• Deň učiteľov 2024

          • Tento rok sme Deň učiteľov oslávili v predstihu a to návštevou Divadla J.G.Tajovského vo Zvolene. Z predstavenia PERPLEX sme si odniesli zaujímavé zážitky.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Brehy v súlade s § 150 odsek 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že dňa 20. marca 2024 (streda) udeľuje žiakom 5. - 8. ročníka Základnej školy s materskou školou v Brehoch riaditeľské voľno z organizačných dôvodov – Testovanie 9.

            V tento deň sú žiaci 5. - 8. ročníka odhlásení z obeda v školskej jedálni.

          • Predstavenie školy - časť 1.

          • Milí priatelia,

            chceli by sme Vám postupne do DOD, ktorý sa koná 26.03.2024, predstaviť v skratke všetky súčasti našej školy a ich hlavné aktivity.

            Dnes začneme našou MATERSKOU ŠKOLOU.

          • Potulky prírodou - Náučný chodník Zvonička

          •  

            Naše jarné kroky poznávania krás nášho regiónu, aj keď v menšom počte, viedli do malebného baníckeho mesta Nová Baňa. Prejdením jednotlivých zastávok náučného chodníka, sme sa oboznámili nielen s vyskytujúcou sa flórou a faunou, ale aj históriou baníctva. Posúďte sami…..

          • Projektové a rovesnícke vyučovanie: Priemyselná revolúcia

          • V mesiacoch február a marec sa žiaci 8. ročníka učili o priemyselnej revolúcii cez rovesnícke a projektové vyučovanie od seba navzájom. V rámci dvojice alebo individuálnou formou bolo ich úlohou spracovať jeden z objavov priemyselnej revolúcie 19. až 20. storočia. Zadanie úlohy obsahovalo vytvorenie prezentácie, modelu objavu a prezentovanie pred spolužiakmi. Nakoľko ich budúci školský rok čakajú absolventské práce, mohli si vyskúšať vystupovanie a prezentovanie pred divákmi a v rámci zadania popracovať na rozvoji svojich zručností, zodpovednosti, spolupráce, komunikácie, či prezentovaní a mnohých ďalších. Všetci to úspešne zvládli a ich modely boli fantastické.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • 29.2. sa konalo obvodné kolo v prednese poézie a prózy v CVČ Nová Baňa. Hviezdoslavov Kubín slávil už 70. rokov. Našu školu reprezentovali štyria žiaci - Janko Škvarka (2A), Gabko Kurek (4A), Dávid Marcus Vančo (5A) a Bibka Kureková (7A). Všetci boli skvelo pripravení, ukážky boli vhodne zvolené. Dvom žiakom sa podarilo postúpiť do okresného kola a to: Jankovi Škvarkovi (obsadil krásne 2.miesto v prednese poézie) a Bibke Kurekovej (obsadila zaslúžené 3.miesto v kategórii próza). Okresné kolo bude 27.3. opäť v Novej Bani a my sa už veľmi tešíme a zároveň prajeme našim recitátorom veľa úspechov!

          • Poďakovanie

          • Veľké poďakovanie❤ pánovi Majerčíkovi za jeho ochotu pomôcť nám pri prípravných prácach pred výsadbou čučoriedok v areáli našej školy.Ďakujeme.😊MMstav

          • Návšteva MŠ Rudno nad Hronom

          • Dnes sa naši prváci z Rudna nad Hronom vybrali na návštevu do svojej materskej škôlky. Prišli porozprávať pani učiteľke Olinke a Majke, ako si im v škole darí, ktoré majú obľúbené predmety, pozdravili svojich kamarátov, pohrali sa a zaspomínali na škôlkárske časy. Pani učiteľky pripravili chutné občerstvenie a pre každého milý darček. Návšteva dopadla na výbornú, tešíme sa, keď si budeme môcť návštevu zopakovať.

          • Kino "Vtáci sťahováci"

          • Dnes sme si s deťmi z prvého stupňa spravili v škole voľno a vybrali sme sa na malý oddych do kina. 
            Rozprávka Vtáci sťahováci bola veľmi zábavná.  Deťom sa páčilo a aj nám dospelým ☺️. Deti si okrem pozerania filmu pochutnali aj  na pukancoch.  Kino sme si poriadne užili a určite pôjdeme aj nabudúce.

