• Rovesnícke vyučovanie

          • Vďaka dotácii Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej Republiky sme mohli modernizovať digitálne vybavenie našej školy. Okrem iného nám do školskej výbavy pribudol dron, vďaka ktorému si budeme môcť obohatiť vyučovacie hodiny, či krúžkovú činnosť. 

            Dnes k nám zavítali žiaci SOŠ v Žarnovici s cieľom predstaviť vybraným žiakom 5. - 8. ročníka používanie dronu, manipuláciu s ním a zásady jeho bezpečného používania.

            Za rovesnícke vyučovanie im ďakujeme a tešíme sa na nové skúsenosti.

          • Zápis do 1.ročníka

          • Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí sa rozhodli zapísať svojho budúceho prváčika, prváčku práve do našej školy. Ďakujeme za dôveru. Veríme, že budú so svojim výberom spokojní. Tešíme sa na našich prváčikov v septembri. :)

          • Noc s Andersenom

          • V piatok 5.4.2024 sa naši žiaci prvého stupňa zúčastnili už 19. ročníka medzinárodného podujatia na podporu čítania "Noc s Andersenom ".
            O pol šiestej sme sa všetci zišli s dobrou náladou, spacákmi a dekami pred školou. Deti sa rozlúčili s rodičmi a spoločne sme sa išli zložiť do tried. Po úvodných informáciách sa deti po triedach  rozutekali plniť jednotlivé úlohy,  aby získali svoj vytúžený poklad.  Na začiatku museli rozlúsknuť tajničku,  potom skladali puzzle, zahrali sa na Popolušku,  kde museli triediť šošovicu,  fazuľu, hrach. Skladali komiks, hrali sa na ilustrátorov rozprávky , zahrali sa na sklerotikov,  kde si museli zapamätať všetko to, čo bolo na obrázku.  Popasovali sa s hľadaním rozprávkových bytostí a pri poslednom stanovišti pri odkrývačke hľadali rozprávku,  ktorá bola schovaná pod lepkami.  Súťažné úlohy zvládli všetci na jednotku.  Na záver ich čakalo nočné hľadanie pokladu.  V záhadnej krabici bola ukrytá slovná indícia,  ktorá ich úspešne doviedla k vytúženému ukrytému pokladu.  Po náročnom večeri deti čakala chutná večera a následne diskotéka.  Unavení sme sa postupne odobrali do tried, kde sme sa uložili do spacákov,  pod deky a pozreli sme si rozprávku na dobrú noc. 
            Ráno sme si zbalili svoje veci a rozlúčili sa. Verím,  že sa deťom akcia páčila a o rok si ju zopakujeme.

          • Deň povedomia o autizme

          • 2. apríla si pripomíname Deň povedomia o autizme. Pri tejto príležitosti sme sa zapojili do aktivity Jeden svet na školách, v rámci ktorej sme spolu so žiakmi 7. – 9. ročníka sledovali dokumentárny film Na spektre a zúčastnili sme sa tiež online diskusie s autorkou filmu – Nikolou Macejovou.

            V doplňujúcich aktivitách sme sa rozprávali o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa niečím odlišujú od väčšiny žije v našej krajine a spoločnosti.

            Veríme, že realizované aktivity pomôžu žiakom citlivejšie vnímať rozdiely medzi nami. 

          • Exkurzia v Osvienčime

          • Po návrate z prázdnin absolvovali žiaci deviateho a ôsmeho ročníka exkurziu v Múzeum Holokaustu v Osvienčime, ktorý slúžil ako koncentračný a vyhladzovací tábor počas 2.svetovej vojny. Keďže nás čakal náročný deň, vyrážali sme už o 5 ráno. Cestou sme zobrali našu sprevodkyňu a prekladateľku pani Cabadovú, ktorá nás koncentračným táborobom previedla. Exkurzia pozostávala z návštevy koncentračného tábora Osvienčim Auschwitz 1 a druhého tábora Birkenau.  Osvienčim sa stal na celom svete symbolom teroru, genocídy a holokaustu. Založili ho Nemci v roku 1940 na predmestí Osvienčimu, poľského mesta, ktoré nacisti pripojili k Tretej ríši. Jeho názov sa ponemčil a zmenil na Auschwitz. Počas fungovania tábora v ňom zahynulo približne 1 200 000 obetí  najmä židovského pôvodu. 

