• PONOŽKOVÝ DEŇ 21.03.2022

          • Ponožkový deň sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Downov syndróm nie je choroba, ale zdravotné postihnutie. Sú pre ňu typické viditeľné príznaky už od narodenia dieťaťa a sprevádzajú ho celý život. Príčinou Downovho syndrómu je nadpočetný 21. chromozóm, ktorý vznikol pri delení buniek. Ponožky boli symbolicky vybrané preto, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia – líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že chápeme, že inakosť je normálna, patrí do nášho života a akceptujeme ju.

            "Obujte si v tento deň na každú nôžku inú ponožku." 

            Stačí, ak si 21. marca obuješ dve odlišné ponožky, odfotíš sa a zazdieľaš fotku na svojich sociálnych sieťach s hashtagmi #PonozkovaVyzva #downovsyndrom #LotOfSocks #WDSD22.

            Takto spolu dokážeme posolstvo šíriť ďalej.

          • Tretiacke kreatívne jedlá :)

          • Dnes na PVC+VYV naši tretiaci ,,navarili” z plastelíny kreatívne jedlá, vyzdobili si tanieriky a nakoniec všetko doladili estetickým prestretím svojich stolov

          • Tanečný krúžok

          • Dnes sme si užili tanečný krúžok v muzikomiestnosti, najskôr sme sa vytancovali, potom zrelaxovali :)

          • Kakaový perník

          • Dnes sme konečne po dlhooom čase mohli mať krúžok VARENIA a naučili sme sa piecť Kakaový perník.Kým sa upiekol, tak sme si aj zatancovali.Perník bol výborný a my sme si na ňom pochutili.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ 24.03.2022

          • Pozývame všetkých, ktorí sú zvedaví na našu školu a škôlku :)  Dňa 24.03.2022 od 8:00 do 15:00 hod. Prídite k nám a zoznámte sa s našou školou. Tešíme sa na vás. Malá ochutnávka toho, čo sa u nás deje.... :)

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - 68. ročník - obvodné kolo

          • Dnes sa naši žiaci zúčastnili obvodného kola súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín – 68. ročník v Centre voľného času v Novej Bani.

            Súťaže sa celkom zúčastnilo 39 recitátorov.

            Zúčastnenými školami boli - ZŠ J. Zemana Nová Baňa, ZŠ sv. Alžbety Nová Baňa, ZŠ s MŠ Malá Lehota, ZŠ s MŠ Brehy, ZŠ s MŠ Tekovská Breznica a ZŠ s MŠ Hodruša Hámre.

            Našu školu reprezentovali:

            Matúš Tužinský, 3. ročník – próza

            Samuel Plechlo, 3. ročník – próza

            Tomáš Mikuška, 4. ročník – poézia

            Deina Číková, 5. ročník - poézia

            Lenka Maslenová, 5. ročník – poézia

            Bibiana Kureková, 5. ročník – próza

            Ján Kurek, 7. ročník - próza

            Patrícia Túriová, 9. ročník - poézia

            Víťazi:

            v prednese poézie:

            II. kategória - 1. miesto - Deina Číková, 5. ročník /postup do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční v máji 2022 v CVČ v Žiar nad Hronom/

            2. miesto - Lenka Maslenová, 5. ročník

            v prednese prózy:

            II. kategória - 2. miesto - Bibiana Kureková, 5. ročník

            Všetci žiaci boli perfektní, víťazom srdečne blahoželáme a Deine Číkovej prajeme veľa šťastia v reprezentácii našej školy v regionálnom kole.

          • Školské kolo HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - 1.stupeň

          • Po prázdninách sme začali nový týždeň prednesom poézie a prózy. 10 najlepších žiakov, ktorí postúpili z triednych kôl, nám zarecitovalo svoje ukážky. Trošku tréma, trošku obavy, no hrdinsky zvládli svoje vystúpenie a dopadlo to nasledovne:

            Próza:

            1.miesto: Matúško Tužinský 3.A

            Poézia:

            1.miesto: Samko Plechlo 3.A

            2.miesto: Tomáško Mikuška 4.A

            3.miesto: Dianka Domoková 3.A

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme.

          • Skrátené vyučovanie 28.3.2022

          • Milí rodičia, dňa 28.3.2022 v pondelok bude prevádzka materskej školy a základnej školy len do 12:00 hod. z dôvodu slávnostného posedenia zamestnancov školy pri príležitosti Dňa učiteľov. Prevádzka ŠKD nebude. Prosíme o vyzdvihnute svojich detí najneskôr o 12:00.

