• XXIV. RODIČOVSKÝ PLES

          • 9.2.2024 sa konal v našej škole rodičovský ples. Program bol zaujimavý, jedlo výborné, tombola bohatá a hlavne sa všetci plesujúci zabavili. Ďakujeme všetkým sponzorom. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii plesu. Tešíme sa na ďalší XXV.ročník rodičovského plesu.

          • Rovesnícke učenie v škôlke

          • Ako je to u nás už tradíciou, veľkáči zo školy navštevujú našich najmenších kamarátov v škôlke. V piatok si pre nich pripravili veru aj náročnejšie úlohy. Pomocou gumičiek vytvoriť geometrické tvary na geoboarge, postaviť z kociek rôzne útvary podľa farieb, spočítať koľko detičiek je vo vláčiku, či nácvik osovej súmernosti  pomocou drievok. Veľmi sa tešíme nielen tomu že to skvele zvládli, ale hlavne, že sa pri tom zabavili oni a aj naši šiestaci. Radi sa ku vám opäť vrátime.

          • KARNEVAL V ŠKD

          • Dňa 7.2.2024 sa konal v ŠKD karneval. Do rytmu hudby pochodovalo na parkete 64 zaujímavých, netradičných a pracne vyrobených karnevalových masiek. Po promenáde masiek a predstavovaní čakali na deti rôzne zaujímavé aktivity- pexesový, novinový, balónový a stoličkový tanec. Taktiež tanec s balónom na pozornosť a postreh. Deti si mohli vysúťažiť zaujímavé ceny, ktoré nám do bohatej tomboly darovali naše kolegynky Mgr. Tánička Chudániková, Ing. Blanka Jezberová a Ing. Mirka Forgáčová. Ďakujeme aj našej pani vedúcej školskej jedálni a šikovným pani kuchárkam, ktoré nám pripravili sladký olovrant- jablkový koláč.

          • Karnevalový týždeň v MŠ

          • Vitamínkovo - v pondelok sme ochutnali uhorku. Deti si uhorky ošúpali, nakrájali a urobili si uhorkový šalát. Prečítali sme si rozprávku o kráľovi Alfonzovi, ktorý sa naučil jesť uhorkový šalát a piť Urk džús. 🥒🥗🥰

            Počas týždňa sme vyrábali masky, vystrihovali šašov, odtláčali farby. 
            Vo štvrtok sme mali veľký deň - KARENEVAL. Od rána sa po škôlke šíril duch radosti, smiech i hudba. Čakalo nás pohostenie, súťaže, tombola, ale hlavne disco. Deti si odniesli výhry, medaile a najdôležitejšie - dobrú náladu. 🤡🎈🎁🎭👨🏼‍🚀👸🏼🧚🧜🏼‍♀️🏅🤹🏼‍♀️🪇🎉🎊

          • Fašiangy u prvákov

          • Dnešná blokovka u prvákov na tému ,,Fašiangy” začala predstavením rôznorodých masiek a rozhovorom o tom, čo sú to fašiangy. Deti vypracovávali úlohy zamerané hlavne na rozvíjanie čítania s porozumením, grafomotoriku a na budovanie spolupráce medzi žiakmi navzájom. Všetci pracovali veľmi usilovne a zábava pokračovala ďalej aj v ŠKD na karnevale.

          • Blokovo u prvákov

          • Dnešná karnevalová blokovka bola perfektná.  Deti prišli naozaj v  originálnych maskách.  Najprv sme sa rozprávali o tom, čo znamená karneval a fašiangy.  Potom sme s deťmi hádali tajničku,odkrývali schované masky pod príkladmi, robili sme čítanie s porozumením a dotvárali šaška.  Deti písali rôzne slová s témou fašiangy a pomáhali počítať žonglujúcemu šaškovi. Na záver si vyrábali rôzne masky a škrabošky. Počas celej blokovky sa deti posilňovali dobrotami od šikovných rodičov, za čo veľmi pekne ďakujem.  Tento deň sme si všetci užili.

