• „ VODA PRE NAŠU BUDÚCNOSŤ“

          • V dňoch 20.3. – 22.3. sa žiaci Deina Číková (6.roč.) a Tomáš Mikuška (5.roč.) spolu s p. uč.  Mirkou Forgáčovou zúčastnili vo Vzdelávacom centre Zaježová kurzu “Voda pre budúcnosť“ ako súčasť PROJEKTU “VODA PRE NAŠU BUDÚCNOSŤ“, ktorý realizujeme v spolupráci s programom Zelená škola (CEEV Živica) s podporou značky FINISH. Kurz bol super, dozvedeli sme sa veľa užitočných informácii o dôležitosti vody ako základnej podmienky pre existenciu života na Zemi. Uvedomili sme si, že šetriť vodou je dôležité, nielen doma, ale aj v mestách rôznymi vodozádržnými opatreniami (napr. budovaním priesakových parkovísk). Veľmi sa nám páčila exkurzia pozdĺž rieky Slatiny, ktorou nás sprevádzala p. Martina Paulíková. Potešili nás zábavné aktivity, ktoré určite chceme pozdieľať medzi spolužiakmi formou rovesníckeho učenia, prostredníctvom ktorých ich bližšie oboznámime s témou voda a klíma. Vďaka získaným informáciám by sme chceli postaviť vlastnú METEOSTANICU.

          • Z rozprávky do rozprávky ( Už vieme čítať)

          • Marcová blokovka u prvákov bola o čítaní a rozprávkach.

            Deti mohli prísť oblečené ako rozprávková bytosť a hneď na úvod sme hádali z akej rozprávky sú. Spoločne sme si potom čítali a plnili úlohy pri hádaní rozprávok.

            V ďalších povinných úlohách vypracoval každý sám pracovný list z matematiky a zo slovenského jazyka.

            Poslednou povinnou úlohou bola výroba rozprávkového leporela. Každá dvojica svoje leporelo odprezentovala vyrozprávaním rozprávky.

            Všetky úlohy deti veľmi bavili a bolo vidno, že dokážu spolupracovať.

            Ďakujem rodičom za vynikajúce občerstvenie.

          • Zápis do 1.ročníka

          • Vážení rodičia,

             

            ak sa vaše dieťa narodilo od 1.9.2016 do 31.8.2017, ste ho povinní zapísať na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej PŠD), teda do prvého ročníka základnej školy do konca apríla 2023.

             

            V našej škole sa bude zápis konať v zmysle VZN v termíne 03.04.2023 (pondelok) od 13,00 do 17,00 hod. Odporúčame Vám však prihlásiť predškoláka elektronicky na našej webovej stránke https://zsbrehy.edupage.org/register/?eqa=d2hhdD1mb3Jt v predstihu, umožní to plynulejší priebeh zápisu. Elektronický zápis spúšťame v pondelok 06.02.2023.

             

            Máte povinnosť zapísať svoje dieťa do ZŠ aj keď vyžaduje špeciálnu starostlivosť, žijete v zahraničí alebo uvažujete o odklade povinnej školskej dochádzky. Ak chcete zapísať dieťa, ktoré do 31.8.2023 nedovŕši šesť rokov, môžete o to požiadať. K žiadosti je potrebné predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Na zápis do 1. ročníka musia znovu prísť aj tie deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad povinnej školskej dochádzky.

            Prioritne prijímame deti z nášho školského obvodu. Pri deťoch z iného školského obvodu zohľadňujeme:

            1. Dieťa má v našej škole súrodenca.

            2. Je dieťaťom zamestnanca školy.

            3. Poradie elektronickej prihlášky.

            Na zápis netreba dieťa špeciálne pripravovať, v materskej škole deti absolvujú predškolskú výchovu. Snažíme sa, aby bol zápis pre predškolákov príjemným zážitkom a aby sa deti do školy tešili. Pri príchode do školy dostanete nami vytlačenú žiadosť o prijatie, ktorú ste elektronicky vyplnili. Budúci prváčik absolvuje niekoľko hravých aktivít, počas ktorých sa presuniete do priestorov zápisu, kde budete mať možnosť informovať sa na veci, ktoré Vás zaujímajú. Vaše dieťa absolvuje rozhovor s pani učiteľkou a špeciálnou pedagogičkou alebo školskou psychologičkou. Ak tieto postrehnú nezrelosť dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky, odporučia vám ďalší postup. V triede tiež odovzdáte kópiu rodného listu dieťaťa a p. učiteľka skontroluje údaje v prihláške s vašim občianskym preukazom. Prihlášku podpíšete.

