• Workshop Rozhodovanie

          • 12. októbra absolvovali žiaci 8.A  workshop vedený lektormi Post Bellum. Workshop s názvom Rozhodovanie predstavuje tému migrácie z pohľadu jednotlivca zasiahnutého veľkými dejinami. Cez skutočný príbeh, prostredníctvom štruktúrovanej drámy a hrania rolí približuje dilemy, ktorým ľudia v tom čase čelili. Žiaci prežili postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Workshop im priblížil, ako sa vplyvom dobových reálií a politických podmienok mení život mladého dievčaťa Evy. Eva je mladá Židovka. Jej život ovplyvňuje obdobie, kedy sa s mnohými ďalšími ľuďmi necítia bezpečne vo svojej vlasti. Eva je prinútená postaviť sa zoči voči zásadnému životnému rozhodnutiu opustiť svoj domov. Workshop v dobových reáliách demonštruje princípy fungovania zastupiteľskej demokracie, ale i vzostup antisemitizmu, neznášanlivosti a xenofóbie v spoločnosti.

          • Úroda z fóliovníka

          • Dnes sme koštovali melónik od Tomáška L., ktorý sme zasadili do nášho fóliovníka ešte ako tretiaci.Bol vynikajúci, sladučký, chutnučký. Ešte nám rastú dva, uvidíme,či stihnú dorásť, kým udrú silnejšie mrazy.

            Vytrhali sme aj poslednú reďkovku, špenátik.

            Koštovali sme aj prvú papriku z fóliovníka.

          • Farebná jeseň v ŠKD

          • Témou príležitostnej, hromadnej aktivity celého školského klubu bolo priateľstvo a vzájomná pomoc.

            Obsahom aktivít je farebná jeseň, vnímať a poznať zmeny ročného obdobia. Zámerom aktivít bolo viesť deti k vzájomnej spolupráci a zodpovednosti všetkých členov tímu na splnenie stanovených úloh.

            1. Aktivita- stromová krížovka

            2. Aktivita- doplň báseň- listy na cestách

            3. Aktivita- vševedkova múdrosť z lesa

            4. Aktivita- vyfarbi obrázky, ktoré predstavujú jesenné obdobie

            5. Aktivita- od bodky k bodke (Čo je na obrázku?)

            6. Aktivita- pohľadaj a vyfarbi veci na jesenné športy

            7. Aktivita- súťaž- chodník z listov

            8. Aktivita- strom priateľstva

            Pani vychovávateľky Galbavá, Zigová, Kokavcová

          • Týždeň v MŠ

          • Týždeň sme začali vitaminkovom, deti ochutnali hrušku, vymaľovali a dotvorili obrázok.

            Pokračovali sme témou deduško a babička. S deťmi sme si vysvetlili dôležitosť úcty k starším, vytvorili obraz starých rodičov. Naplno sme využili aj prírodniny (šišky, žalude, gaštany, šípky), ktoré sme dostali od našej Sofky, ktorá ich nazbierala so svojou starkou. Deti vyskúšali aj kresliť na gaštany a taktiež si vyskúšali aj kúpeľ v gaštanoch.

          • Jesenná blokovka u štvrtákov

          • V prvom rade veľké poďakovanie za prírodný materiál, ktorého sme mali naaaozaj stráaaaaašne veľa, ste úžasní.

            Naši šikovníci zvládli úlohy ľavou -zadnou.

            Hľadali FAREBNÉ LISTY, ktoré ukrývali slová s i,í/y,ý, Aktivita FUJAVICA rozfúkala obrázky a žiaci ich museli poskladať, vyfarbiť a nalepiť naspäť na obálku.V ďalšej aktivite sa vybrali za pomoci kompasu/buzoly na JESENNÚ PRECHÁDZKU, na konci ktorej, si nacvičili krátky tanček na pieseň Jabĺčko od Kristíny.

            Tieto povinné úlohy zvládli všetci, no pri prezentovaní tančeka jedna skupinka odmietla plniť úlohu - spoločne museli poupratovať triedu a dať ju do pôvodného stavu, čo samozrejme úspešne zvládli.

            V nepovinnej úlohe usilovne, aktívne a aj kreatívne vyrobili krásne DUŠIČKOVÉ VENČEKY. Bonus zaujal najmä skupinku chlapcov, ktorí "drvili" hru Dobble zameranú na vybrané slová.

