• Fašiangy u štvrtákov

          • Fašiangy u štvrtákov Na fašiangovej blokovke sme sa najskôr porozprávali o zvykoch a tradíciách, ktoré sa viažu ku fašiangom. Potom sa žiaci v dobrej nálade a krásnych maskách vrhli na vypracovávanie úloh. Ich úlohou bolo vyhľadávať v triede ukryté vlastné podstatné mená, riešili aj karnevalové slovné úlohy, či písomné sčitovanie a odčitovanie. Vo dvojiciach vytvorili originálne a zábavné básne, využili aj vedomosti zo slohu a vyrobili krásne karnevalové pozvánky. V skupinách navrhli a z novín vyrobili kostým pre spolužiakov. Najmä pri tejto úlohe sa žiaci veľmi zabavili a v celej triede sa ozýval smiech detí.

          • Karnevalová blokovka u druhákov

          • Dnešná blokovka sa niesla v duchu dobrej nálady a zábavy. Téma Fašiangy, Karneval a Valentín je v tomto období veľmi aktuálna. Všetky deti prišli v maskách, svoju masku predstavili a porozprávali prečo si ju vybrali. Potom vypracovávali karnevalové úlohy z matematiky, slovenčiny a prvouky. Na záver vyrobili Valentinsky pozdrav. Ďakujeme rodičom za občerstvenie.

          • Karnevalovo valentínska blokovka u prvákov

          •  

            Ďalšie blokové vyučovanie sa nieslo v karnevalovej nálade. Deti vypracovali už skoro samostatne pracovné listy zo slovenského jazyka a matematiky. Vyrobili aj Valentínku pre rodičov.

            Všetkým sa blokovka páčila a chceli by sa takto učiť každý deň.

            Veľká vďaka patrí rodičom za prípravu masiek a pohostenia pre deti.

          • Lyžiarsky kurz – Drozdovo 6.2.2023 – 10.2.2023

          • V týždni od 6.2. do 10.2.2023 absolvovali naši siedmaci, ôsmaci a deviataci v lyžiarskom stredisku Drozdovo celkom úspešný lyžiarsky kurz. Každý deň nás čakalo krásne, slnečné a mrazivé počasie a čo je dôležité aj veľmi dobre upravená zjazdovka a v neposlednom rade aj skúsení, výborní a trpezliví inštruktori. Súhrn všetkých spomínaných faktorov predznamenal vysokú úroveň samotného kurzu, čo sa aj do bodky naplnilo. Všetci naši žiaci sa snažili zo všetkých síl, pracovali s maximálnym úsilím. Výsledkom ich snahy bol fakt, že už na druhý deň dokázali ísť všetci na vleku, čo je veľmi pozitívne. Aj ďalšie dni prebiehala výuka bez väčších problémov, žiaci sa neustále zlepšovali, čím ďalej boli smelší a zdolávali čoraz ťažšie prekážky. Všetky svoje naučené lyžiarske zručnosti zúročili posledný deň, keď absolvovali dvojkolové lyžiarske preteky, ktoré ukázali  zdatnosť a odvahu všetkých zúčastnených.

            Na záver čakal všetkých záverečný ceremoniál, kde boli vyhlásení najlepší lyžiari vo svojej kategórii. Všetci zúčastnení obdržali certifikát a sladkú odmenu. Naše poďakovanie patrí za odvedenú prácu a organizáciu p. Štrbovi a celému tímu GR8 SPORTS.

            Už sa tešíme na budúci rok. Pokiaľ budú priaznivé lyžiarske podmienky, mal by sa uskutočniť kurz s terajšími šiestakmi.

          • Aktivity tohto týždňa v MŠ

          • V MŠ sa tento týždeň niesol v znamení hudby, spievania, hrania na hudobných nástrojoch a rytmických hier. Krásne zimné počasie nám umožnilo realizovať zaujímavé aktivity aj vonku. Hľadali sme materiál, ktorý vydáva rôzne zvuky, rytmizovali sme s ním a maľovali sme na sneh. V neposlednom rade sme sa poriadne vyšantili v snehu.