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami predkladá riaditeľovi základnej školy spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku života nedosiahlo školskú zrelosť,  je povinnosťou rodiča zapísať ho do ZŠ a zároveň požiadať riaditeľku materskej školy na základe:                                                                                           -písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,                             

            -písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,                                                            

            -informovaného súhlasu zákonného zástupcu, o pokračovanie plnenia  povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa v MŠ.                                                                                                              

            Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne písomne doručiť ZŠ informáciu (najneskôr do 31.mája 2023) o vydaní Rozhodnutia o pokračovaní dieťaťa v predprimárnom vzdelávaní.

            Riaditeľka školy najneskôr do 15. júna 2023 vydá rozhodnutie o prijatí žiaka na základné vzdelávanie, ktoré vám bude doručené do e-schránky, môžete si ho prísť prevziať aj osobne. Ak príjme žiaka z inej spádovej školy, bude informovať obec a spádovú školu o jeho prijatí. Riaditeľka taktiež vydá rozhodnutia o pokračovaní plnenia predprimárneho vzdelávania v MŠ, o predčasnom zaškolení a o plnení PŠD mimo územia SR.

             

            Dňa 29.03.2023 sa v našej škole uskutoční deň otvorených dverí. Ste srdečne vítaní.

            Tešíme sa na našich nových prváčikov!

            Kolektív ZŠ s MŠ Brehy

          • Hľadáme mentorov do RCPU

          • Otvárame výberové konanie do nového RCPU pre okres Banská Štiavnica, Žarnovica, Žiar nad Hronom.

            Obsadzujeme 7 mentorských miest.

            Koho hľadáme?

            Šikovného, inšpiratívneho a aktívneho pedagóga otvoreného inováciám, ktorý má potenciál formou mentoringu podporovať ostatných učiteľov.

          • Bedmintonový turnaj zamestnancov školy

          • Deň učiteľov sme oslávili športovým dopoludním. Zamestnanci školy sa zúčastnili bedmintonového zápasu.Za organizáciu ďakujeme kolegovi Romanovi Klongovi, za poskytnutie priestoru obecnému úradu a za medaily pre účastníkov pánovi starostovi Michalovi Šlavkovi.

            Športové dopoludnie sme zakončili slávnostným obedom v Penzión Tajch.

            Dnešný deň sme si užili, dobre sme sa zabavili a nasmiali.

          • Kniha

          • Blokové vyučovanie v štvrtom ročníku malo tému Kniha. Žiaci pracovali s vlastnou obľúbenou knihou, z ktorej mali zistiť rôzne informácie- autora, ilustrátora, počet strán, hlavné a vedľajšie postavy, atď. Žiaci si vyrobili záložky, vyhľadávali názvy rozprávkových kníh a riešili slovné úlohy. V skupinovej úlohe pracovali s poprehadzovaným textom. Najprv si museli pohľadať správnu skupinu s rozprávkou, potom upravili poprehadzovaný text a priradili správny názov rozprávky. Všetkým išla práca odruky a stihli si pochutnať aj na dobrotách, ktoré pripravili šikovné maminy. Ďakujeme aj rodičom a starým rodičom za návštevu, ktorá spríjemnila atmosféru blokového vyučovania.

          • ŽIVÁ HMOTA vs. BUNKA

          • Názov blokového vyučovania v ôsmom ročníku. Žiaci si na začiatku hodiny vybrali bunku, či už rastlinnú alebo živočíšnu, ktorej vlastný model následne vytvárali. S chuťou lepili, strihali, rezali, piekli... išlo im to perfektne, veď posúďte sami. Pri tvorbe jednotlivých súčastí t.j. organel použili rôzny materiál – plastelínu, polystyrén, drevo, gombíky, zemiak, cestoviny,... Každý model bunky musel obsahovať okrem názvu aj dvojjazyčné označenie organel. V ďalšej fáze si nadobudnuté poznatky o mikroskopovaní overili pri pozorovaní dužinatej šupiny cibule a prieduchov na spodnej čepeli listu pelargónie, z ktorých nechýbal ani vypracovaný záznam. Na konci blokového vyučovania sme si vytvorené modely buniek a zistené závery z pozorovania svetu pod mikroskopom odprezentovali, pocity pozdieľali. Všetkým sa dnešný deň páčil. Úplne na záver každý účastník blokovky dostal kus jedlej rastlinnej bunky z piškótového cesta.