            Naše prvé štvrtácke blokové vyučovanie dopadlo na výbornú. Ďalšie nás čaká už čoskoro a to 27.10. na tému NOC SVETLONOSA ( môžte chystať masky, maškrty, na ktoré sa už teraz tešíme).

          • Jesenná blokovka u tretiakov.🍁🍂🌰

          • Dnešná blokovka bola venovaná Mesiacu úcty k starším. Žiaci vypracovávali úlohy o babke a dedkovi . Najlepším prekvapením pre žiakov bola návšteva babičiek v krojoch z Hronky. Deti im zarecitovali básničky a urobili s nimi rozhovor.Potom sme spoločne pripravovali zdravé pomazánky a všetci sme si pochutnali. Deti navzájom spolupracovali, pomáhali si. Na záver krásne zhodnotili svoju prácu . Ďakujeme rodičom za koláčiky a žienkam za pomoc.

          • JESEŇ blokovo u druhákov

          • JESEŇ

            bola téma prvého blokového vyučovania v tomto školskom roku u druhákov. Deti vypracovávali štyri povinné, tri nepovinné a jednu bonusovú úlohu. Najviac ich bavilo Pavúčie počítanie a Bláznivé vety. Zaujímavá bola bonusová úloha, kde hľadali v bludisku ovocie. Názvy ovocia potom triedili do skupín na malvice, kôstkovice a bobule. To bolo pre druhákov nové, ale zvládli to výborne.

            Úlohy vypracovávali samostatne, vo dvojiciach a skupinách. Väčšina detí pracovala zodpovedne a snaživo. Uvedomovali si, že správne vypracovanie úlohy záleží od každého jedného.

            Ďakujem všetkým rodičom, ktorí sa postarali o zdravú desiatu a maškrtky!

          • Blokovka v 1.B

          • Dnešné naše prvé blokové vyučovanie dopadlo na jednotku. Deti boli skvelé. Veľmi pekne ďakujeme rodičom za skvelé, chutné občerstvenie.

          • Prvé blokové vyučovanie v 1.A

          • Prvé blokové vyučovanie u prvákov bolo na tému JABLKO.  Žiaci si precvičovali grafomotoriku, jemnú motoriku, počítali jabĺčka, zavárali ich. Dozvedeli sme sa veľa informácií o jablkách, ich odrodách a rôznych výrobkoch z nich. Zoznamovali sme sa s pravidlami blokovky a aj s prácou počas nej. Učili sme sa spolupracovať vo dvojiciach, ale aj skupinách. Na záver sme si pomocou emočných smajlíkov porozprávali o našich pocitoch z blokovky a zhodnotili sme si ako sa nám práca darila. Ďakujeme rodičom, že sme si počas práce mohli pochutnávať na jabĺčkach, koláčikoch a zaváraninách.

          • Návšteva knižnice vo Zvolene

          • V pondelok, 16.10., sme sa triedy 6.A a 8.A spoločne vybrali do Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Hneď po príchode nás čakala pani knihovníčka, ktorá mala pre nás pripravenú prezentáciu na tému Andersenove bludy. Ozrejmila žiakom tému umelej inteligencie a hoaxov prostredníctvom najznámejšieho rozprávkara. Predstavila nám programy ako Bard a Chatgpt. Žiaci sa aktívne zapájali do rozhovoru, komunikovali nielen s pani knihovníčkou, ale i so samotným programom. Podujatie sa nám veľmi páčilo a veríme, že ho absolvujeme aj s inými triedami. Mgr.Balážová, Mgr.Trusková

          • Potulky prírodou

          • V sobotu sme zahájili našu činnosť pri spoznávaní prírodných krás nášho regiónu. Našou prvou zastávkou bola obec Malá Lehota - Jazvinská jaskyňa. Informácie o nej a aj samotnú prehliadku jaskyne nám sprostredkoval p. starosta Dušan Pacalaj. Pri bádaní podzemia s čelovkami alebo lampášikmi sme natrafili aj na zákonom chráneného podkovára krpatého, ktorý tu prezimováva. Okolitá príroda nám ponúkla aj nádherný pohľad na stádo utekajúcich laní sprevádzané ručaním jeleňa. Cestou ku Včelnici “Cesta medu” na lúke z trávy vykúkali klobúčiky bedli vysokej. Pri včelnici nás čakal majiteľ Juraj Sestrienka, ktorý pri svojom výklade zapájal aj žiakov. Veľkým zážitkom pre nich bol krátky pobyt v Apidomčeku, ktorý slúži na apiterapiu. Následne naša cesta pokračovala ku Andezitovému kamennému moru, kde nás zaujal samotný tvar kameňa vo forme šesťuholníka. Unavení a spokojní sme sa vrátili domov.