          • Vesmír v MŠ 

          • Týždeň v MŠ sa niesol v téme Vesmír, deti spoznávali planéty, poskladali si slnečnú sústavu i súhviezdia, postavili kozmonauta a rôzne tvorivo obohacovali svoje nové i nadobudnuté poznatky. 👩🏼‍🚀👨🏼‍🚀🪐🚀🔭☄️🌍
            Počasie nám prialo a zahájili sme aj v rámci Vitamínkova sadenie semienok. Do konca školského roka budeme pozorovať a nakoniec aj ochutnávať, čo sa nám podarí vypestovať. 🌱🍅🫑🥬🌻

          • Deň otvorených dverí 26.03.2024

          • Deň otvorených dverí v našej základnej aj materskej škole-26.03.2024 sa blíži. Príďte sa k nám pozrieť. Všetci ste srdečne vítaní.

            Tešíme sa na Vás.

          • Ako deviataci objavili Ameriku

          • Hovorí sa, že Ameriku objavil kedysi dávno Krištof Kolumbus. No dnes sa k nemu pridali aj naši deviataci, ktorí nanovo a z pohodlia svojej triedy objavovali Severnú aj Južnú Ameriku a rôzne aspekty života na týchto kontinentoch.

            V povinných úlohách vytvárali kalendáre na jednu z vylosovaných tém a plánovali svoju dovolenku snov. Na konci blokového vyučovania sme teda mali možnosť vidieť kalendáre zamerané na osobnosti, umenie, etniká a náboženstvá, faunu a flóru a prírodné zaujímavosti Ameriky. Pre každý mesiac žiaci našli zaujímavý prvok, ktorý krátko predstavili. Zároveň každá skupina predstavila svoju dovolenku snov na ľubovoľnom mieste amerického svetadielu. Od Kuby cez Panamu a Kostariku sme sa dostali aj do Los Angeles a dokonca aj do Peru. Jedna z dovoleniek mala formu okružnej cesty po najzaujímavejších plážach v oblasti. Okrem samotnej destinácie žiaci vyhľadávali dopravné spojenia, ubytovanie pre náročných, ale i pre turistov s nižším rozpočtom. Ponúkli nám fakultatívne výlety po zaujímavých miestach v okolí a naučili nás základné frázy v jazyku miestneho obyvateľstva.

            Povinné úlohy boli doplnené voliteľnými, spomedzi ktorých si väčšina vybrala tvorbu slovníka americkej angličtiny, kde porovnávali slová a frázy používané vo Veľkej Británii a v USA. Každá skupina tiež využila možnosť vytvoriť svoj vlastný Kahoot kvíz.

            Oceňujeme spoluprácu žiakov v skupinách, kde dnes bolo vidieť takmer všade naozaj rovnocenné zapájanie sa všetkých žiakov. Pri niektorých úlohách však ešte môžu deviataci popracovať na širšej perspektíve vnímania otázky alebo zadania.

          • V hlavnej úlohe ŠTVOREC

          • Po úvodnom oboznámení sa s témou dnešnej blokovky, v ktorej hlavnú úlohu zohrával ŠTVOREC sa piataci hneď pustili do práce a ich prvou úlohou bolo napísať svoje meno a priezvisko v SCRABBLE.  Postup bol presne taký istý ako pri tejto zábavnej hre – zistili, ktorý spolužiak má meno s najväčším  (najvyšším) počtom bodov a následne si potrápili svoje hlavičky aj s vymýšľaním slov z konkrétnych písmen. Pri ďalšej úlohe sme sa trošku venovali pozitívnym ľudským vlastnostiam –  úlohou detí bolo vymyslieť minimálne 1 pozitívnu vlastnosť k písmenám Š, T, V, O, R, E, C – piataci sa s touto úlohou popasovali vcelku dobre, vymysleli rôzne pozitívne vlastnosti, ale zároveň sa dozvedeli aj čo znamená byť empatický, optimistický prípadne, obozretný (ostražitý). Namáhané hlavičky si piataci trošku vyvetrali pri „štvorcovej slamkovej rybačke“ – zábavnej hre, pri ktorej bolo ich úlohou „nachytať“ pomocou slamiek čo najviac papierových štvorcov určenej farby počas jednej minúty. Súťaživosť pri tejto aktivite veru nechýbala a dvaja najlepší boli odmenení sladkou odmenou. Po menšom odreagovaní sa pustili do matematickej úlohy, kde hlavnú rolu hral opäť štvorec – šípkové štvorcové grafy, pri ktorých si precvičili piataci násobilku aj delilku. Nechýbala ani úloha na rysovanie – ako inak – štvorcov – táto úloha niektorých potrápila viac, pretože si pri nej trénovali svoju presnosť a precíznosť. Spestrením bolo spievanie anglickej piesne Suzy´s square. Blokovku sme ukončili mozaikou – samozrejme štvorcovou – podarili sa im ozaj krásne mozaiky, veď posúďte sami. V závere sme spoločne hodnotili a prezentovali.

