• Pozorujeme a skúmame vodu so siedmakmi

          • Jedna skupina skúmala odlišnosti destilovanej, pitnej a minerálnej vody z hľadiska zloženia s využitím odparovania. Ďaľšie dve skupiny pomocou vlasnoručne zhotovených modelov vodárenských filtrov s využitím rôznych filtračných materiálov - kamienky, piesok, vata nám priblížili filtráciu znečistenej vody cez pieskové filtre nielen vo vodárňach ale aj jej samočistenie v prírode. Aktivity deti bavili.

          • Týždeň v MŠ


          • Vitamínkovo - V pondelok sme začali s batátmi. Deti si ich ošúpali, spoločne sme ich pokrájali a upiekli. Prečítali sme si aj rozprávku o kráľovi Alfonzovi o batátovch. 🍠😋

            Témou týždňa boli zimné športy. Vyrobili sme si korčuliarov, rozprávali sme sa o športoch, vystrihovali a lepili obrázky. Deti športovali v telocvični, velkáči rozvíjali predčitateľskú gramotnosť pomocou obrázkového čítania. ⛸️🏒🥅🛷⛷️🎿🏅

            Tešíme sa na nasledujúci karnevalový týždeň. 🎈🎭

          • Čím byť alebo nebyť

          •  

            Januárová blokovka u ôsmakov pod názvom „Čím byť alebo nebyť“, sa niesla v duchu témy, ktorá sa čochvíľa stane u nich veľmi frekventovanou a to je výber strednej školy, ktorá bude tvoriť základ k vysnívanému povolaniu. Snahou vyučujúcich bolo pomocou vybranej témy vzbudiť záujem, motivovať, inšpirovať, ukázať líniu k poznaniu nových záverov, ktoré aspoň drobným zrniečkom prispejú k ceste mnohých žiakov k želanému povolaniu.

            V úvode blokovky pani učiteľka Šuchterová rozvinula diskusiu, v ktorej žiaci v uvoľnenej atmosfére odpovedali, čím by sa v budúcnosti chceli živiť. Mnohé názory žiakov boli veľmi zaujímavé a ich zdôvodnenie výberu povolania môžeme považovať za veľmi ucelenú zmes myšlienok. V ďalšej časti zisťovali, aké netradičné povolania sa v spoločnosti môžu vyskytovať. Dozvedeli sme sa širokú škálu netradičných povolaní , od ovoniavača pazúch, po profesionálneho čakajúceho. Veru sme sa pri tom všetci aj zabavili. Neskôr sa  pokúšali odkryť tajomstvá fungovania ľubovoľnej fiktívnej firmy, ktorú si sami vytvorili, pomenovali a určili jej zameranie, vytvorili pracovné pozície. Zaujímavosťou bolo, že netradičné povolanie mali zakomponovať do fungovania svojej firmy, čo bol tiež veľmi zaujímavý fakt. V druhej časti vyučovania sme danú tému premostili s geografiou, konkrétne s učivom „Priemysel Slovenska“. Úlohou žiakov bolo nájsť na mape priemyslu SR nájsť a vyznačiť do slepej mapy SR reálne odvetvia priemyslu, ktoré pracujú v podobnom odvetví, ako fiktívna firma žiakov. Po vyznačení si mali vybrať jednu reálnu firmu a zistiť čo najviac o pracovnom živote danej firmy. Preopakovali si aj svoje poznatky o sídlach, keď zisťovali, koľko miest je v kraji, kde sa reálna vybraná firma nachádza. Trochu zábavy si užili pri tvorbe tajničiek na tému „Priemysel SR“, kde preukázali svoju kreativitu.

            Hodnotiaca časť blokovky ukázala, že vybraná téma bola pre žiakov poučná, získali mnohé nové, prospešné poznatky, ktoré im aspoň malou troškou pomôžu pri dôležitom rozhodovaní. Samotné hodnotenie zo strany žiakov sa nieslo v pozitívnom duchu a to značí, že celý proces bol prínosný a mal zmysel.

          • Besiedka s Hugom a Grétkou

          • 19.1. k nám zavítala Katka Segetová so svojou publikáciou Hugo a Grétka v Novej Bani. Besiedka bola určená pre žiakov 1. ročníka. Aktivity boli zaujímavé, žiaci sa dokonca ocitli v knihe, lepili následky, diskutovali. Ako darček si odniesli nálepky a publikáciu. Ďakujem Katke Segetovej za besiedku, a taktiež Združeniu rodičov, za zakúpenie publikácií pre každého žiaka.

