• Informatika vonku

          • Pekné počasie nás vylákalo von aj počas hodín informatiky a umožnilo nám prepojiť dva projekty, v ktorých je naša škola zapojená - Zelenú školu a projekt Enter. Najprv sme si v triede naprogramovali naše microbity a vytvorili z nich počítadlo. Potom sme sa rozdelili do skupín a v školskej záhrade pozorovali a počítali hmyz pri vyvýšených záhonoch, kvetinovom záhone, bylinkovej špirále, ale aj v priestore detského ihriska. Aktivita bola realizovaná s dvomi triedami a v rôznych dňoch, čo sa odrazilo na našich zisteniach. V spoločnej reflexii sme sa v rámci jednotlivých tried porozprávali o rôznych druhoch hmyzu, ktoré žiaci spozorovali a možných dôvodoch rôzneho množstva hmyzu na jednotlivých miestach našej záhrady. 

            Aktivita bola realizovaná v rámci Zelenej školy a za podpory grantovej výzvy Enter Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis.

          • Divadielko Nitra

          • Dnes žiaci 1.-3.ročníka navštívili Nové divadlo v Nitre.Predstavenie Kozliatka a vlk - nebola rozprávka na akú sme zvyknutí, kde príde zlý vlk a chce zožrať kozliatka - tento vĺčik bol dobrý a chcel sa s kozliatkami kamarátiť...predstavenie sa nám veľmi páčilo.  Cestou späť sme sa zastavili na obed v "obľúbenom McDonalde". Spokojní s plnými bruškami sme sa vrátili šťastne späť do školy. Ďakujeme pani vychovávateľkám Marike a Magduške, pani asistentke Peťke za pomocný dozor.

          • Dejepis vonku

          • Piataci dnes na dejepise pracoval vonku. Tradičnú školskú tabuľu sme vymenili za asfalt a kriedy. Žiaci pracovali v 3 skupinách, pričom každá z nich mala spracovať tému jedného svetového náboženstva - kresťanstva, islamu a judaizmu. Žiaci kriedami na asfalt vytvárali pojmove mapy, vysvetľovali termíny a znaky jednotlivých náboženstiev. Následne sa kolečkom každá skupina oboznámila s náboženstvami, s ktorými dnes nepracovala. Na záver sme si cez diagram zopakovali, čo sme sa dnes naučili a vysvetlili si, že aj keď sa jedná o rôzne náboženstva, predsa len určité časti svojej viery majú spoločné. Preto treba byť tolerantní ku všetkým z nich.

          • Súťaž Maľované Slovensko

          • ĎAKUJEME všetkým, ktorí nám posielajú hlasy. Súťaž trvá do konca júna, tak veríme, že sa nám aj vďaka vám podarí udržať na 1. mieste.

          • Zdravá desiata v materskej škole

          • V materskej škole sme sa pustili do niečoho výnimočného ….skúsili sme si naklíčiť semienka a vypestovať malé rastlinky na konzumáciu…Poctivo sme každý deň preplachovali semienka a čakali,kedy narastú tak,aby sme ich mohli ochutnať ….a dnes na desiatu nám pani kuchárka rastlinky nastrihala a tak sme ochutnali reďkovku, mungo a alfalfu. Skutočne zdravá škola

          • Pokračovanie EKO desiat

          • Tentokrát sme naučili včelobaly vyrábať našich siedmakov :) 

            Tento projekt sa uskutočňuje vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. SPPravme To

          • Brigáda

          • Dnes nám počasíčko prialo a my sme sa mohli pustiť s chuťou do práce. Všetci sme pracovali ako usilovné včielky, o čom svedčí aj výsledok našej práce. Vďaka všetkým čo prišli, sme splnili všetky naplánované úlohy:

            - odstránili sme poopilované konáre spopod stromov

            - vyčistili sme ohnisko

            - vymenili rozpadnuté tehly z bylinkovej špirály

            - zasadili vŕbový stan

            - vyčistili sme pocitový chodník

            - doplnili hmyzí domček

            - vyčistili kvetinový bufet

            - zasadili sladučký hrášok a fazuľku

            - ohradili lúku, ktorú nebudeme kosiť, aby mali naše včielky, čo opeľovať

            - dvaja šikovní oteckovia, vďaka obecnému úradu, ktorý nám poskytol dva krovinorezy so všetkým príslušenstvom, krásne pokosili náš školský dvor.

            Na záver sme si pochutnali na výborných špekáčikoch z dielne našej kuchyne - urobených v parádnom stroji - konvektomate. Za občerstvenie ďakujeme p.uč. Mikuškovej. Večierka MiVi sa postarala o náš pitný režim, za čo sme veľmi vďační. Ďakujeme za pomoc OZ Ľudia ľuďom, všetkým zamestnancom školy, rodičom a deťom, ktorí sa brigády zúčastnili a priniesli aj niečo malé pod zub. ĎAKUJEME.

          • Krúžok varenia

          • Pred týždňom sme si na krúžku varenia urobili pizzové košíčky a zdravú vajíčkovo-mrkvovú pomazánku. Tento týždeň sme si upiekli zdravé sušienky z tvarohového cesta.