            Aj napriek tomu, že od konca 2. svetovej vojny ubehlo len 79 rokov, je čoraz viac potrebné si tieto udalosti pripomínať a hovoriť o nich. Nielen preto, aby sa na tieto najdesivejšie miesta a skutky histórie nezabudlo, ale najmä, aby sa už nikdy nezopakovali.

          • Krúžok Už viem, čo zjem

          • Dnes po dlhšej dobe sme si poriadne užili na krúžku pečenie. Pripravili sme si spoločne jogurtovo ovocný koláč s posýpkou. Čakali sme kým vychladne a všetko sa hneď zjedlo.

          • Blahoželáme :)

          • Naša šikovná karatistka Natálka Lenčová sa zúčastnila medzinárodnej súťaži v Srbsku a bola veľmi úspešná.V kata individuál získala prvé miesto a kata družstvo tiež prvé miesto.

            Gratulujeme :)

          • Velkonočný týždeň v MŠ

          •  

            Pondelok, ako je už zvykom sme začali Vitamínkovom. Ochutnali sme papriku, urobili sme si jednohubky a prečítali príbeh o kráľovi Alfonzovi a paprike. Po Vitamínkove sme sa presunuli k Hronu, kde sme sa rozlúčili s Morenou a zimou. 🫑😋💧
            V utorok sme privítali v našej MŠ v rámci DOD rodičov s budúcimi škôlkarmi, učiteľov ale aj starších kamarátov zo školy, ktorí deťom  v blokovom vyučovaní predviedli rôzne pokusy a porozprávali o dôležitosti vody.🧪🧑‍🔬🌋💧🚰🧊💦🌊
            V stredu sme navštívili tvorivé dielne v škole a urobili sme si Veľkú noc v MŠ. Chlapci si priniesli korbáče, vonavky a vyšibali dievčatá, aby boli celý rok zdravé. 🐥🐰🐣🎀🥚

          • “Voda pre mier”

          • Takisto ako hlavná téma Svetového dňa vody, tak aj marcová blokovka ôsmakov sa niesla v tom istom štýle. Ako vieme, voda tvorí 2/3 povrchu Zeme a 70% ľudského tela, preto je nevyhnutná pre náš život.A tak sme sa rozhodli priniesť túto tematiku medzi škôlkarov. Žiaci ôsmeho ročníka sa rozdelili do dvoch tímov "veľkí" a "malí." Rovesnícke vyučovanie v oboch skupinách začalo interaktívne a žiaci sa na základe vytvorených obrázkových pojmových máp (ďakujeme Tamarke) pýtali škôlkarov, čo si myslia, že bude predmetom nasledujúcich aktivít. Ako veľkí, tak aj malí škôlkari boli aktívni a nebáli sa zapájať.

             

            Po dynamickom úvode sa prešlo k jednotlivým činnostiam - vyfarbovanie obrázkov, vykonávanie pokusov, pri ktorých škôlkári neboli vôbec pasívni, naopak, s radosťou a elánom sa zapájali aktívne, napríklad, pri tvorbe cukríkovej dúhy, tancujúcich hrozienkach, či stavbe loďky a jej plavbe, alebo kvapkovej sukničke. Najviac záujmu prejavili malí škôlkári pri rybačke a veľkých nadchla tvorba slonej zubnej pasty, či výbuch sopky. So zatajeným dychom sledovali rozprávku o Ceste vodnej kvapky, ktorú si vyskúšali prenášaním vody na lyžičke a tvorbe leporela.

            Na záver boli škôlkári ocenení medailou a ôsmaci búrlivým potleskom.

          • Veľkonočná tvorivá dielňa 

          •  

            Tradične v našej škole s príchodom veľkonočných sviatkov, mávame tvorivé dielne pre 1. stupeň. 
            Deti si vyrobili veľkonočných zajačikov, kuriatka, výrobky z hliny, košíky z pedika. Najväčším potešením bolo pletenie korbáčov a môžme ísť šibať. Ďakujeme našim hosťom, že si našli čas v tejto uponáhľanej dobe a prišli medzi nás a niečo nové nás naučili.

