• “Voda pre mier”

          • Takisto ako hlavná téma Svetového dňa vody, tak aj marcová blokovka ôsmakov sa niesla v tom istom štýle. Ako vieme, voda tvorí 2/3 povrchu Zeme a 70% ľudského tela, preto je nevyhnutná pre náš život.A tak sme sa rozhodli priniesť túto tematiku medzi škôlkarov. Žiaci ôsmeho ročníka sa rozdelili do dvoch tímov "veľkí" a "malí." Rovesnícke vyučovanie v oboch skupinách začalo interaktívne a žiaci sa na základe vytvorených obrázkových pojmových máp (ďakujeme Tamarke) pýtali škôlkarov, čo si myslia, že bude predmetom nasledujúcich aktivít. Ako veľkí, tak aj malí škôlkari boli aktívni a nebáli sa zapájať.

          • Veľkonočná tvorivá dielňa 

          •  

            Tradične v našej škole s príchodom veľkonočných sviatkov, mávame tvorivé dielne pre 1. stupeň. 
            Deti si vyrobili veľkonočných zajačikov, kuriatka, výrobky z hliny, košíky z pedika. Najväčším potešením bolo pletenie korbáčov a môžme ísť šibať. Ďakujeme našim hosťom, že si našli čas v tejto uponáhľanej dobe a prišli medzi nás a niečo nové nás naučili.

          • Deviatacká hradná cesta

          • Na marcovej blokovke sa naši deviataci preniesli do obdobia stredoveku a prešli si deviatackou hradnou cestou. Pani učiteľky pre nich pripravili veľa rôznych aktivít, v ktorých mali využiť svoje vedomosti a zručnosti z rôznych predmetov.  Rozdelili sa do troch skupín a ich práca naplno začala. Zostrojili hrad  z geometrických telies, navrhli erb pre svoju skupinu, napiekli osúchy z kyslého mlieka. Školou sa niesla vôňa opečeného cesta a  bola radosť pozorovať najmä chlapcov, ako miesia svoje prvé cesto a valčekom z neho formujú svoje prvé pekárske výrobky. A veru boli výborné. Na hradoch museli samozrejme platiť pravidlá, a tak sa skupiny pustili do písania listín pomocou kaligrafického pera a tušu ako hradní pisári. Opaľovanie krajov papiera cítili asi aj pani kuchárky v kuchyni, ale stálo to za to. Niektorí ich aj spečatili voskom. Aké by to boli hradné slávnosti bez korunovačných klenotov? Ani v tomto sa skupiny nedali zaskočiť. Vyžrebovali si, ktorý klenot majú vytvoriť a...výsledky ich práce si môžete pozrieť v pestrej fotogalérii. Pracovali všetci naozaj skvele, tímovo a bolo vidieť, že ich téma blokového vyučovania veľmi zaujala.

          • Blokovo u prvákov

          • Prváci začali blokové vyučovanie na tému Voda rozhovorom a rozprávkou o kolobehu vody v prírode. Prvou úlohou bolo vyhľadať ukryté kvapky vody a vypočítať príklady na nich. V dvojiciach čítali príbeh o kvapke Katke a riešili tvorivé úlohy. Na pokusoch si ukázali ako vznikajú mraky, vyparovanie, dážď a nakoniec vyčarovali farebnú dúhu. Pomocou maliarskej fólie vytvorili vlastnú vodnú hladinu a pohybom menili jej intenzitu. Deti mali veľa vedomostí o vode a šetrení vody a pomocou názorných ukážok a tvorivých aktivít si ich na blokovke rozšírili a zabavili s.

          • Poďakovanie

          • Ďakujeme nášmu pánovi starostovi Michalovi Šlavkovi, ktorý nám ku Dňu učiteľov takto milo spríjemnil náš deň.

            Ďakujeme, že si váži našu prácu.

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 25.3.2024 sa uskutočnilo školské kolo v kategórii D – TP.

            Úspešní riešitelia:

            Tomáš Mikuška (6.A) – postupuje do okresného kola,

             Karolína Sollárová (7.A) – postupuje do okresného kola,

            Oliver Szalay (6.A), Michaela Gondášová (6.A), Tamara Bocánová (6.A), Petra Žarnovičanová (6.A),

            Maxim Lehmann (6.A), Andrea Minková (6.A), Natália Králová (6.A), Bibiana Kureková (7.A),Oliver Brodziansky (7.A)

             

            Srdečne blahoželáme!

          • Cesta kvapky vody

          •  

            Rovesnícke vyučovanie v druhej triede viedli naše siedmačky Bibka a Kaja. Pod vedením pani učiteľky Mirky Forgáčovej si pripravili zaujímavé úlohy a pokusy súvisiace s vodou. Druháci si zopakovali čo už o kolobehu vody v prírode vedeli a naučili sa aj niečo nové.

            Ďakujeme p.učiteľke a dievčatám za čas, ktorí venovali príprave dnešného dňa. Stálo to za to!

            "Bolo super, najskôr sme si dali pokyny a odprezentovali prezentáciu. Potom sme si pustili rozprávku a spravili osemsmerovky. Po osemsmerovkách sme mali krátku prestávku a deti sa občerstvili jedlom ktoré doniesli. Po občerstvení sme spravili pokus na tému: "Kolobeh vody v prírode" a vyrobili papierové kvapky, kde sme napísali rôzne informácie o vode. Na koniec blokovky sme si ju vyhodnotili"-stručné zhodnotenie našich siedmačiek.