          • Ekologická desiata pokračuje aj u tretiakov🙂

          • Výroba včelobalov dnes pokračovala u našich tretiakov.

            Žiaci si za inštruktáže členov školského parlamentu vyrobili svoje vlastné včelobaly a my veríme,že si do nich budú baliť desiate do školy.

            Tento projekt sa uskutočňuje vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. SPPravme

          • Riaditeľské voľno II.stupeň

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou, v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách Vás informuje, že v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa §150 ods. 5 tohto zákona z organizačných dôvodov-Testovanie 5 udeľuje voľno 18. mája 2022 (v stredu) žiakom II. stupňa základnej školy.

            Vo vyučovaní sa bude pokračovať 19. mája 2021 (vo štvrtok).

          • Piataci na novobanskej detskej ferrate

          • Deň, plný radosti, šťastia, zábavy, ale aj adrenalínu a pohybu, zažili naši piataci dnes /11.5.2022/ v krásnom prostredí zrekonštruovanej a vynovenej novobanskej Zvoničky. Zúčastnili sme sa natáčania televíznej relácii RTVS – Televíkend, ktoré sa konalo práve na novej detskej ferrate na Zvoničke. V úvode dňa nás čakala približne 4,5 kilometrová túra na Zvoničku, ktorú deti hravo zvládli. Po chvíli oddychu a občerstvenia, ktoré pre nás pripravili ako pozornosť podniku prevádzkovatelia zariadenia na Zvoničke, dostali deti horolezecké sety, ktoré si dali na seba, lebo prvoradé je zdravie a bezpečnosť. No a potom sme sa aj s televíznym štábom vybrali na miesto neďalekej ferraty. Deti žiarili šťastím a spokojnosťou, keď zdolávali jednu časť ferraty za druhou. Ferraty majú svoje pomenovanie, napr: Gitara, Sokolie hniezdo. Čím viac liezli, tým boli odvážnejší, až sme ich museli napomínať, aby sa upínali karabínkami, aby sa im nič nestalo. Pri samotnom natáčaní sa prejavil herecký talent viacerých detí, hoci tréma zohrala svoje, keďže pred kamerou stáli po prvý krát, ale zvládli to bravúrne, keď v rozhovoroch vyjadrili svoje pocity z návštevy ferraty. Veľkú pochvalu si zaslúžili aj od redaktorky televízie, ktorá im vystrúhala kompliment, že s takou aktívnou skupinou sa ešte nestretla, čo nás veľmi potešilo. Na záver nás ešte čakal cesta do školy, počas ktorej si deti navzájom rozprávali svoje zážitky z dnešného dňa. Hoci sa nám dnešný deň trochu časovo natiahol, nikomu to nevadilo, pretože to bol deň mnohých nových zážitkov, pocitov a skúseností. Síce dosť unavení, ale šťastní a spokojní sme sa vrátili do školy , kde viacerých čakal dobrý obed a zaslúžená cesta domov.

            Chcel by som upozorniť na to, že relácia Televíkend, v ktorom budú účinkovať naši piataci, bude vysielaná dňa 4.6./ sobota/ o 8 30 hod. v televízii RTVS na Dvojke.

          • Projekt Slovenskô ako maľované

          • Milí rodičia, žiaci, priatelia školy, 

            spoločnosť LIDL vyhlásila projekt pod názvom Slovenskô ako maľované. Projekt je zároveň spojený so súťažou Vyhraj IT techniku pre svoju školu. Školy sú rozdelené podľa počtu žiakov do súťažných kategórií. Naša škola je v 4.kategórii

            Princíp hlasovania je veľmi jednoduchý. Od 2.5.2022 dostane každý zákazník za nákup nad 20 € pri pokladnici balíček, ktorý bude obsahovať nálepky do knižky Slovenskô ako maľované a rovnako aj hlasovaciu kartičku. Prostredníctvom unikátneho kódu na tejto hlasovacej kartičke bude mať zákazník možnosť odovzdať svoj hlas vybranej škole.

            Škola s najvyšším počtom hlasov získa IKT techniku podľa vlastného výberu - pre našu 4. kategóriu až do výšky 20 000€.

            Momentálne sme na 1.mieste. Ak pôjdete na nákup do Lidla a dostanete hlasovaciu kartičku, prihláste sa na stránku https://malovaneslovensko.lidl.sk/sutaz, napíšte Brehy, systém Vám nájde našu školu, pripíšte kód a odošlite hlas.Súťaž trvá až do 30.6.2022.

            Pokiaľ s tým nechcete mať starosti, pošlite odfotený kód na messenger Škola Brehy, my to za vás urobíme. Prípadne môžete vhodiť kartičku do schránky školy, alebo poslať po žiakoch, zamestnancoch do školy.

            Prosíme, informujte aj Vašich známych a príbuzných, aby hlasovali za našu školu. V mene všetkých žiakov Vám ďakujeme a veríme, že aj s Vašou pomocou dokážeme túto súťaž vyhrať.