          • XXIII. RODIČOVSKÝ PLES

          • 10.2.2023 sa konal v našej škole rodičovský ples. Program bol zaujimavý, jedlo výborné, hudba super, tombola bohatá a hlavne sme sa všetci perfektne zabavili. Ďakujeme všetkým sponzorom. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii plesu. Tešíme sa na další ročník plesu.

          • Krúžok Adamko hravo zdravo

          • Dnešný výborný perník. Pridali sme aj špaldovú múku a trstinový cukor . Deťom chutil . Celý upečený plech hneď zmizol.Deti usilovne pomáhali pri jeho príprave.Velmi ich chválim.Dokonca sme spolu aj umyli riad.

            Mgr. Pastvová

          • Informácie o zápise do 1. ročníka

          • Vážení rodičia,

             

            ak sa vaše dieťa narodilo od 1.9.2016 do 31.8.2017, ste ho povinní zapísať na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej PŠD), teda do prvého ročníka základnej školy do konca apríla 2023.

             

            V našej škole sa bude zápis konať v zmysle VZN v termíne 03.04.2023 (pondelok) od 13,00 do 17,00 hod. Odporúčame Vám však prihlásiť predškoláka elektronicky na našej webovej stránke https://zsbrehy.edupage.org/register/?eqa=d2hhdD1mb3Jt v predstihu, umožní to plynulejší priebeh zápisu. Elektronický zápis spúšťame v pondelok 06.02.2023.

             

            Máte povinnosť zapísať svoje dieťa do ZŠ aj keď vyžaduje špeciálnu starostlivosť, žijete v zahraničí alebo uvažujete o odklade povinnej školskej dochádzky. Ak chcete zapísať dieťa, ktoré do 31.8.2023 nedovŕši šesť rokov, môžete o to požiadať. K žiadosti je potrebné predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Na zápis do 1. ročníka musia znovu prísť aj tie deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad povinnej školskej dochádzky.

            Prioritne prijímame deti z nášho školského obvodu. Pri deťoch z iného školského obvodu zohľadňujeme:

            1. Dieťa má v našej škole súrodenca.

            2. Je dieťaťom zamestnanca školy.

            3. Poradie elektronickej prihlášky.

            Na zápis netreba dieťa špeciálne pripravovať, v materskej škole deti absolvujú predškolskú výchovu. Snažíme sa, aby bol zápis pre predškolákov príjemným zážitkom a aby sa deti do školy tešili. Pri príchode do školy dostanete nami vytlačenú žiadosť o prijatie, ktorú ste elektronicky vyplnili. Budúci prváčik absolvuje niekoľko hravých aktivít, počas ktorých sa presuniete do priestorov zápisu, kde budete mať možnosť informovať sa na veci, ktoré Vás zaujímajú. Vaše dieťa absolvuje rozhovor s pani učiteľkou a špeciálnou pedagogičkou alebo školskou psychologičkou. Ak tieto postrehnú nezrelosť dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky, odporučia vám ďalší postup. V triede tiež odovzdáte kópiu rodného listu dieťaťa a p. učiteľka skontroluje údaje v prihláške s vašim občianskym preukazom. Prihlášku podpíšete.

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami predkladá riaditeľovi základnej školy spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku života nedosiahlo školskú zrelosť,  je povinnosťou rodiča zapísať ho do ZŠ a zároveň požiadať riaditeľku materskej školy na základe:                                                                                           -písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,                             

            -písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,                                                            

            -informovaného súhlasu zákonného zástupcu, o pokračovanie plnenia  povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa v MŠ.                                                                                                              

            Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne písomne doručiť ZŠ informáciu (najneskôr do 31.mája 2023) o vydaní Rozhodnutia o pokračovaní dieťaťa v predprimárnom vzdelávaní.

