

          • “Čo šepká les 2023”

          • Pod týmto názvom sa skrýva 11. ročník prírodovednej súťaže, pod taktovkou Obvodnej poľovníckej komory Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica a okresu Zlaté Moravce organizovanej pri príležitosti júna mesiaca poľovníctva a ochrany prírody. Trojčlenné družstvá si merali sily ako skupina ale aj ako jednotlivci v rámci skupiny. Našu školu úspešne zastupovali Oliver Brodziansky, Bibiana Kureková a Maxim Lehmann. Súťažné disciplíny pozostávali z rozpoznávania stromov, stôp a hlasov zveri, z kynológie či z poznávania živočíchov. Nechýbala ani praktická disciplína na preverenie zručností pri zhotovení vtáčej búdky a sadení stromčeka. Lovu zdar v roku 2024.

          • Dnes sme na chvíľu spomalili 

          • Žiaci siedmeho ročníka, ktorí si ako druhý cudzí jazyk vybrali francúzštinu, dnes absolvovali exkurziu do Le Bistro Fou v Novej Bani. V rušnom koncoročnom období tak mohli na vlastnej koži prežiť motto podniku a na chvíľu spomaliť.

            Ako sme sa dozvedeli od Martina, majiteľa tejto v našom regióne nie celkom všednej gastro prevádzky a zároveň bývalého žiaka našej školy, celé fungovanie Le Bistro Fou je ovplyvnené jeho vlastnou skúsenosťou s francúzskym hotelierstvom a prácou v gastronómii. 

            Pútavo nám porozprával o jeho začiatkoch s francúzštinou aj prácou vo Francúzsku, Francúzoch aj obľúbených jedlách. Niektorí zo siedmakov sa odvážili položiť aj svoje zvedavé otázky. Zistili sme, prečo sa volá bistro bláznivé, aj to, prečo je jeho mottom výrok "spomaľte u nás". Dokonca aj pôvod surovín sme preskúmali. Ale všetko vám neprezradíme, odporúčame radšej vlastný zážitok. 

            Martinovi ďakujeme za jeho čas, ochotu a chutný tarte à la fraise , ktorý zmizol skôr, ako stihol byť zachytený na foto. Zároveň veríme, že aj našim siedmakom raz pomôže práve ovládanie francúzštiny objaviť nové miesta a nadobudnúť zaujímavé skúsenosti.

          • Školské ovocie

          • Prvá ochutnávka ovocia a zeleniny zo školského programu pre deti boli jahody, hrach a jablkový šťava a v druhej várke ochutnávky ovocia deti dostanú čučoriedky a detskú výživu. Ďakujeme.

          • Termosnímkovanie

          • Dňa 8.6. prebehlo v našej škole termosnímkovanie pod vedením pána Špiláka z Technickej univerzity vo Zvolene v rámci projektu Voda pre budúcnosť. Akcie sa zúčastnili žiaci kolégia Zelenej školy. Sami mali možnosť pomocou termokamery a odborným výkladom zistiť teplotu rôznych materiálov v okolí školy napr.kameňov, dreva, plastu ...Táto aktivita nám pomohla nájsť napr. aj odpoveď na otázku: Prečo je dôležité kosiť trávu postupne? Ďakujeme veľmi pekne za takúto prínosnú návštevu.

            Projekt Voda pre našu budúcnosť realizujeme v spolupráci s programom Zelená škola (CEEV Živica) s podporou značky Finish.

          • Vykroč vpred....

          • Záverečné blokové vyučovanie v 9. ročníku sa nieslo v duchu spomínania a rekapitulovania toho, čo tu spoločne ako trieda za deväť rokov zažili a zároveň sa individuálne zamýšľali nad tým, s akými zámermi by radi vykročili ďalej na stredné školy.
            Ráno sme začali spoločným rozhovorom pri teplom kakau, počas ktorého žiaci vymýšľali, ako by sa mohla volať kniha, ktorá by bola o ich čase strávenom na základnej škole. Veru väčšina názvov naznačovala, že by išlo o prevažne dramatické diela. Následne v priebehu dňa spoločne ako triedna vytvárali časovú os, ktorá mapovala naj momenty a zážitky z jednotlivých ročníkov. V menších skupinách spomínali na vtipné hlášky učiteľov či spolužiakov, počítali koľko dní svojho života približne strávili v škole od prvého do deviateho ročníka. Individuálne sa zamýšľali nad tým, že za chvíľu budú opäť prváci a spísali si zoznam vecí, ktoré by už možno na základe skúseností chceli urobiť inak, čo nové by sa chceli naučiť.
            Pracovné nasadenie deviatakov síce počas tejto blokovky nebolo najvyššie, no vykompenzovali to množstvom smiechu a pohodou, ktorú si spoločne vytvorili.
          • Škola v prírode Liptovský Ján 29.3. - 2.6.2023

