• Týždeň v MŠ

          • Tento týždeň sme začali programom ku dňu matiek. Deti si pripravili pre svoje mamičky program, kde zaspievali, zarecitovali aj zatancovali. Po programe sa všetci zabávali pri hudbe a posedeli pri chutných dobrotách od mamičiek.

            Využili sme aj nepriaznivé počasie, ktoré sme si spríjemnili aktivitami na dvore. Deti si priniesli gumáky, pršiplášte, dáždniky a hurá von. Pozorovali sme dážď, hľadali farby, zaspievali i zatancovali.

          • "Voda pre budúcnosť"

          • Dňa 27.4. k nám zavítala slečna Majka zo Zelenej školy.Najskôr ju žiaci nášho kolégia previedli areálom a ukázali jej, čo všetko tu máme, na čom pracujeme a na čo sa ešte len chystáme. Na oplátku si zase Majka pripravila pre nás veselé zaujímavé aktivity.Tiež sme spoločne vytvorili návrhy na využiteľnosť dažďovej vody v našej škole. Strávili sme s ňou príjemné dopoludnie a veľmi pekne jej ďakujeme za návštevu a výbornú pomôcku o vode pre našich žiačikov na 1.stupni. Po stretnutí s Majkou sme sa stretli v rámci žiackeho kolégia a vybrali sme sme dva návrhy adaptačných opatrení k využiteľnosti dažďovej vody a to:

            METEOROLOGICKÚ STANICU - využiteľnú vo viacerých predmetoch ako prvouka, prírodoveda, biológia, fyzika, geografia, matematika atď.

            AKO KOSIŤ INAK - žiaci navrhli vykosiť si bludisko, nakreslili návrhy, určili si z pomedzi seba tých, ktorí budú narábať s krovinorezom.

            Stretnutie bolo úspešné, tešíme sa na nové prvky v našom školskom areáli.

            Projekt Voda pre našu budúcnosť realizujeme v spolupráci s programom Zelená škola (CEEV Živica) s podporou značky Finish.

          • Outdoorové vyučovanie v ŠKD

          • Spoločná akcia všetkých oddelení prebiehala vonku v outdoorovej triede.Cieľom aktivity bolo maľovať s netradičným materiálom a používať rôzne výtvarné techniky.Deti prezentovali svoje vedomosti o liečivých rastlinách.Pracovali s vatovými tyčinkami,balónikmi,papierovými kornútkami,štetcom a olejovými farbami.Otláčaním zhotovili pekné obrazy púpavy lekárskej.

          • Beh o pohár primátora mesta Nová Baňa

          • Včera sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili 29. ročníka Štafetového behu o pohár primátora mesta Nová Baňa. V silnej konkurencií 5. tímov ostatných škôl dokázali vybojovať krásne 3. miesto s časom 5:01. Ako prvý bežal Lukáš Koniar, ktorý tímu nastavil tempo, následne štafetový kolík prebral Ján Kurek, tak isto s výborným výkonom prenechal štafetovú povinnosť Michaele Kožinovej, ktorá súperom neostala nič dlžná, a po jej výbornom výkone ukázal svoje bežecké kvality Adam Drozdík, ktorý štafetu posunul Barbore Janákovej. Predposlednou bežkyňou v tíme základnej školy Brehy bola Viktória Kratmüllerová, tá pokračovala vo skvele nastavenej súťažnej iniciatíve a po odbehnutí svojho úseku odovzdala štafetu Filipovi Kasanovi, ktorý len o malý kúsok nestačil vybojovať druhé miesto. Po odbehnutí štafety sme si oddýchli a nasledoval tradičný beh mestom v sprievode mestskej polície a ostatných škôl. Výborný výsledok, priateľská atmosféra, a dobrá nálada, taká je bilancia tohto športového dňa. Ďakujeme.

          • Mc Donald s Cup -Futbal žiakov I. stupňa

          • V utorok 2.5.2023, naši najmladší žiaci- I. stupeň, reprezentovali školu na tradičnom futbalovom turnaji pod názvom Mc Donald s Cup, ktorý sa konal na ihrisku pri ZŠ Žarnovica. Už pri nominácii sa vyskytli problémy, keď niektorých žiakov vyradili zranenia alebo choroby. V samotnom turnaji naši mladí futbalisti a futbalistky( podmienkou je aj účasť dievčat v družstve), podali bojovné výkony, snažili sa, čo im sily stačili. Herne sme celkom aj obstáli, no výsledkovo to nebolo ono, keď sa prejavilo málo skúseností z futbalových zápasov. V skupine sme sa stretli so silnými súpermi zo Župkova, Hodruše-Hámrov a Žarnovice. Z týchto troch zápasov sme dva prehrali a jeden remizovali, čo nestačilo, aby sme postúpili do bojov o medailové umiestnenie. Žiaci boli sklamaní, no presvedčili sa, že bez systematického tréningu a zápasov sa úspech dosiahne veľmi ťažko. Veríme, že aj tento turnaj bude motivovať viacerých k tomu, aby si prišli zatrénovať na ihrisko v družstve prípravkárov.