            Riaditeľka školy najneskôr do 15. júna 2023 vydá rozhodnutie o prijatí žiaka na základné vzdelávanie, ktoré vám bude doručené do e-schránky, môžete si ho prísť prevziať aj osobne. Ak príjme žiaka z inej spádovej školy, bude informovať obec a spádovú školu o jeho prijatí. Riaditeľka taktiež vydá rozhodnutia o pokračovaní plnenia predprimárneho vzdelávania v MŠ, o predčasnom zaškolení a o plnení PŠD mimo územia SR.

             

            Dňa 29.03.2023 sa v našej škole uskutoční deň otvorených dverí. Ste srdečne vítaní.

            Tešíme sa na našich nových prváčikov!

            Kolektív ZŠ s MŠ Brehy

          • Novobanské špacírky

          •  

            Chceli by sme veľmi pekne poďakovať Pohronskému múzeu v Novej Bani a pani riaditeľke Janke Potockej za milú návštevu, v rámci ktorej nám priniesli publikáciu Novobanské špacírky 2. Autormi sú Katarína Konečná, Katarína Stredáková a Rudolf Nadaskay.

            Dostali sme i pozvanie do múzea na výstavy, ktoré majú v ponuke pre žiakov základných škôl.

            Ďakujeme

          • Skúšobný pohybový tréning pre deti vo veku 10-15 rokov

          • Jungle pohybová škola pozýva všetky deti vo veku 10-15 rokov na skúšobný tréning - pohybová príprava, gymnastika, parkour. 🤸‍♀️🤸🤸‍♂️Skúšobný tréning sa bude konať dňa 16.2.2023 od 15:00 do 16:00 hod. v priestoroch telocvične ZŠ s MŠ Brehy. Potrebujete: pohodlné oblečenie, fľašu s vodou a dobrú náladu. Tešíme sa na vás.🙂

            KONTAKT: info@junglepohybovaskola.sk

          • Okresné kolo vo florbale

          • Dňa 1.2.2023 sa chlapci našej školy zúčastnili okresného kola vo florbale žiakov základných škôl. Turnaj sa nám veľmi nevydaril, keď už od samého začiatku, počnúc losovaním, hralo všetko proti nám. Strnulosť, zviazané ruky a nohy ako i veľká telocvičňa, na ktorú nie sme zvyknutí, zohrali dôležitú úlohu vo výsledkoch na turnaji. Tak po jednom víťazstve, jednej remíze a jednej prehre o gól v skupine sme vďaka menšiemu počtu strelených gólov, nepostúpili zo skupiny do finálovej štvorky a do bojov o cenné kovy. Dnes nám súťaž ukázala aj odvrátenú stránku športu, z čoho boli chlapci dosť sklamaní, pretože mali oveľa vyššie ambície. Nakoniec skonštatovali, že to asi malo tak dopadnúť, že postúpili tí najlepší, čo je z pohľadu  na charakter chlapcov a fair-play zmýšľanie veľmi chválihodné a cenné. Chuť si môžeme napraviť už o krátky čas v novobanskej florbalovej lige, kde sa nám snáď bude tradične dariť lepšie.

            REPREZENTOVALI: R.Mikuška, S.Ďurkov, T. Brodziansky, D.Kološta, J. Klonga, J. Kurek, J. Uškrt, F. Kasan

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Naša škola sa v tomto školskom roku zapojila do celoštátnej športovej súťaže pod názvom – Olympijský odznak všestrannosti. Súťaž absolvovala väčšina žiakov šiesteho až deviateho ročníka a na diaľku si zmerali svoje sily a schopnosti so svojimi rovesníkmi z celého Slovenska. Na to, že sme malá škola, dosiahli sme celkom slušné výsledky, keď sa štyrom žiakom podarilo získať bronzový odznak a dvom žiakom strieborný odznak všestrannosti. Gratulujeme!!!!