            Ďakujeme.

          • Zber batérií v našej škole🔋

          • Baterky nepatria do komunálneho odpadu. Možno si poviete, že jedna baterka sa v odpade stratí, ale nie je to tak.

            Vyhadzovanie batérií do zmesového komunálneho odpadu môže viesť k tomu, že sa dostanú na skládku. Tam sa začnú postupne rozpadávať a látky v nich obsiahnuté môžu negatívne ovplyvniť vodu, pôdu i ovzdušie.

            Vedeli ste, že recykláciou iba 13 batérií dokážeme získať dostatok surovín napríklad na výrobu okuliarového rámu?(zdroj:NašeBio&Eko)

            Darujte použitým batériám šancu na recykláciu ich odovzdaním v našej škole a ešte môžete vyhrať zaujímavé ceny.

          • Vzdelávame sa aj cez prázdniny

          • Aj v tomto náročnom období sme si našli čas na vzdelávanie učiteľov a bolo naozaj inšpiratívne a zábavné. Lektor Dávid Králik nám ukázal zaujímavé aktivizujúce metódy vo vyučovaní. Ako na vyučovacích hodinách využiť Escape room, aktivitu World cafe,Čierne historky, Všetky ruky dole, naučil nás robiť reflexiu a feedback.  Ďakujeme za podnetné doobede, bolo nám super.

          • Február v ŠKD

          • Ďalšie zaujímavé témy v školskom klube detí. Deti poznávali a opisovali prácu svojich rodičov, výtvarne vyjadrovali remeslá našich predkov. Vysvetlili sme si význam starostlivosti o svoje zúbky. Deti porozprávali svoje zážitky z kresla pani zubárky. Pri príležitosti sv. Valentína sme všetkým, na ktorých nám záleží, vyrobili Valentínku. Venovali sme sa téme Z rozprávky do rozprávky. Zhotovovali sme leporelá, koláže a dramatizovali sme rozprávky. Celý týždeň sme sa venovali fašiangom. Poznávali sme tradície našich predkov. Vyrábali sme masky, karnevalové postavičky, vyrobili sme ,,fašiangové hudobné nástroje” basu a harmoniku. Mesiac sme ukončili karnevalom.

          • Informácie o zápise do 1. ročníka

          • Vážení rodičia,

            ak sa vaše dieťa narodilo od 1.9.2015 do 31.8.2016, ste ho povinní zapísať na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej PŠD), teda do prvého ročníka základnej školy do konca apríla 2022.

            V našej škole sa bude zápis konať v zmysle VZN  v termíne 04.04.2022 (pondelok) od 13,00 do 17,00 hod. za osobnej prítomnosti detí pri dodržaní všetkých hygienicko-epidemiologických opatrení. Odporúčame Vám však prihlásiť predškoláka elektronicky na našej webovej stránke https://zsbrehy.edupage.org/register/ v predstihu, umožní to plynulejší priebeh zápisu. Elektronický zápis je už spustený.

            Máte povinnosť zapísať svoje dieťa do ZŠ aj keď vyžaduje špeciálnu starostlivosť, žijete v zahraničí alebo uvažujete o odklade povinnej školskej dochádzky. K žiadosti je potrebné predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa. 

            Prioritne prijímame deti z nášho školského obvodu. Pri deťoch z iného školského obvodu zohľadňujeme :

            1. Dieťa má v našej škole súrodenca.

            2. Je dieťaťom zamestnanca školy.

            Na zápis netreba dieťa špeciálne pripravovať, v materskej škole deti absolvujú predškolskú výchovu. Snažíme sa, aby bol zápis pre predškolákov príjemným zážitkom a aby sa deti do školy tešili. Pri príchode do školy dostanete nami vytlačenú žiadosť o prijatie, pokiaľ ste ju elektronicky vyplnili. Budúci prváčik absolvuje niekoľko hravých aktivít, počas ktorých sa presuniete do priestorov zápisu, kde budete mať možnosť informovať sa na veci, ktoré Vás zaujímajú. Vaše dieťa absolvuje rozhovor s pani učiteľkou a špeciálnou pedagogičkou alebo školskou psychologičkou. Ak tieto postrehnú nezrelosť dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky, odporučia vám ďalší postup. V triede tiež odovzdáte kópiu rodného listu dieťaťa a p. učiteľka skontroluje údaje v prihláške s vašim občianskym preukazom. Prihlášku podpíšete.