          • TECHNICKÁ  OLYMPIÁDA

          •  

            Dňa 11.10.2023 sa uskutočnilo školské kolo technickej olympiády

            • v kategórii  A (8. a 9. ročník):                                        

                                     zúčastnilo sa 6 žiakov (9.A), 1 žiačka (8.A)

                                            z toho úspešní riešitelia: Matúš Maslan (9.A) – postupuje do okresného škola

                                                                                    Filip Kasan (9.A) – postupuje do okresného kola

                                                                                    Jakub Klonga (9.A), Chiara Kozáková (8.A), Miroslav Majerčík (9.A)

            • v kategórii  B (5. a 6. ročník):

                       úspešní riešitelia: Tomáš Mikuška (6.A) – postupuje do okresného kola

                                                    Samuel Kilík (6.A)                                            

             

               Srdečne blahoželáme!

             

          • Na telesnej netradične...

          • Keďže veľa prváčikov prišlo do školy po chorobe a nemohli sme ešte cvičiť, urobili sme si netradičnú dvojhodinovku telesnej výchovy.

            Najskôr sme sa rozprávali o zdravých a nezdravých potravinách a ich vplyve na naše zdravie. Žiaci sami zhodnotili, či majú zdravú alebo nezdravú desiatu. Mnohí z nich nosia pravidelne do školy ovocie a zeleninku. Potom sme debatili o význame pohybu pre naše zdravie, ako sa cítime po cvičení a prečo je dôležité cvičiť pravidelne. Poslednou témou boli základné pravidlá pri športovaní, ktoré treba dodržiavať, aby nedošlo k úrazu alebo poškodeniu nášho zdravia. Diskutovali sme o zásadách správania Fair Play s cieľom šíriť ich v športe i v živote.

            Telesnú výchovu sme zakončili relaxáciou na relaxačných vankúšoch a počúvaním relaxačnej hudby. Prváčikom sa relaxácia veľmi páčila.

            Najlepšie hlášky počas diskusie :

            Učiteľka: "Ako sa cítiš potom, keď si poriadne zacvičíš?"

            Prváčik: "Schudnutý."

            -------------------------------

            Prváčka: "Moja mamina robieva avokádový sirup."

            Učiteľka: " Fíha, s tým som sa ešte nestretla. Vypýtaš mi, prosím, od maminy recept?"

            Žiačka: " Nie, to je tajné."

             

          • Ja som malý záhradník

          • Tento týždeň sa deti zahrali na záhradníkov. Spoznávali rôzne plody, vysvetlili sme si kde rastu rôzne druhy zeleniny a ovocia. Vytvorili si hrášok a lepili správne polovice plodov a drobného ovocia.

            V projekte Vitamínkovo si deti pripravili karfiolový šalát z karfiolu, mrkvy a kukurice a spoločne si karfiol vytvorili z krepového papiera.

          • Svetový deň duševného zdravia

          • Včerajší deň sme sa aj my v našej škole o niečo vedomejšie venovali téme duševného zdravia. Na prvom stupni sme sa vzájomne inšpirovali skúsenosťami, čo nám zvykne pomáhať, keď nám je ťažko, cítime hnev či smútok. Na druhom stupni žiaci počas vyučovacích hodín diskutovali o duševnom zdraví a jeho prepojení so sociálnymi sieťami, pohybom, tvorivosťou či hudbou. To, čo dnes prepojilo celú školu, bol plagát visiaci na chodbe, kde mali žiaci možnosť zdieľať, čo im v živote prináša radosť. Venujme pozornosť tomu, ako sa cítime. Venujme pozornosť ľuďom, vo svojom okolí. Každý z nás občas potrebuje vypočuť či pomôcť!