          • Austrálske defilé

          • Veľmi zaujímavé dopoludnie sme prežili so žiakmi deviateho ročníka pri blokovke pod názvom „Austrálske defilé“, ktorou sme ukončili tematický celok Austrália, Oceánia. Virtuálne sme sa na pár hodín zaujímavo a hlavne originálne ocitli na kontinente protinožcov a priľahlej Oceánie. Mali sme možnosť v „televíznom štúdiu“ si vypočuť rozhovor s mladomanželmi, ktorí sa vrátili zo svadobnej cesty okolo „zázračnej skaly“ – Uluru. Obsahovo aj prevedením bol fantastický rozhovor s cestovateľmi, ktorí navštívili Žraločiu zátoku. V štúdiu sa objavil aj slovenský cestovateľ so svojim domorodým kamarátom z Havajských ostrovov – Waikom, ktorí nám tiež rozsiahlo opísali svoje pocity a poznatky z Havajských ostrovov.

            V ďalšej časti si žiaci vytvorili maľbami na tvár masky austrálskych domorodcov – Aborigénov a tiež masky podľa vlastnej fantázie s motívmi Austrálie, čo bolo veľmi zaujímavé. Medzi sebou si aj zasúťažili v kvíze o Austrálii a Oceánii, kde si otázky navzájom vymysleli súťažné družstvá. Žiaci vyhľadávali informácie o mnohých kuriozitách Austrálie a zistili mnohé pozoruhodnosti, ktoré ich celkom zaujali.

            Obdivuhodný výkon podali deviataci pri známom tanci Maorov – Haka. Za necelú štvťhodinu nácviku sa im podaril veľmi pekný výkon, predvedený pred dosť početným publikom, ktoré na záver nešetrilo potleskom.

            Celá blokovka sa niesla v perfektnej atmosfére, nechýbala aktivita, úsilie, disciplína, kreativita, originalita a čo je dôležité, zažili sme pri vyučovaní aj kopec humoru a zábavy. Spokojnosť so svojou činnosťou prejavili aj samotní žiaci pri záverečnej spätnej väzbe. Dnes bola radosť učiť sa s deviatakmi.

          • Životný štýl alebo rebelstvo?

          • Siedmaci dnes pracovali s témou sociálnych skupín a subkultúr v našej spoločnosti.Cieľom bolo ukázať im rôznorodosť v ľudskej spoločnosti, pochopiť, že rozdiely medzi ľuďmi sú normálne a v spoločnosti potrebné. Na úvod čítaním s porozumením zistili, ktoré skupiny ľudí môžeme zaradiť do subkultúry, čo slovo subkultúra znamená, a prečo sú pre mladých ľudí subkultúry dôležité. V skupinách zisťovali akých všetkých sociálnych skupín sú sami členmi, na čo nadviazali spracovaním vybraných subkultúr v  spoločnosti: Hippies, Punk, Vegán, Hip-Hop a Skinhead. Sily si zmerali aj s veľmi populárnou témou Pravda alebo Hoax, keď museli sami vytvárať hoaxy a následne argumentovať prečo a ako zistiť, že daná informácia hoaxom naozaj je. V záverečnej prezentácií  odprezentovali spolužiakom svoje zistenia, plagáty, postrehy k jednotlivým subkultúram, ktoré doplnili  typickými znakmi ako oblečenie, hudba, jedlo a pod. Tou najmúdrejšou vetou, ktorá dnes počas blokovky odznela, bol postreh od Patrika Lalku na záver: "Asi je dobre, že sú ľudia rôzni, nemôžeme byť všetci rovnakí, to by bola nuda, svet by bol nudný." Neostáva nič iné, len pritakať a dúfať, že budúca generácia si bude zastávať toleranciu a rešpekt v spoločnosti. 

          • DOD 2023

          • Dnešný DOD v našej škole dopadol na výbornú.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nás prišli navštíviť. Veríme, že sa vám u nás páčilo.

            Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa na príprave a priebehu dnešného dňa podieľali.

          • Someone else for one day

          • Na marcovej blokovke sa piataci na chvíľu ocitli v koži niekoho iného. Vo svojich skupinách sa stali obyvateľmi Anglicka, Škótska, Severného Írska a Walesu. Ich úlohou bolo hľadať základné informácie o týchto krajinách, plniť kreatívnu výzvu v podobe prípravy anglického pikniku, lekcie írskeho tanca, stavby hradu, či šitia kiltu. Predstavili sa nám v pôvodných národných jazykoch alebo nárečiach. Na červenom koberci sme sa stretli s nejednou známou osobnosťou Spojeného Kráľovstva a nakoniec sme sa vydali na štyri zaujímavé výlety. Blokovku sme zakončili čajom o piatej a sendvičmi so zaujímavými náplňami. Pri záverečnej reflexii sme zistili, že máme stále rezervy v čítaní zadaní s porozumením.