          • Fašiangová blokovka u druhákov

          • Na dnešnú blokovku sa druháci veľmi tešili.🥳 Všetci prišli oblečení v originálnych maskách. 🤡😈👽🤖👾Počas dopoludnia vypracovávali úlohy zo slovenského jazyka, matematiky a tiež z pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy. Niektoré úlohy boli náročnejšie, ale spoločne si poradili aj s tými.💪✌️Deti plnili úlohy s radosťou a počas blokovky si pochutnávali na maškrtkách, za ktoré veľmi pekne ďakujeme. ❤️🙏

          • Fašiangová blokovka u tretiakov

          • Na úvod sme si porozprávali o zvykoch a tradíciach fašiangov. Slovo zvyk máme vo vybraných slovách tak sme si ho aj  znovu priblížili. Dnešná blokovka sa niesla v duchu zábavy a dobrej nálady .Tretiaci  prišli v maskách, ktoré nám museli aj predstaviť.Potom sme vo dvojiciach vypracovali karnevalové úlohy z matematiky, geometrie a slovenského jazyka .Ďakujeme rodičom  a asistentke Peťke za výborné  fašiangové dobroty.🐻🐻🎭🎭🎭

          • 🎭🎊Karneval u štvrtákov🎉🎊🎭

          • Dnešný deň sme začali hneď z rána pojmovou mapou - čo nám napadne, keď počujeme slovo KARNEVAL. Prešli sme k predstaveniu masiek - všetci boli skvelí Na to sme si pustili prezentáciu o karnevale vo svete - Rio de Janerio, Benátky, vypočuli sme si karnevalové piesne: Lady Carneval, Sambu, Lambadu...Dámskou balónovou volenkou si dievčatá vybrali chlapcov ( prekonávali svoj strach praskaním balóna) a pustili sa do pripravených aktivít: prečítali si o fašiangoch, riešili geometrický karneval, hľadali v múke so štetcom podstatné mená, počítali navlečené gombíky, niektorí stihli vyrobiť pozvánkovú hádanku do mesta na karneval. Naše zlaté mamičky nám pripravili opäť skvelé dobroty, za čo im ĎAKUJEME

            Zábava však neskončila - masky pokračujú v zábave aj v ŠKD.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Brehy v súlade s § 150 odsek 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že dňa 12. februára 2024 (pondelok) udeľuje žiakom 1. - 9. ročníka Základnej školy s materskou školou v Brehoch riaditeľské voľno z dôvodu celodenného školenia pedagogických zamestnancov školy.

          • Pozorujeme a skúmame vodu so siedmakmi

          • Jedna skupina skúmala odlišnosti destilovanej, pitnej a minerálnej vody z hľadiska zloženia s využitím odparovania. Ďaľšie dve skupiny pomocou vlasnoručne zhotovených modelov vodárenských filtrov s využitím rôznych filtračných materiálov - kamienky, piesok, vata nám priblížili filtráciu znečistenej vody cez pieskové filtre nielen vo vodárňach ale aj jej samočistenie v prírode. Aktivity deti bavili.

          • Týždeň v MŠ


          • Vitamínkovo - V pondelok sme začali s batátmi. Deti si ich ošúpali, spoločne sme ich pokrájali a upiekli. Prečítali sme si aj rozprávku o kráľovi Alfonzovi o batátovch. 🍠😋

            Témou týždňa boli zimné športy. Vyrobili sme si korčuliarov, rozprávali sme sa o športoch, vystrihovali a lepili obrázky. Deti športovali v telocvični, velkáči rozvíjali predčitateľskú gramotnosť pomocou obrázkového čítania. ⛸️🏒🥅🛷⛷️🎿🏅

            Tešíme sa na nasledujúci karnevalový týždeň. 🎈🎭

          • Čím byť alebo nebyť

          •  

            Januárová blokovka u ôsmakov pod názvom „Čím byť alebo nebyť“, sa niesla v duchu témy, ktorá sa čochvíľa stane u nich veľmi frekventovanou a to je výber strednej školy, ktorá bude tvoriť základ k vysnívanému povolaniu. Snahou vyučujúcich bolo pomocou vybranej témy vzbudiť záujem, motivovať, inšpirovať, ukázať líniu k poznaniu nových záverov, ktoré aspoň drobným zrniečkom prispejú k ceste mnohých žiakov k želanému povolaniu.

