• Ja som malý záhradník

          • Tento týždeň sa deti zahrali na záhradníkov. Spoznávali rôzne plody, vysvetlili sme si kde rastu rôzne druhy zeleniny a ovocia. Vytvorili si hrášok a lepili správne polovice plodov a drobného ovocia.

            V projekte Vitamínkovo si deti pripravili karfiolový šalát z karfiolu, mrkvy a kukurice a spoločne si karfiol vytvorili z krepového papiera.

          • Svetový deň duševného zdravia

          • Včerajší deň sme sa aj my v našej škole o niečo vedomejšie venovali téme duševného zdravia. Na prvom stupni sme sa vzájomne inšpirovali skúsenosťami, čo nám zvykne pomáhať, keď nám je ťažko, cítime hnev či smútok. Na druhom stupni žiaci počas vyučovacích hodín diskutovali o duševnom zdraví a jeho prepojení so sociálnymi sieťami, pohybom, tvorivosťou či hudbou. To, čo dnes prepojilo celú školu, bol plagát visiaci na chodbe, kde mali žiaci možnosť zdieľať, čo im v živote prináša radosť. Venujme pozornosť tomu, ako sa cítime. Venujme pozornosť ľuďom, vo svojom okolí. Každý z nás občas potrebuje vypočuť či pomôcť!

          • Prednáška VEDOMÁ CHÔDZA naboso aj v topánkach

          • Vedomá chôdza naboso aj v topánkach.Pozývame Vás na zaujímavú prednášku Matúša Svinčáka z Univerzity vedomého života na tému Vedomá chôdza naboso aj v topánkach.Hovoriť budeme o (ne)prirodzených pohybových návykoch, zdravej chôdzi a chodidlách, ale aj správnom držaní tela a mnohom ďalšom. Zistíte, čo všetko je dôležité sledovať pri zdravej chôdzi, ako chôdza ovplyvňuje celé vaše telo, ako sa starať o svoje nohy alebo či je chôdza naboso naozaj to najlepšie pre naše nohy.Príďte sa naučiť ako správne chodiť, pretože pravidelná zdravá chôdza je veľmi dobrá pre myseľ a celkové duševné zdravie.Všetkých vás srdečne pozývame

          • Poznávame stromy a ich tajomstvá


          • Počas prvého októbrového týždňa nás čakalo mnoho aktivít vonku spojené s témou stromy. Spoločne sme pozorovali stromy v našom okolí, vytvorili si strom a hovorili sme o častiach stromov. Deti nazbierali prírodniny, ktoré  následne triedili k správnym stromom a vytvárali z nich rôzne obrazy. Nezaháľali sme a tvorili aj vnútri. 🍃🪵🌲🌳
            Pondelok sme započali projektom Vitamínkovo, ktorý nás bude sprevádzať počas celého roka. Deti ochutnali hrozno, vytvorili si strapce a zahrali sa na oberačov. 🍇😋

          • Týždeň v MŠ

          • Aktivít v materskej škole bolo tento tyzden neúrekom!Navštivili sme kostol v Novej Bani, do materskej školy prišiel ujo sokoliar s rôznymi dravcami,športovými aktivitami sme oslávili týždeň športu. Deň mlieka sme si pripomenuli banánovým a čučoriedkovým mliečnym nápojom vlastnej výroby. Celý týždeň sme mali tému liečivé bylinky a naučili sme sa niečo o tom ako nám bylinky pomôžu,keď sme chorí,pomenovali sme ich,vyhľadali na lúke,v knihách,prečítali o nich rozprávky,vyrobili si špeciálny bylinkový pohár. Deti priniesli z domu bylinky a medík a na záver týždňa sme ochutnali 8 rôznych bylinkových čajov s medom.

          • "Slnečná sústava očami piatakov."

          • Hodinu geografie sme využili na pobyt vonku, kde piataci tvorili podľa svojej fantázie slnečnú sústavu z rôzneho materiálu. Niekomu sa darilo viac, niekomu menej, snahu však uprieť nemôžme nikomu.

          • SEPTEMBER V ŠKD

          • V školskom roku 2023/2024 navštevuje školský klub detí 78 detí. Deti začali školský rok s chuťou a pracujú ako včeličky. Všetky priestory ŠKD premenili vďaka šikovným rukám, fantázii a predstavivosti na pestrofarebnú jesennú paletu. V mesiaci September sme sa venovali témam:

            Škola volá

            Zmeny v prírode, počasie

            Jeseň v záhrade

            Pani jeseň bohatá.