          • "Telo a myseľ v harmónii"

          • Blokové vyučovanie so žiakmi ôsmeho ročníka na tému "Telo a myseľ v harmónii" zahŕňalo päť aktivít. Žiaci sa najprv zapojili do diskusie o zdravom životnom štýle, zahŕňajúcom cvičenie, stravu, spánok a zvládanie stresu. Následne sme v druhej aktivite vytvárali osobný týždenný plán zlepšenia stavu tela a mysle. Tretia aktivita cielila u žiakov na vytvorenie si jedného zdravého zvyku a jeho začlenenie do každodenného života. Štvrtú aktivitu sme nazvali „Beh za snom“. V nej si žiaci vybrali jeden konkrétny sen, ktorý by chceli dosiahnuť a následne ich čakala fyzicky náročná prekážková dráha, ktorá predstavovala proces dosahovania ich sna. Tá nielen preverila ich skutočnú motiváciu dosiahnuť svoj sen, ale najmä odzrkadľovala, aké náročné je plniť si svoje sny. Zmyslom poslednej úlohy bolo pomyselné hľadanie rovnováhy v živote. Jej cieľom bolo umiestniť kamene tak, aby vytvorili stabilnú štruktúru bez toho, aby sa zrútila. Každý kameň symbolizoval iný aspekt života - školu, rodinu, záujmy, zdravie. Cieľom nášho blokového vyučovania bolo nielen poskytnúť informácie o zdraví, ale aj motivovať žiakov k aktívnej práci na zlepšovaní ich tela a mysle.

          • “Záhady zeleného kráľovstva”

          • Pod týmto názvom sa skrýva stavba tela kvitnúcich rastlín. Priamo pri pozorovaní v teréne si šiestaci preopakovali jednotlivé rastlinné orgány aj z ich významom, či to už boli byliny alebo dreviny. Cestu nám spríjemňovali kvitnúce snežienky, krokusy, ale aj nekvitnúce “zelené koberčeky” machu. Zo živočíšnej ríše žiakov najviac zaujal káčer čľapkajúci sa v studenej vode potoka. Keďže v triede máme žiakov “alergikov na peľ” spojili sme praktickú výučbu s písomnou - úlohy zamerané na zisťovanie z Kalendára kvitnutia alergénnych rastlín. Neskôr sa z nich stali architekti - navrhovali most cez zurčiaci potok k prameňu “Uhliarka” s dodržaním prírodných zákonitostí. Cestou naspäť sme videli srnky. V škole pri spätnej reflexii jednoznačne ocenili takýto typ blokového vyučovania.

             

          • Stroskotanec

          • Februárová téma blokovky u siedmakov sa niesla v téme Robinsona Crusoa a jeho života na opustenom ostrove. Úlohy boli rozdelené na povinné a nepovinné, samostatné a skupinové. Blokovka bola zameraná prevažne na čítanie s porozumením, čo je u siedmakov veľmi dôležité trénovať. Každý pracoval vlastným tempom, poradie úloh si taktiež volili podľa vlastnej úvahy. Najviac ocenili skupinovú prácu, kde tvorili vlastnú spoločnosť. Tvorili názov, vlajku, hymnu, menu, hlavné mesto. Navzájom medzi sebou obchodovali, vymieňali suroviny potrebné na prežitie, ale aj vybudovanie vhodného miesta pre každodenný život. Spoločné projekty prezentovali pred svojimi spolužiakmi. Na záver bola spätná väzba/ záverečná reflexia, kde vyjadrili svoje názory, dokázali charakterizovať slabé a silné stránky. Základom bola spolupráca a to sa im podarilo.