            Žiaci absolvovali šesť disciplín, ktoré preverili ich odrazovú silu, vytrvalosť, rýchlosť, silu, výbušnosť. Všetci sa snažili zo všetkých síl a navzájom sa povzbudzovali. Tí, ktorí mali splnené všetky disciplíny, obdržali certifikáty, kde boli údaje o výsledkoch( vysvetlenie: počet percent v certifikáte znamená, že žiak predbehol toľko percent všetkých zúčastnených, aké percento má napísané v certifikáte zo všetkých súťažiacich na Slovensku, napr. keď má žiak celkový výsledok 80 % , tak patrí medzi 20 % najúspešnejších).

          • Usmernenie k prijímaciemu konaniu pre školský rok 2023/24

          • 1. januára 2022 nadobudla účinnosť novela školského zákona č. 415/2021 Z.z., ktorá upravuje priebeh a organizáciu prijímacieho konania pre školský rok 2023/2024                                                                  

            Prijímacie konanie sa bude konať všade prezenčne.                                                                                   

            Termíny konania prijímacej skúšky

            1. kolo – termíny určuje MŠVVaŠ SR a pre školský rok 2023/24 sú nasledovné:


            Talentové odbory ( bilingválne gymnáziá a bilingválne obchodné akadémie, umelecké školy) 

            1. termín

             od 28. apríla do  3. mája 2023

            2. termín

            od 11. mája do 15. mája 2023

            Stredné športové školy- overenie zdravotnej spôsobilosti

            1. fáza:

            od 21.marca do 14. apríla 2023

            2. fáza:

            od 28.apríla do 3. mája 2023

            Všetky stredné školy ( gymnáziá, OA, HA, všetky odborné stredné školy)

            1. termín

            4. alebo 5. mája 2023

            2. termín

            9.alebo 10. mája 2023


            2. kolo:  jún 2023     

            2. kolo je určené pre žiakov, ktorí sa neumiestnili z rôznych dôvodov v 1. kole prijímacieho konania ani na jednu zvolenú strednú školu (napr. nevyhoveli kritériám SŠ).                                                                                     

            O 2. kole rozhoduje riaditeľ školy po prerokovaní v pedagogickej rade, oznam o konaní 2. kola zverejní na webovom sídle školy do 6. júna 2023.

            Riaditelia SŠ zverejnili podmienky prijatia na štúdium na webovom sídle  školy:  kritériá, formu, obsah, rozsah prijímacej skúšky a ostatné podmienky  prijatia do 30.11.2022.       

            ​​​​​​​Kritériá môžu obsahovať aj podmienky pre prijatie bez prijímacej skúšky pre odbory, v ktorých sa získava úplné stredné všeobecné vzdelanie ( to sú gymnáziá), ak uchádzač v externom testovaní dosiahol úspešnosť najmenej 90% v každom predmete T9 (MAT, SJL), pre odbory, v ktorých sa získava úplné stredné odborné vzdelanie, ak uchádzač v externom testovaní dosiahol úspešnosť najmenej 80% v každom predmete T9.

            Proces podávania prihlášok na stredné školy v školskom roku 2023/2024 budeme realizovať elektronicky prostredníctvom školského informačného systému – Edupage.   

          • Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY

          • Dňa 1.2.2023 sa stretli všetky 3 oddelenia ŠKD na spoločnej aktivite na tému Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY. Cieľom spoločnej aktivity bolo rozlíšiť kultúrne a nekultúrne správanie, vyriešiť zadanú úlohu, spolupracovať v skupine a zapojiť sa do súťaží. Počas aktivít sa prelínali viaceré tematické oblasti výchovy: Spoločenskovedná oblasť výchovy, Vzdelávacia oblasť výchovy, Telovýchovno-športová oblasť výchovy a Pracovnotechnická oblasť výchovy.

            Zábavné aktivity – Popletené rozprávky, zlož názov rozprávky, Hrad – puzzle, najvyššia veža v kráľovstve, Rozprávková pohľadnica, Popoluška a Dlhý, Široký a Bystrozraký.

            Reakcie detí na popoludnie plné zábavy a súťaží boli veľmi pozitívne.