            REPREZENTOVALI: R. Gálik, S. Jackuliak, T. Hluzák, T. Vlčko, G. Kurek, G. Šustek, V. Majerčíková, S. Mišurová.  

          • IQ olympiáda na našej škole

          • V apríli sme sa ako škola prvýkrát zapojili do celoslovenskej súťaže IQ olympiáda, ktorá je organizovaná spoločnosťou Mensa Slovensko. Do súťaže sa rozhodlo zapojiť 6 odvážlivcov z našej školy. Keďže sme so súťažou nemali žiadne predchádzajúce skúsenosti a nepoznali sme detailnejšie informácie o charaktere úloh, chcem veľmi oceniť iniciatívu a odvahu zapojených žiakov. Boli nimi Petra Žarnovičanová (5. roč.), Martin Majerčík a Oliver Brodziansky (6. roč.), Dávid Šipoš (7. roč.), Nela Psotková a Šimon Glasa (8. roč.). Najlepšie výsledky dosiahla ôsmačka Nela Psotková, ktorá ale v konkurencii 832 žiakov z nášho kraja nepostúpila do ďalšieho kola. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 12622 žiakov druhého stupňa základných škôl a osemročných gymnázií zo Slovenska. Veríme, že v budúcom školskom roku sa nájdu ďalší odvážni žiaci ochotní zmerať si svoje intelektové danosti so svojimi rovesníkmi.

          • Adamko hravo-zdravo

          • Na krúžku Adamko hravo-zdravo sme piekli ovocný piškótový koláč s jahodami a čučoriedkami. Práca sa deťom darila a pomáhali pri jeho príprave . Ešte lepšíia bola ochutnávka tejto dobroty.

          • Tvoríme pre radosť

          • Krúžok Tvoríme pre radosť sa presunul na školský dvor. Žiaci vyrábali obrazy z prírodného materiálu. Rozdelili sa do skupín a spoločne vytvárali obrazy z prírodnín, ktoré našli. Po vzájomnej dohode témy obrazu si priniesli materiál a začali vyrábať. Výsledkom boli krásne prírodné obrazy.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Štvrtok, 27.4.2023 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili veľkolepej akcie. Boli účastníci krajského kola súťaže pod názvom – Olympijský odznak všestrannosti. Otvorenie súťaže sa niesol v slávnostnom štýle, keď súčasťou otváracieho ceremoniálu bol aj olympijský víťaz a šéf armádneho športového klubu Dukla Banská Bystrica, Matej Tóth. Samotná súťaž, ktorej sa zúčastnilo 26 družstiev z celého banskobystrického kraja, bola veľmi dynamická a náročná. Náš tím tvorilo 8 žiakov, z ročníkov 6, 7, 8, 9, jeden chlapec a jedno dievča, ktorí štafetovo museli prekonať, tak ako aj ostatné družstvá prekážkovú dráhu, ktorá spočívala z množstva športových aktivít. Od preskokov cez švihadlo, podliezanie, plazenie, preskoky cez prekážky, cez švédsku bedňu. Samozrejme, všetko išlo na čas a na trestné sekundy. Naši žiaci si siahli na dno svojich síl, išli ako vládali, avšak trochu nečakane sa zdržali pri švihadle, čo sme absolútne nečakali, keďže máme výborných skokanov, ale v súťaži ich prestalo švihadlo poslúchať. Tam sme dosť stratili. Inak išli dobre, z nášho pohľadu sa zdalo, že oproti iným družstvám sme nemali aj veľa chýb. O to väčšie bolo naše rozčarovanie, keď vo výsledkovej listine sme zbadali, že sme mali veľa trestných sekúnd a tým pádom aj horší čas. Žiaľ v tomto trochu organizácia zlyhala, lebo sme nevedeli, koľko trestných sekúnd a za čo sme ich dostali, nikto o tom neinformoval, čo nevrhá dobrý tieň na hodnotenie súťaže. Nevadí, žiaci si súťažný deň užili a sú odhodlaní na budúci rok viac potrénovať a ukázať, čo je v ich schopnostiach. Účasť v tomto roku berieme skôr ako takú zoznamovaciu, keďže sme sa zúčastnili po prvý krát.

            REPREZENTOVALI: R. Mikuška, E. Tužinská, L. Koniar, M. Kožinová, M. Túri, T. Škarbová, L. Maslenová, D. Volf.

          • “Lesnícky deň”

          • V stredu 26.4.2023 žiaci 5.r., 6.r., 7.r. absolvovali exkurziu v Banskej Štiavnici. Vstupom do Botanickej záhrady v areáli SOŠ lesníckej sme sa ocitli v ríši stromov. Plnením jednotlivých úloh na stanovištiach sme si utvrdili naše nadobudnuté poznatky o ich nenahraditeľnosti a dôležitosti pre zdravie človeka. Najviac nás zaujali dravé vtáky, streľba z luku, stopy zvierat, parohy, motorové píly… Domov sme sa vracali s peknými zážitkami.