            Riaditeľka školy do 15. júna vydá rozhodnutie o prijatí žiaka na základné vzdelávanie, ktoré prídete osobne podpísať a prevziať. Ak príjme žiaka z inej spádovej školy, bude o jeho prijatí informovať obec, v ktorej ma trvalý pobyt. Riaditeľka taktiež vydá rozhodnutia o pokračovaní plnenia predprimárneho vzdelávania v MŠ a o plnení PŠD mimo územia SR. Aj tieto musí zákonný zástupca (alebo poverená osoba) podpísať a osobne prevziať.

            Posledný júnový týždeň 2022 sa v škole uskutoční stretnutie rodičov prijatých žiakov. Na toto stretnutie budete pozvaní e-mailom.

            Tešíme sa na našich nových prváčikov!

            Kolektív ZŠ s MŠ Brehy

          • Jarné prázdniny

          • Milí žiaci, od pondelka 7.3.2022 do piatka 11.3.2022 sú v našom kraji jarné prázdniny. Užite si ich v zdraví, pohode, načerpajte nové sily do učenia a tešíme sa na spoločné stretnutie v škole v pondelok 14.3.2022.

          • Holubice mieru

          • Dnes na výtvarnej výchove štvrtáci vyrábali holubicu mieru.

            Holubicou mieru vyjadrujeme našu najväčšiu prosbu. Chceme len jedno.

            Chceme MIER pre všetky deti!

            Chceme MIER pre všetkých ľudí!

            V škole sa rozprávame o situácii na Ukrajine. Nie veľa. Nie málo. Toľko, koľko potrebujeme. Navzájom sa podporujeme a vyjadrujeme nádej na skoré ukončenie konfliktu! A hlavne, snažíme sa zachovať pohodu a pokoj v duši.

          • Všetkovedko

          • Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími.

            14 žiakov našej školy z 2. až 4. ročníka predviedli svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok v celoslovenskej súťaži VŠETKOVEDKO. Súťaž je špecifická svojím zameraním – nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného izolovaného predmetu, ale prepojenie všetkého, s čím sa doteraz v škole alebo v rodine stretli a naučili. 

            Najviac bodov získali

            tretiaci: Samko PlechloDávidko Marcus Vančo

            štvrtáci: Samko Kilik a Tomáško Mikuška.  

            Títo úspešní riešitelia boli odmenení diplomom Všetkovedko a aj milými vecnými cenami. Ostatní žiaci získali účastnícky diplom Všetkovedkov učeň a ceruzku. Srdečne blahoželáme.

             

          • Fašiangové blokové vyučovanie u prvákov

          • Na blokovom vyučovaní sme si pripomenuli , čo je to Fašiang. Všetky úlohy boli pripravené s touto tématikou. Žiaci sčitovali a odčitovali do 10 , riešili slovnú úlohu, skladali slová z písmen, tvorili šašov, strihali a lepili. Celý deň mali oblečené krásne masky.Pochutnali sme si na výborných fašiangových dobrotách, za ktoré veľmi pekne ďakujeme mamičkám a pani asistentkám za pomoc.

          • EXPERT geniality show

          • Ako v predchádzajúcich, tak aj v tomto roku, sa naša škola zapojila do  celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show.

            Viacerí naši súťažiaci uspeli v celonárodnom meradle a do galérie slávy pribudli ďalší žiaci. Naši najúspešnejší, ktorí dosiahli titul EXPERT aj TOP Expert v daných oblastiach:

            7. ročník

            Ján Kurek: Svetobežník, Tajomstvá prírody a TOP Expert

            Lukáš Koniar : Mozgolamy a TOP Expert

            8. ročník

            Michal Švaral: Góly, body, sekundy; Od Dunaja k Tatrám a TOP Expert

            Richard Mikuška: Tajomstvá prírody

            Daniel Kološta: Od Dunaja k Tatrám

            Všetkým  úspešným  riešiteľom, ale aj ostatným  účastníkom, ktorí si  zmerali svoje vedomosti v celoslovenskom meradle a pozitívne zviditeľnili našu školu srdečne blahoželáme.