• Krúžok Viem, čo zjem

          • Včera sme si na krúžku Viem, čo zjem pripravili celozrnné šunkovo -syrové toasty.

            Príprava žiakov bavila, pochutnali sme si a ponúkli aj kamarátov v ŠKD .

          • V rozprávkovom lese

          • Blokovka v 5. ročníku sa niesla v duchu lesa, lesných zvierat a rozprávok. Piataci si na úvod prečítali text o danielovi škvrnitom, tvorili k nemu otázky a zaraďovali podstatné mená k príslušným rodom i vzorom. Vymýšľali príbeh, v ktorom vystupovali zvieratká z lesa a mali v ňom použiť aspoň tri znaky rozprávky. V ďalšej úlohe rozdeľovali zvieracie kartičky na cicavce a vtáky a potom ich všetky zoraďovali podľa hmotnosti a dĺžky. Najviac ich zaujala praktická aktivita výroby sovy z korkových zátok a kartónu, na ktorý si špendlíkom môžu pripevniť dôležité oznamy. Vyskúšali si tiež, čo sa stane so šiškou, keď ju vložia do kadičky s vodou. Nakoniec sa museli pozorne započúvať a zároveň uhádnuť, aké zviera sa ozýva zo zvukov reproduktora. Piataci pracovali usilovne, no spoločne sme zistili, že samostatná práca a čítanie zadaní  robí viacerým z nich problémy. Okrem toho budú musieť  niektorí popracovať aj na rýchlejšom pracovnom tempe.

          • 3DIMENZIE

          • Siedmaci sa včera venovali 3DIMENZIÁM naozaj z každej strany. Prvá úloha vytvoriť siete 3D telies potrápila ich trpezlivosť. No výsledky boli nad naše očakávania. Po potiahnutí šnúrkou sa siete premenili na kocky, kvádre, ihlany a trojboké hranoly. Rysovanie si vyskúšali aj v počítačovom programe GEOGEBRA, s ktorým sa ešte len zoznamujeme. Vytvorili a vytlačili si na 3D tlačiarni vlastné pomôcky na geometriu. Na krátkej prechádzke po dedine hľadali 3D telesá v reálnych predmetoch. Na blokovke bola velmi príjemná atmosféra, žiaci so záujmom spolupracovali na úlohách. Zistili sme, že od dnes si už nepýtame kocku, ale kváder čokolády.

          • Workshop-pozvánka

          • Pozývame všetkých, ktorí sa zaujímajú o praktické rady a tipy ako si v domácom prostredí podporiť svoje zdravie, kondíciu a imunitu bez chémie.

            Tešíme sa na vás :)

          • Január v ŠKD

          • V mesiaci január sme mali v ŠKD zaujímavé témy. Venovali sme sa tvorbe projektov o remeslách a profesiách, objavovali sme krásu v bežnom živote, pri práci sme využívali odpadový materiál. Výtvarne sme zobrazovali symboly Slovenska. Venovali sme pozornosť zimným športom. Svojimi prácami sme vyjadrovali svoj vzťah k národnej príslušnosti a hrdosť k našim brežským tradíciám.

          • Zimné pokusy v MŠ 

          • V pondelok sme začali s Vitamínkovom. Ochutnali sme mandarínku a z farebného papiera si ju deti aj vyrobili. 🍊🟠

            Deti pomenovali pokusy - kúzla. Tak počas týždňa sme skúšali ,,kúzla’’ zimné i nezimné. Vyskúšali sme zamraziť teplú i studenú vodu, rozpúšťali ľadové kocky farebnou vodou, deti skúšali pipetou urobiť farebné olejové bubliny do vody, farbili sme i sneh. Zapúšťali sme farbu do mokrého podkladu a z machule deti vytvorili obrázok, maľovali sme slanou vodou a pozorovali výsledok. 🧪🥼💧🌨️❄️🧊🎨🧑‍🎨

            V piatok si deti užili montessori deň, vyskúšali si zručnosti v rôznych aktivitách. Deň sme zakončili výrobou voňavého snehu a pozorovali sme aj erupciu vyrobenej sopky. 🌋😊

          • POĎAKOVANIE

          • Ďakujeme našej kolegynke Mgr. Táničke Chudánikovej, ktorá každý rok myslí na naše deti v ŠKD a na karneval nám do tomboly každý rok daruje perfektné ceny. Ďakujeme! Vychovávateľky ŠKD a deti.

          • OZNAM k zasielaniu rozhodnutí do elektronických schránok

          • V zmysle zákona č. 305/2013 Z.z. o elektronickej podobe výkonu verejnej moci a  o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon  o e-Governmente) Vám oznamujeme, že rozhodnutia vydané Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, v ktorých rozhodujeme podľa osobitných predpisov, vo veciach práv, právom chránených záujmov a povinností fyzických osôb alebo právnických osôb Vám budú zasielané do elektronickej schránky spôsobom doručenia do vlastných rúk.

            Rozhodnutia budú autorizované kvalifikovaným elektronickým podpisom vytvoreným s použitím mandátneho certifikátu a s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou alebo kvalifikovanou elektronickou pečaťou s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou.

            V prípade, že nemáte aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie, rozhodnutia Vám budú doručené formou listinného rovnopisu, ktorého súčasťou bude doložka o autorizácii v zmysle Vyhlášky č. 85/2018 Z.z. Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o spôsobe vyhotovenia a náležitostiach listinného rovnopisu elektronického úradného dokumentu.

          • Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! 