            V úvode blokovky pani učiteľka Šuchterová rozvinula diskusiu, v ktorej žiaci v uvoľnenej atmosfére odpovedali, čím by sa v budúcnosti chceli živiť. Mnohé názory žiakov boli veľmi zaujímavé a ich zdôvodnenie výberu povolania môžeme považovať za veľmi ucelenú zmes myšlienok. V ďalšej časti zisťovali, aké netradičné povolania sa v spoločnosti môžu vyskytovať. Dozvedeli sme sa širokú škálu netradičných povolaní , od ovoniavača pazúch, po profesionálneho čakajúceho. Veru sme sa pri tom všetci aj zabavili. Neskôr sa  pokúšali odkryť tajomstvá fungovania ľubovoľnej fiktívnej firmy, ktorú si sami vytvorili, pomenovali a určili jej zameranie, vytvorili pracovné pozície. Zaujímavosťou bolo, že netradičné povolanie mali zakomponovať do fungovania svojej firmy, čo bol tiež veľmi zaujímavý fakt. V druhej časti vyučovania sme danú tému premostili s geografiou, konkrétne s učivom „Priemysel Slovenska“. Úlohou žiakov bolo nájsť na mape priemyslu SR nájsť a vyznačiť do slepej mapy SR reálne odvetvia priemyslu, ktoré pracujú v podobnom odvetví, ako fiktívna firma žiakov. Po vyznačení si mali vybrať jednu reálnu firmu a zistiť čo najviac o pracovnom živote danej firmy. Preopakovali si aj svoje poznatky o sídlach, keď zisťovali, koľko miest je v kraji, kde sa reálna vybraná firma nachádza. Trochu zábavy si užili pri tvorbe tajničiek na tému „Priemysel SR“, kde preukázali svoju kreativitu.

            Hodnotiaca časť blokovky ukázala, že vybraná téma bola pre žiakov poučná, získali mnohé nové, prospešné poznatky, ktoré im aspoň malou troškou pomôžu pri dôležitom rozhodovaní. Samotné hodnotenie zo strany žiakov sa nieslo v pozitívnom duchu a to značí, že celý proces bol prínosný a mal zmysel.

          • Besiedka s Hugom a Grétkou

          • 19.1. k nám zavítala Katka Segetová so svojou publikáciou Hugo a Grétka v Novej Bani. Besiedka bola určená pre žiakov 1. ročníka. Aktivity boli zaujímavé, žiaci sa dokonca ocitli v knihe, lepili následky, diskutovali. Ako darček si odniesli nálepky a publikáciu. Ďakujem Katke Segetovej za besiedku, a taktiež Združeniu rodičov, za zakúpenie publikácií pre každého žiaka.

          • Tí, ktorí prežili

          • Na začiatku blokovky si žiaci pozreli poučný film Správa, ktorý ukazoval príbeh úteku dvoch slovákov Alfreda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z koncentračného tábora Osvienčim.  K nemu neskôr vypracovávali úlohy, týkajúce sa témy holokaustu. Samostatnou úlohou bolo vyhľadať a spracovať príbeh niekoho, kto prežil holokaust. Sami žiaci sa zhodli, že téma blokového vyučovania je aj dnes veľmi dôležitá, pretože nám pripomína význam minulosti. Najmä toho, aby sa tie hrozné činy a skutky v budúcnosti už neopakovali.