          • O troch grošoch

          • Vo štvrtok 28.9. žiaci 1.-6.ročníka navštívili divadielko o Troch grošoch. Z predstavenia sme si odniesli ponaučenie, dobrú náladu a príjemný zážitok.

          • Roľnícka nedeľa

          • Stredu - 27. 9. žiaci a pedagógovia našej školy navštívili krásnu expozíciu vo farskom kostole.

            V každej farnosti sa na jeseň ďakuje Pánu Bohu za úrodu. V  Novej Bani sa to robí takým slávnostným spôsobom, že oltáre trojloďového kostola Narodenia Panny Márie sa vyzdobia ovocím a zeleninou a dnes už aj rôznymi obrazmi. Účelom je poďakovať za úrodu.

          • Európsky deň jazykov

          • Tohtoročný Európsky deň jazykov sme si pripomenuli blokovým vyučovaním na 2. stupni základnej školy. Žiaci v skupinách objavovali jednotlivé krajiny Európy, učili sa základné frázy v ich jazykoch, plánovali výlety a vyhľadávali nielen základné informácie, ale aj rôzne zaujímavosti. Na pomyselnom červenom koberci ostatným spolužiakom predstavili osobnosti tej ktorej krajiny a ich prínos, ktorý často dosahoval celosvetovú úroveň. Pri vyslovovaní menej známych jazykov sme si neraz lámali jazyk, ale zároveň sme sa aj zabavili. Veríme, že aj takéto tematické dni a aktivity môžu prispieť k väčšej tolerancii medzi rôznymi kultúrami.

          • JESENNÁ GRUNTOVAČKA V REGIÓNE GRON

          •  

            Už jedenásta KRAJSKÁ GRUNTOVAČKA sa odohrala minulý týždeň vo štvrtok v obci Brehy na verejnom táborisku pri rieke Hron.

            Na pomoc nám prišli žiaci 5. a 6. ročníka zo Základnej školy obce Brehy. Počas tejto rýchlej a efektívnej akcie ponosili konáre zo stromov v lodenici na jedno miesto, aby bolo ľahšie ich odviesť.

            Druhou úlohou bolo zbieranie kameňov v areáli lodenice, ktoré sťažujú kosenie trávy.

            Táto aktivita zaznamenala u žiakov veľký ohlas - a to predovšetkým vozenie kameňov vo fúrikoch k rieke Hron a ich následné vyhadzovanie do vody.

            Výsledkom bola veľká kopa konárov a asi 30 fúrikov kameňov, ktoré už nebudú zavadzať.

            Tešíme sa, že sme si to všetci spolu pekne užili a ďakujeme žiakom za vynaložené úsilie.

            Naše poďakovanie patrí aj Šport baru Brehy, kde sme si po akcii dali malé občerstvenie.

            Akciu dozorovala miestna fenka Ria, ktorá bola tiež veľmi spokojná s priebehom i výsledkami .

            regiongron.sk

          • CELOŽIVOTNÉ PRAVIDLÁ

          •  

            Mnohé školy dnes skúšajú rôzne stratégie, aby zlepšili správanie žiakov. Najčastejšie ide o rôzne systémy trestov alebo odmeny za určité správanie či známkovanie. Tieto metódy sú založené hlavne na kontrole, vonkajšej motivácii. Keď motivácia prestane pôsobiť, zvyčajne sa vytráca aj podporované správanie.

            V našej škole sa každé ráno v každej triede realizujú ranné komunity. Na ranných komunitách sa snažíme spoločne so žiakmi osvojovať si a rozvíjať tieto celoživotné pravidlá:

            1. Aktívne počúvanie
            2. Dôvera
            3. Pravdivosť
            4. Najlepší osobný výkon
            5. Rešpekt, úcta

            Počas celého dňa stráveného v triede, na chodbách, jedálni, či v ŠKD sa snažíme tieto pravidlá dodržiavať.

            Je to súbor zásad pre život v prostredí plnom dôvery, v ktorom každý človek má príležitosť rozvíjať sa ako jednotlivec i ako člen spoločenstva. Ide o všeobecný súbor zásad pre slušnosť, zdvorilosť, fungovanie v demokratickej spoločnosti.

            O čo lepší by bol svet, keby sa každý človek správal a žil a podľa týchto pravidiel!

            Nemáme však k dispozícii žiadne kúzlo – len dôslednosť a vytrvalosť.

            Uvádzané pravidlá spolužitia a životné zručnosti sú súčasťou modelu - Vysoko efektívne učenie/VEU (pôvodný názov Integrované tematické vyučovanie/ITV) Susan Kovalikovej. www.theCenter4Learning.com, www.ask21.sk.