              Dovoľte poďakovať sa Vám aj touto cestou za Vašu doterajšiu všestrannú podporu našej školy a jej aktivít. I vďaka Vášmu ústretovému postoju sa nám stále darí pripravovať pre našich žiakov kvalitné podmienky a prostredie na vzdelávanie, záujmovú činnosť a úspešnú prípravu do života. Vedenie školy, Rodičovská rada a dobrovoľníci  neustále hľadajú možnosti pomoci škole.

              Finančné prostriedky budú použité na:

               

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v našej základnej a materskej škole,
              • skvalitnenie vybavenia našej základnej a materskej školy.
            • Bližšie info a tlačivá: https://zsbrehy.edupage.org/percenta2/
          • Začiatok nového roka v MŠ

          • Prvý týždeň v roku nás privítala téma pani Zima kraľuje. Pondelok sme začali Vitamínkovom, deti si urobili banánovo-piškotové jednohubky. Pokračovali sme v téme a sledovali sme počasie počas celého týždňa, či nám pani zima nenadelí sneh. Z pozorovania sme usúdili, že prvý týždeň nám priniesol mráz a tak sme si vyrobili zimného škriatka, ktorý s nami pozoroval priebeh nášho týždňa. Počítali sme, tvorili, lepili, spoznávali tvary, skladali postupnosť a zmizíkovali atramentové čiapky. 🍌🧊❄️🌨️🧤🧣💨

            Druhý týždeň nám nadelil starostlivosť o zvieratá v zime. V pondelok, ako je už zvykom sme začali Vitamínkovom a vyskúšali sme odšťaviť pomaranč, z ktorého sme využili šupu na krmidlo pre vtáky. Nasledujúce dni sme sa venovali príprave semienkovej zmesi pre vtáčiky. Naplnili sme šupy z pomaranča, šišky ale aj kŕmidlá na našom dvore. 🍊🐦🐦‍⬛
            Tešíme sa na ďalší týždeň. 😍

          • Preventívne aktivity

          • Dňa 9.1. žiaci tretieho, štvrtého a piateho ročníka absolvovali preventívne programy pod vedením npor. JUDr. Anny Holečkovej z PZ Žiar nad Hronom. Témy programov boli Doprava v kocke pre 3. a 4. ročník a piataci sa zaoberali témou bezpečnosti na internete s názvom Nikdy nevieš kto sa pozerá.

          • Vstupenky na rodičovský ples

          • Milí rodičia, priatelia školy, 

            tí, ktorí ste si zarezervovali vstupenky na náš XXIV. RODIČOVSKÝ PLES si ich môžete prísť vyzdvihnúť každý deň v čase od 7:30 do 15:00 hod. v zástupcovni.

            V prípade potreby môžete volať na 0907 686 700,  045 6857325, prípadne písať na zsmsbrehy@gmail.com.

            Tešíme sa na Vás. :)

          • Projekt Epidémia krátkozrakosti

          • Epidémia krátkozrakosti - projekt realizovaný Očná optika - Emma Crystal Nová Baňa.

            07. 12. 2023 sa v našej škole zrealizoval projekt - screeningové zisťovanie očných porúch za účelom predchádzania epidémie krátkozrakosti. Keďže pre veľký záujem nebolo možné vyšetriť všetkých záujemcov, druhé kolo je 10.1.2024.Tento projekt je realizovaný sponzorsky.ĎAKUJEME!☺️

          • Je tu čas vianočný, pre nás tak sviatočný

          • Posledný týždeň v roku sme sa v škôlke rozprávali o príchode Vianoc. Lepili sme, kreslili, maľovali, skladali. Urobili sme si triedne tvorivé dielničky so starkou našej Veroniky, pani Micovčinovou, ktorá si pre deti pripravila výrobu ozdôbky na vianočný stromček. Veľkáči navštívili aj tvorivé dielne v škole a strávili príjemné predvianočné chvíle so staršími kamarátmi. Odovzdali sme aj darčeky, ktoré pripravili deti s rodičmi do zbierky ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok’’. Týždeň sme zavŕšili spoločnou vianočnou ,,večerou’’ a potešili sme sa aj z darčekov, ktoré deťom Ježiško predčasne nechal v škôlke.

          • Poďakovanie

          • Dňa 17.12, vo štvrtok mal náš Školský klub detí vzácnu návštevu. Navštívili nás členky OZ Ľudia pre ľudí- Helenka Lacová a Katka Uškrtová. Ďakujeme OZ za vianočné darčeky v podobe nábytku pre bábiky do všetkých 3 oddelení.

          • "Urobte Druhý krok v prevencii pred šikanovaním"

          • Naša škola sa stala úspešnou v grantovej výzve Nadácie Televízie Markíza "Urobte Druhý krok v prevencii pred šikanovaním". Ako jedna z 30tich vybraných škôl sme získali metodiku k preventívnemu programu Druhý krok pre 5. ročník ZŠ. Tento preventívny program reaguje na skutočnosť, že prechod žiakov na druhý stupeň býva náročný, nakoľko sa spája s veľkým množstvom zmien, s ktorými sa piataci musia vyrovnať. Veríme, že vďaka tomuto programu u nich podporíme rozvoj vzájomnej empatie, tolerancie a rešpektujúcej komunikácie. S realizáciou programu začíname po vianočných prázdninách.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sa naša škola a škôlka zapojila do celoslovenskej zbierky, aby potešila babičky a deduškov v DSS a DD OÁZA v Tekovskej Breznici. Deti spolu s rodičmi vložili do krabičiek niečo: sladké, slané, teplé, mäkké, voňavé, na zábavu a od srdca - krabičku krásne vyzdobili a priniesli do MŠ alebo ZŠ. Veľmi pekne ďakujeme všetkým zapojeným a veríme, že o rok sa nám túto milú zbierku podarí opäť zopakovať.