          • Týždeň v MŠ

          • Tento týždeň v MŠ pokračujeme v téme deň Zeme a priblížili sme si tému hmyz. Zostrojili sme včelí úľ s včelami, pozorovali hmyz pod lupou a odtláčali ho do piesku. Navštívili sme aj mravenisko, kde deti pozorovali pilnú prácu mravcov. Nakoniec sme sa vonku zahrali na šikovných mravcov a plnili sme rôzne úlohy. 🐞🐝🐛🐜🦋🪰🌏
            Veľkáči sa učili o dôležitosti triedenia odpadu pre našu planétu. Rybka Modruška ich naučila akej farby je kontajner na papier. Zo starých tričiek si vyrobili tašky a tak si prakticky vyskúšali, čo je recyklácia. ♻️🐟

            Pokračujeme aj v projekte Zeleninkovo, vysadili sme bylinkový záhon, ochutnali batáty a rôznofarebnú papriku. 🫑🍠🪴👨‍🌾

          • Otvor oči, kým nie je neskoro

          • Deviataci v rámci blokovej výučby riešili tému Fast fashion (rýchlej módy) a jej dopady na životné prostredie. Vyučovací blok sme začali pozeraním dokumentu Skutočná cena, ktorý sa venuje tejto problematike. Následne zisťovali množstvá spotreby vody bežného trička, či spotrebu vody v domácnosti. V rámci témy sa žiaci venovali aj upcyclingu. Žiaci si z domu doniesli kus vyradeného oblečenia a snažili sa ho zrecyklovať, inovovať, renovovať, tak aby sa dalo znovu nosiť.  Blokovku sme ukončili diskusiou o tom, že ako je potrebné čoraz viac nazerať a riešiť problémy globálne, kupovať len to, čo potrebujeme, či pri nákupe pozerať na označenie Fair trade. V závere sme prišli na to, že je potrebná zmena v našom konzumnom správaní, a že najlepšie je začať od seba a ísť príkladom pre druhých. 

          • Matematika a pohyb si podali ruky

          • Blokovku sme zamerali na fyzickú zdatnosť, šikovnosť, športové aktivity a s nimi súvisiace výpočty. V jednotlivých úlohách sme najskôr robili odhady, ktoré sme potom overovali meraniami a výpočtami. Niekedy sa nám to darilo, občas sme niečo aj neodhadli tak, ako bolo treba. Ale len praxou sa naučíme takto spájať matematiku s realitou. Vytvárali sme kruhy, kotúľali sme sa po zemi, merali čas, vzdialenosti, šprintovali, hrali bedminton. Naučili sme sa zorganizovať jednoduchý turnaj v bedmintone. Žiaci si museli sami pripraviť ihrisko, natiahnuť sieť, urobiť tabuľku, zapisovať výsledky, spracovať ich a vyhodnotiť. Prvé údery s bedmintonovou raketou boli dosť neisté, podania nevydarené, košík mnohých neposlúchal. Od zápasu k zápasu sa hráči očividne zdokonaľovali. Vo finálových zápasoch sme už sledovali krásne výmeny, oduševnené výkony i kadejaké smeče, či fintičky. Po turnaji sme počítali koľko podaní rúk sa uskutoční, ak si podá ruku každý s každým, ako sa po fair play hre patrí. A samozrejme sme tento výpočet overili aj skutočným podaním si rúk. Takto sme si precvičili a upevnili vedomosti o výpočte obvodu a obsahu kruhu, aritmetického priemeru, rýchlosti pohybu, ale riešili sme aj úlohy z kombinatoriky, robili tabuľky, spracovávali sme výsledky a samozrejme si aj zašportovali. Spokojní s našimi športovými výkonmi i matematickými výpočtami sme sa vrátili do školy.

          • Tvoríme pre radosť

          • Dnes na krúžku Tvoríme pre radosť sme s deťmi vyrábali z papiera kytice kvetov. Všetkým sa podarili krásne kytice a niekto stihol vyrobiť aj dve.

          • Pátranie po ENVIRO stope- blokovka v 6.ročníku

          • Počas dnešnej blokovky žiaci prechádzali niekoľkými kreatívnymi úlohami. V Dažďovom pralese zisťovali čo to taký prales je, kto a čo tam žije, ako vyzerá a jeden taký aj vytvorili. Zistiť svoju uhlíkovú stopu bol zaujímavý objav a diskusia o tom, ako ju znížiť bola veľmi zaujímavá. Zahrať sa na architekta bola výzva, ale inšpiráciou mohli byť aj iní známi architekti na internete.  Keďže nás už privítala jar, vyrobili sme si kvetové bomby, ktoré rozkvitnú. Počuli sme aj nápady ako prispieť k ochrane životného prostredia a ako vytvoriť príspevok, ktorým by sme dokázali presvedčiť ľudí chrániť okolie.  A aby sme zasiahli aj jazykových nadšencov, žiaci vymýšľali a triedili, ktoré veci s dajú reduce, recycle, reuse.