          • Tí, ktorí prežili

          • Na začiatku blokovky si žiaci pozreli poučný film Správa, ktorý ukazoval príbeh úteku dvoch slovákov Alfreda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z koncentračného tábora Osvienčim.  K nemu neskôr vypracovávali úlohy, týkajúce sa témy holokaustu. Samostatnou úlohou bolo vyhľadať a spracovať príbeh niekoho, kto prežil holokaust. Sami žiaci sa zhodli, že téma blokového vyučovania je aj dnes veľmi dôležitá, pretože nám pripomína význam minulosti. Najmä toho, aby sa tie hrozné činy a skutky v budúcnosti už neopakovali.

          • Trója u šiestakov

          • Blokovka u šiestakov sa niesla v duchu Tróje. Na začiatok si pozreli filmové spracovanie, aby sa lepšie zorientovali v téme. Určili hlavné postavy a hlavný motív. V ďalšej časti blokovky sa venovali tvorenie - vlastnú fantáziu pretavili do svojich príbehov, v ktorých si vymýšľali mená ako Grécki Bohovia, prekladali ich do gréčtiny, vymýšľali svoje nadľudské vlastnosti. Lepili a vystrihovali vavrínový veniec. Na záver sa venovali grafike- zostrojili logo trójskeho koňa ako počítačového vírusu.

          • Krúžok Viem, čo zjem

          • Včera sme si na krúžku Viem, čo zjem pripravili celozrnné šunkovo -syrové toasty.

            Príprava žiakov bavila, pochutnali sme si a ponúkli aj kamarátov v ŠKD .

          • V rozprávkovom lese

          • Blokovka v 5. ročníku sa niesla v duchu lesa, lesných zvierat a rozprávok. Piataci si na úvod prečítali text o danielovi škvrnitom, tvorili k nemu otázky a zaraďovali podstatné mená k príslušným rodom i vzorom. Vymýšľali príbeh, v ktorom vystupovali zvieratká z lesa a mali v ňom použiť aspoň tri znaky rozprávky. V ďalšej úlohe rozdeľovali zvieracie kartičky na cicavce a vtáky a potom ich všetky zoraďovali podľa hmotnosti a dĺžky. Najviac ich zaujala praktická aktivita výroby sovy z korkových zátok a kartónu, na ktorý si špendlíkom môžu pripevniť dôležité oznamy. Vyskúšali si tiež, čo sa stane so šiškou, keď ju vložia do kadičky s vodou. Nakoniec sa museli pozorne započúvať a zároveň uhádnuť, aké zviera sa ozýva zo zvukov reproduktora. Piataci pracovali usilovne, no spoločne sme zistili, že samostatná práca a čítanie zadaní  robí viacerým z nich problémy. Okrem toho budú musieť  niektorí popracovať aj na rýchlejšom pracovnom tempe.

          • 3DIMENZIE

          • Siedmaci sa včera venovali 3DIMENZIÁM naozaj z každej strany. Prvá úloha vytvoriť siete 3D telies potrápila ich trpezlivosť. No výsledky boli nad naše očakávania. Po potiahnutí šnúrkou sa siete premenili na kocky, kvádre, ihlany a trojboké hranoly. Rysovanie si vyskúšali aj v počítačovom programe GEOGEBRA, s ktorým sa ešte len zoznamujeme. Vytvorili a vytlačili si na 3D tlačiarni vlastné pomôcky na geometriu. Na krátkej prechádzke po dedine hľadali 3D telesá v reálnych predmetoch. Na blokovke bola velmi príjemná atmosféra, žiaci so záujmom spolupracovali na úlohách. Zistili sme, že od dnes si už nepýtame kocku, ale kváder čokolády.

          • Workshop-pozvánka

          • Pozývame všetkých, ktorí sa zaujímajú o praktické rady a tipy ako si v domácom prostredí podporiť svoje zdravie, kondíciu a imunitu bez chémie.

            Tešíme sa na vás :)

          • Január v ŠKD

          • V mesiaci január sme mali v ŠKD zaujímavé témy. Venovali sme sa tvorbe projektov o remeslách a profesiách, objavovali sme krásu v bežnom živote, pri práci sme využívali odpadový materiál. Výtvarne sme zobrazovali symboly Slovenska. Venovali sme pozornosť zimným športom. Svojimi prácami sme vyjadrovali svoj vzťah k národnej príslušnosti a hrdosť k našim brežským tradíciám.