          • Skvelý týždeň zažili žiaci prvého stupňa v škole v prírode v Liptovskom Jáne. V pondelok ráno sme natešení a plní očakávania nastúpili do autobusu a vydali sa na dlhú cestu. Po príchode sme sa ubytovali v krásnych apartmánoch penziónu Moravica. Dali sme si chutný obed a o poobedný program sa nám už postarali šikovné animátorky. Celý týždeň nám prialo počasíčko a preto sme si spravili výlet do neďalekého Minislovenska a obľúbeného "šopingovania" v okolitých stánkoch. Každé poobedie a večer nám spríjemňovali animátorky bohatým programom o ľudskom tele. Nechýbala záverečná diskotéka, vyhodnotenie a odmeny pre každého. Unavení a plní nových zážitkov sme sa šťastne vrátili domov. Ďakujeme nášmu zdravotníkovi Lukymu za starostlivosť počas celého pobytu. Ďakujeme pani učiteľkám a pani vychovávateľke, že sa o nás starali ako vlastné mamy. A ĎAKUJEME naším rodičom, že nám umožnili zúčastniť sa tohto skvélého týždňa .

          • Poznávanie Liptova

          • Dňa 6.6. zastal pred školou autobus, do ktorého nastúpili žiaci 5., 6., 7. a 9. ročníka plní očakávania za spoznávaním krás Liptova. Od tejto plánovanej akcie nás neodradilo ani pochmúrne, upršané počasie. Našou prvou zastávkou bola Stanišovská jaskyňa so svojimi ukrytými zákutiami. Pri vstupe sme dostali čelovky a tým začalo naše dobrodružstvo. Samotná prehliadka trvala zhruba hodinu a bola fantastická už len v tom, že sprievodca bol jaskyniar a do svojho výkladu zapájal hlavne žiakov. Po prebádaní podzemia naše poznávanie pokračovalo parkom Mini Slovensko. Tam na nás čakal výstavný areál s 23 modelmi slovenských kultúrnych pamiatok. Počasie nám v tento upršaný deň prialo a my sme sa mohli spokojní vydať na túru do Kvačianskej doliny. Počas pochodu krasovou dolinou na nás spoza stromu vykúkala Jánošíkova hlava vo vápencovom brale. Našu túru sme ukončili prehliadkou kultúrnej pamiatky Mlyny Oblazy. Unavení a spokojní sme sa večer vrátili domov.

          • Obhajoby absolventských prác

          • Dňa 7. 6. 2023 žiaci 9. ročníka úspešne absolvovali obhajoby svojich absolventských prác. V školskej knižnici nám počas doobedia odprezentovali práce, na ktorých od januára pracovali. Všetci to zvládli obdivuhodne a profesionálne. Pevne veríme, že im táto nová skúsenosť pomôže aj v ich ďalších, už študentských rokoch. Deviataci nás príjemne prekvapili a ukázali, čo sa v nich naozaj ukrýva.

            Ďakujeme!

          • Týždeň detskej radosti v MŠ

          • Týždeň detskej radosti  v MŠ bol plný cestovania, súťaženia, bádania a hlavne detského smiechu. 
            V pondelok sme sa zúčastnili zdravotníckej prednášky v Novej Bani, ktorú budeme potrebovať v súťaži Malý záchranár. Po návrate do MŠ, sme pokračovali v manipulačných aktivitách na školskom dvore👐.
            💦Vodou sme sa osviežili v rámci vodných hier .
            Navštívili sme s predškolákmi žrebčín v Topolčiankach🐴🐴🐴. Deti z malej triedy navštívili stolársku dielňu , v ktorej zistili ako stolár pracuje s drevom. Odniesli si skúsenosti, nové informácie a hlavne zážitky.
            Zúčastnili sme sa štafetového behu “O pohár starostu obce Brehy” , odkiaľ sme si priniesli pohár a tri medaile🏆🥇🥈🥉
            Posledný deň krásneho týždňa sme zavŕšili na ihrisku ukážkou dravcov, skákaním na hradoch a prezretím si automobilov policajtov, hasičov a pre nás aj zaujímavých traktorov🚒🚔🚜.