          • Bájky na bajkoch

          • Na dnešnej bájkovej/bajkovej blokovke si šiestaci zopakovali vedomosti z bájok a bájí v pracovnom liste a zároveň si k tejto téme vytvorili komiks. Niektorí si dali na nich naozaj veľmi záležať a tak vznikli pekné a originálne diela. Pôvodná bájna trasa, ktorú sme mali absolvovať na bicykloch, sa kvôli nepriaznivému počasiu zmenila na bájnu trasu v telocvični. Žiaci si vyskúšali prekážkovú dráhu, ktorá otestovala ich kondičku. Ako nám neskôr na záver prezradili, táto aktivita sa im zo všetkých páčila najviac. Výsledné časy prekážkovej dráhy si žiaci zapísali a potom z nich vypočítali priemerný čas, čím si okrem priemeru zopakovali aj delenie desatinných čísel. Aj napriek rannému mrazu prišli niekoľkí dobrovoľníci do školy na bicykloch. Najprv si šiestaci vyhľadali na internete povinnú výbavu bicykla a následne spolu skontrolovali, či ju majú aj bicykle ich spolužiakov. Pri príležitosti mesiaca knihy – marec, vytvorila každá dvojica zo svojich dnešných výstupov vlastnú knihu a navrhla k nej aj obal. Na spoločnom vyhodnotení odprezentovali knihu a zhodnotili, čo sa im páčilo, resp. čo by na blokovke zmenili.

          • Školy, ktoré menia svet pre najmenších

          • Naše pani učiteľky sa zúčastnili druhého tréningu programu Školy,ktoré menia svet určený pre MŠ a 1.stupeň ZŠ vo Zvolene. Cieľom treningu bolo: 1. Zistiť viac o tom, ako predchádzať syndrómu vyhorenia a ako si rozvíjať psychickú odolnosť, 2. Budovať so žiakmi a deťmi vzťahy založené na slobode a zodpovednosti, 3. Naučiť sa využívať reflexiu a spätnú väzbu ako bežnú súčasť vyučovania, 4. Pochopiť, ako funguje umelá inteligencia a aký potenciál/hrozby v školstve predstavuje, 5. Vedieť pracovať s rodovými stereotypmi u detí a žiakov, 6. Dokončiť návrh systémových zmien v občianskom vzdelávaní na MŠ a 1.stupni ZŠ.

            Bolo výborne. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Poďakovanie

          • Veľké poďakovanie patrí všetkým našim žiakom, rodičom, Rade rodičov a pánovi starostovi, že si na nás -učiteľov- dnes spomenuli a obdarovali nás kvietkom, sladkosťou a milým slovom.

            Ďakujeme.

          • 📌Riaditeľské voľno📌

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Brehy v súlade s § 150 odsek 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že dňa 30. marca 2023 (štvrtok) udeľuje všetkým deťom v materskej škole a žiakom základnej školy riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov – prerušenie distribúcie elektriny. ŠKD nie je v prevádzke.

            V tento deň sú deti MŠ a žiaci ZŠ odhlásení z obeda v školskej jedálni.

          • Týždeň v MŠ

          • Deti z MŠ navštívili mestskú knižnicu v Novej Bani. Mali možnosť popozerať si knihy a stráviť tam príjemné dopoludnie.

            Pokračujeme aj projekte “Zeleninkovo”. Tento týždeň sme rozprávali o uhorke. Deti si ju šúpali, nakrájali a pochutnali si na zdravom uhorkovom šaláte. Vonku sme si zasadili hrášok, cuketu a fazuľku. Deti pracovali ako včielky a tešia sa na úroduZ pálenia Moreny mali všetci veľký zážitok.

          • Cesta vodnej kvapky

          • Ďalšia spoločná aktivita všetkých troch oddelení na tému - 22.marec Deň vody.Cieľ spoločnej aktivity bolo diskutovať o ochrane vody,čarovať a experimentovať s vodou,pochopiť potrebu ochrany životného prostredia.Názvy aktivít: Čarovanie s farebnou vodou,Zázračné vrecko,Cesta vodnej kvapky,Krhličky,Krásny obraz a Vystrašené korenie

          • Marec mesiac knihy

          • Tento týždeň sme odštartovali aktivitami v knižnici pre druhý stupeň. Opäť sme využili rovesnícky prístup a šikovní deviataci tak sprevádzali žiakov knižnou šifrou, tajničkou, čítaním s porozumením, puzzle a hrou cez QR kód. Verím, že sa nám podarilo vytvoriť v knižnici príjemnú atmosféru a zároveň našich druhostupniarov inšpirovať a podnietiť k čítaniu kníh. Moje špeciálne poďakovanie patrí deviatakom Sofii D, Sofii H. a Paťovi S. za ich spoluprácu, šikovnosť a angažovanosť.