          • Deviatacká hradná cesta

          • Na marcovej blokovke sa naši deviataci preniesli do obdobia stredoveku a prešli si deviatackou hradnou cestou. Pani učiteľky pre nich pripravili veľa rôznych aktivít, v ktorých mali využiť svoje vedomosti a zručnosti z rôznych predmetov.  Rozdelili sa do troch skupín a ich práca naplno začala. Zostrojili hrad  z geometrických telies, navrhli erb pre svoju skupinu, napiekli osúchy z kyslého mlieka. Školou sa niesla vôňa opečeného cesta a  bola radosť pozorovať najmä chlapcov, ako miesia svoje prvé cesto a valčekom z neho formujú svoje prvé pekárske výrobky. A veru boli výborné. Na hradoch museli samozrejme platiť pravidlá, a tak sa skupiny pustili do písania listín pomocou kaligrafického pera a tušu ako hradní pisári. Opaľovanie krajov papiera cítili asi aj pani kuchárky v kuchyni, ale stálo to za to. Niektorí ich aj spečatili voskom. Aké by to boli hradné slávnosti bez korunovačných klenotov? Ani v tomto sa skupiny nedali zaskočiť. Vyžrebovali si, ktorý klenot majú vytvoriť a...výsledky ich práce si môžete pozrieť v pestrej fotogalérii. Pracovali všetci naozaj skvele, tímovo a bolo vidieť, že ich téma blokového vyučovania veľmi zaujala.

          • Blokovo u prvákov

          • Prváci začali blokové vyučovanie na tému Voda rozhovorom a rozprávkou o kolobehu vody v prírode. Prvou úlohou bolo vyhľadať ukryté kvapky vody a vypočítať príklady na nich. V dvojiciach čítali príbeh o kvapke Katke a riešili tvorivé úlohy. Na pokusoch si ukázali ako vznikajú mraky, vyparovanie, dážď a nakoniec vyčarovali farebnú dúhu. Pomocou maliarskej fólie vytvorili vlastnú vodnú hladinu a pohybom menili jej intenzitu. Deti mali veľa vedomostí o vode a šetrení vody a pomocou názorných ukážok a tvorivých aktivít si ich na blokovke rozšírili a zabavili s.

          • Poďakovanie

          • Ďakujeme nášmu pánovi starostovi Michalovi Šlavkovi, ktorý nám ku Dňu učiteľov takto milo spríjemnil náš deň.

            Ďakujeme, že si váži našu prácu.

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 25.3.2024 sa uskutočnilo školské kolo v kategórii D – TP.

            Úspešní riešitelia:

            Tomáš Mikuška (6.A) – postupuje do okresného kola,

             Karolína Sollárová (7.A) – postupuje do okresného kola,

            Oliver Szalay (6.A), Michaela Gondášová (6.A), Tamara Bocánová (6.A), Petra Žarnovičanová (6.A),

            Maxim Lehmann (6.A), Andrea Minková (6.A), Natália Králová (6.A), Bibiana Kureková (7.A),Oliver Brodziansky (7.A)

             

            Srdečne blahoželáme!

          • Cesta kvapky vody

          •  

            Rovesnícke vyučovanie v druhej triede viedli naše siedmačky Bibka a Kaja. Pod vedením pani učiteľky Mirky Forgáčovej si pripravili zaujímavé úlohy a pokusy súvisiace s vodou. Druháci si zopakovali čo už o kolobehu vody v prírode vedeli a naučili sa aj niečo nové.

            Ďakujeme p.učiteľke a dievčatám za čas, ktorí venovali príprave dnešného dňa. Stálo to za to!

            "Bolo super, najskôr sme si dali pokyny a odprezentovali prezentáciu. Potom sme si pustili rozprávku a spravili osemsmerovky. Po osemsmerovkách sme mali krátku prestávku a deti sa občerstvili jedlom ktoré doniesli. Po občerstvení sme spravili pokus na tému: "Kolobeh vody v prírode" a vyrobili papierové kvapky, kde sme napísali rôzne informácie o vode. Na koniec blokovky sme si ju vyhodnotili"-stručné zhodnotenie našich siedmačiek.