          • Zimné pokusy v MŠ 

          • V pondelok sme začali s Vitamínkovom. Ochutnali sme mandarínku a z farebného papiera si ju deti aj vyrobili. 🍊🟠

            Deti pomenovali pokusy - kúzla. Tak počas týždňa sme skúšali ,,kúzla’’ zimné i nezimné. Vyskúšali sme zamraziť teplú i studenú vodu, rozpúšťali ľadové kocky farebnou vodou, deti skúšali pipetou urobiť farebné olejové bubliny do vody, farbili sme i sneh. Zapúšťali sme farbu do mokrého podkladu a z machule deti vytvorili obrázok, maľovali sme slanou vodou a pozorovali výsledok. 🧪🥼💧🌨️❄️🧊🎨🧑‍🎨

            V piatok si deti užili montessori deň, vyskúšali si zručnosti v rôznych aktivitách. Deň sme zakončili výrobou voňavého snehu a pozorovali sme aj erupciu vyrobenej sopky. 🌋😊

          • POĎAKOVANIE

          • Ďakujeme našej kolegynke Mgr. Táničke Chudánikovej, ktorá každý rok myslí na naše deti v ŠKD a na karneval nám do tomboly každý rok daruje perfektné ceny. Ďakujeme! Vychovávateľky ŠKD a deti.

          • OZNAM k zasielaniu rozhodnutí do elektronických schránok

          • V zmysle zákona č. 305/2013 Z.z. o elektronickej podobe výkonu verejnej moci a  o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon  o e-Governmente) Vám oznamujeme, že rozhodnutia vydané Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, v ktorých rozhodujeme podľa osobitných predpisov, vo veciach práv, právom chránených záujmov a povinností fyzických osôb alebo právnických osôb Vám budú zasielané do elektronickej schránky spôsobom doručenia do vlastných rúk.

            Rozhodnutia budú autorizované kvalifikovaným elektronickým podpisom vytvoreným s použitím mandátneho certifikátu a s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou alebo kvalifikovanou elektronickou pečaťou s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou.

            V prípade, že nemáte aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie, rozhodnutia Vám budú doručené formou listinného rovnopisu, ktorého súčasťou bude doložka o autorizácii v zmysle Vyhlášky č. 85/2018 Z.z. Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o spôsobe vyhotovenia a náležitostiach listinného rovnopisu elektronického úradného dokumentu.

          • Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! 

              Dovoľte poďakovať sa Vám aj touto cestou za Vašu doterajšiu všestrannú podporu našej školy a jej aktivít. I vďaka Vášmu ústretovému postoju sa nám stále darí pripravovať pre našich žiakov kvalitné podmienky a prostredie na vzdelávanie, záujmovú činnosť a úspešnú prípravu do života. Vedenie školy, Rodičovská rada a dobrovoľníci  neustále hľadajú možnosti pomoci škole.

              Finančné prostriedky budú použité na:

               

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v našej základnej a materskej škole,
              • skvalitnenie vybavenia našej základnej a materskej školy.
            • Bližšie info a tlačivá: https://zsbrehy.edupage.org/percenta2/
          • Začiatok nového roka v MŠ

          • Prvý týždeň v roku nás privítala téma pani Zima kraľuje. Pondelok sme začali Vitamínkovom, deti si urobili banánovo-piškotové jednohubky. Pokračovali sme v téme a sledovali sme počasie počas celého týždňa, či nám pani zima nenadelí sneh. Z pozorovania sme usúdili, že prvý týždeň nám priniesol mráz a tak sme si vyrobili zimného škriatka, ktorý s nami pozoroval priebeh nášho týždňa. Počítali sme, tvorili, lepili, spoznávali tvary, skladali postupnosť a zmizíkovali atramentové čiapky. 🍌🧊❄️🌨️🧤🧣💨

            Druhý týždeň nám nadelil starostlivosť o zvieratá v zime. V pondelok, ako je už zvykom sme začali Vitamínkovom a vyskúšali sme odšťaviť pomaranč, z ktorého sme využili šupu na krmidlo pre vtáky. Nasledujúce dni sme sa venovali príprave semienkovej zmesi pre vtáčiky. Naplnili sme šupy z pomaranča, šišky ale aj kŕmidlá na našom dvore. 🍊🐦🐦‍⬛
            Tešíme sa na ďalší týždeň. 😍