          • Štafetový beh o pohár primátora mesta Nová Baňa

          • Športový týždeň sme zavŕšili účasťou na Štafetovom behu o pohár primátora mesta Nová Baňa, ktorý sa konal v piatok 6.5.2022. Po dlhom čase aj naša škola dostala pozvanie na tieto atletické preteky, ktoré pozostávajú zo štafety 7x 250 m, kde je podmienka, že v štafete musia byť dve dievčatá. Športového podujatia sa zúčastnili štyri školy, a to ZŠ Nová Baňa, CZŠ Nová Baňa, ZŠ Brehy a ZŠ Tekovská Breznica. Najmä obe novobanské školy mali obrovskú kvalitu, ktorej sme nedokázali konkurovať. Hoci všetci naši bežci podali veľmi dobré výkony na svojich úsekoch, za čo si zaslúžia pochvalu, tak praktický bez tréningu sme obsadili tretie miesto a získali bronzové medaily, z ktorých mali naši žiaci radosť. Pozitívom bolo, že viacerí žiaci vyjadrili vďačnosť, že sa mohli takýchto pretekov po dlhom čase zúčastniť. Prísľubom je aj fakt, že všetci pretekári môžu štartovať na týchto pretekoch aj budúci školský rok.

            Reprezentovali: L. Bagalová, T. Gáfrik, R. Mikuška, V. Kratmullerová, S. Ďurkov, M. Krajčovič, L. Koniar ( náhradníčka: M. Kožinová)

          • Futbal mladších žiakov

          • V týždni, plnom školských športových súťaží, sa vo štvrtok 5.5.2022 konal turnaj vo futbale mladších žiakov v Žarnovici. V konkurencii ďalších piatich škôl sa turnaja zúčastnili aj naše mladšie futbalové nádeje. Priebeh turnaja ukázal, že je veľmi ťažké sa porovnávať výkonnostne s chlapcami, ktorí sa futbalovo systematicky pripravujú vo svojich kluboch, ktoré hrajú najvyššie slovenské mládežnícke súťaže. Naši chlapci sa poväčšine futbalu aktívne nevenujú, čo je u viacerých na škodu, pretože potenciál na to určite majú.

            Chlapci napriek tomu statočne bojovali a vydali zo seba všetko, čo bolo v ich silách. Herne so súperom vedeli držať krok, avšak horšie to bolo so zakončením a mnohokrát sme inkasovali po našich hrubých chybách. Tak sa nám ušlo 6. miesto. Jasné, že s umiestnením neboli chlapci spokojní. Zdravo nabudení sľúbili, že budú na sebe viac pracovať, aby v budúcnosti mohli zaznamenať úspešnejšie výsledky.

            Výsledky:  ZŠ Brehy – ZŠ Žarnovica    2:4 ( naše góly : J. Kurek,  J.Uškrt)

                                ZŠ Brehy – CZŠ Nová Baňa  1:4 ( gól : O. Brodziansky)

            o 5.-6. miesto : ZŠ Brehy – ZŠ Hodruša-Hámre  0:2 

             

            REPREZENTOVALI: J. Kurek, J. Uškrt, Adam El Namnam, Ahmad El Namnam, E. Gápel, T. Tomčáni, O. Brodziansky, D. Legéň,

          • Okresné kolo v malom futbale mladších žiačok

          • Dňa 6.5. sa naše dievčatá z 5. a 6. ročníka zúčastnili futbalového turnaja v Žarnovici, kde si svoje sily zmerali so žiačkami z Novej Bane, Župkova, Horných Hámrov a domácej Žarnovice. V prvom zápase sme uhrali bezgólovú remízu. Nebyť dvoch zahodenych šancí, mohli sme dosiahnuť aj víťazstvo. V druhom "derby" zápase sme Novej Bani podľahli 0:5. Dievčatá sa však z nevydareného výkonu poučili a v treťom zápase s Hornými Hámrami sme uhrali opäť remízu, tentoraz 1:1. Gól vsietila Katinová.Viackrát nás výbornými zákrokmi počas zápasov podržala brankárka Šmitalová a tak dávala nádej na víťazstvo. V poslednom zápase sme domácej Žarnovici podľahli 0:2 a turnaj tak ukončili na 5.mieste z dôvodu horšieho skóre. Do budúcna teda zamakáme najmä na premieňaní gólových šancí. Našu školu reprezentovali: Lenka Maslenová, Bibiana Kureková, Hana Adamcová, Vanesa Katinová, Barbora Janáková, Timea Poláková, Martina Predmeská, Tatiana Šmitalová, Karolína Kosecová a Tamara Škarbová.

          • Hurá von, škôlkári!

          • Jarné slniečko láka von objavovať jarnú prírodu aj našich škôlkárov.Vyrazili sme do lesa a pozorovali sme stromy,hmyz,rastliny….zdolávali lesný terén. Inšpirovali sme sa aktivitami z kurzu Hurá von, škôlkári. A v školskej záhrade sme si do vyvýšeného záhona zasadili mrkvu,cibuľku,šalát a hrášok.