          • Voda je život

          • " Voda je život" - bol názov dnešného blokového dňa. Na začiatku sme si pozreli krátku rozprávku o putovaní kvapky,  kde sme sa dozvedeli,  akou dlhou cestou musí prejsť kvapka,aby sa dostala až k nám.  Deti potom pracovali na tvorbe knihy s názvom- " Kolobeh vody", bol to celodenný projekt, na ktorom postupne pracovali celé štyri hodiny. Potom sme sa zahrali na hľadačov vodných kvapiek v podobe behacieho diktátu,  vypočítali sme pár príkladov a zachytali si rybky. Ďalšia povinná úloha bolo čarovanie s vodou, kde deti robili pokus s vodou a olejom a vznikli im naozaj krásne plávajúce guličky. Posledná úloha nás potrápila najviac, ale vďaka ich šikovnosti a vynaliezavosti im vznikli nádherné vodné príšerky.  Museli samé pracovať podľa napísaného postupu a vytvoriť vlastnú vodnú príšerku.  Dnešná blokovka bola naozaj  náročná, ale za to plná bádanie a tvorenia a dopadla perfektne. Ďakujeme aj za dnešné občerstvenie.

          • Krajiny V4 v pohybe


          • Siedmakov dnes hneď na začiatku blokového vyučovania čakala prvá výzva – rozlúštiť skratku V4, za ktorou sa skrývali cieľové krajiny dnešného vyučovania. Žiaci potom pracovali v skupinách, aby sa spoločnými silami dozvedeli niečo o Slovensku, Česku, Poľsku a Maďarsku. 
            Informácie, na ktoré sa zamerali neboli len také hocijaké a všeobecné. Dnes preskúmali ich športovú kultúru. Hľadali obľúbené športy, zostavovali rozcvičku pre jeden vybraný šport a v angličtine vytvorili rozhovor so známou športovou osobnosťou. Video spracovania týchto rozhovorov boli naozaj super!
            Pekné počasie nás vytiahlo aj von, kde žiaci základné geografické informácie o jednotlivých krajinách premenili na prírodné mapy so zaznačením riek, pohorí, miest či dominánt krajín. Pohybovali sme sa už potom medzi školským dvorom a telocvičňou, v ktorej pripravili niektoré skupiny zaujímavé cvičebné zostavy. Iné dali prednosť pohybu na čerstvom vzduchu.
            V záverečnej reflexii sme ocenili snahu, tvorivosť a nápaditosť žiakov pri plnení úloh. Žiaci naopak vyzdvihli to, že mohli stráviť čas aj vonku. Siedmaci, ďakujeme za spoluprácu.

          • Piataci a hudba

          • Piatacka blokovka sa niesla v duchu hudby. Porozprávali sme sa o vývoji a histórií hudby, pozreli si prezentáciu o výrazových prostriedkoch, ktoré využívame nielen v hudbe, ale aj v literatúre. Najväčšia zábava bola dopĺňanie slov do piesní od Modusu a Elánu. V rámci práce v skupinách skladali slová piesne (Mandolína, Obchádzka, Sokoly) do správneho poradia. Zahrali sa aj na reportérov a museli zrealizovať interview so slávnou hudobnou hviezdou, sami o sebe mali vytvoriť svoju vizitku ( životopis). Hrali sa pohybovú hru, kde museli vytlieskať, vylúskať alebo zahmkať pieseň podľa zadania. Na záver skladali nové slová piesne podľa karaoke hudby. Blokovka nás zabavila, ale aj potrápila.

          • Kto zabil Caesara?

          •  

            Šiestaci sa dnes na blokovke vydali do roku 44 pnl., kde si v starovekom Ríme založili detektívne kancelárie a ich úlohou bolo v skupinách nájsť vraha Gaia Iulia Caesara.

            Na začiatku sa z nich museli stať praví Rimania, preto sa museli obliecť do typického rímskeho odevu- tógy a museli si vyrobiť aj vavrínový veniec. Všetko preto, aby sa im podarilo v starovekom Ríme zapadnúť. 

            Následne so svojimi detektívnymi kanceláriami začali skúmať miesto činu a podozrivých z vraždy Caesara. Vypočúvali Kleopatru, našli Caesarove posledné slová, na mape starovekého Ríma, hľadali miesto činu a mnohé iné. Všetkým detektívnym kanceláriam sa podarilo Caesarových vrahov vypátrať a spísať v rámci ďalšej povinnej úlohy článok v novinách, ktorý túto udalosť zmapoval. Následný vytvorený text preložili do anglického jazyka, pričom zistili aj motív vraždy. 

            Dnešný cieľ blokovky všetci úspešne zvládli.

          • Exkurzia Nová Baňa

          • Tento krátky týždeň sme začali návštevou múzea v Novej Bani. Mali sme možnosť pozrieť si 3 expozície - Potterov parný stroj, Veľkonočné vajíčko a najnovšia interaktívna expozícia Pútikov vŕšok. Návšteva múzea bola super, dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií, vyskúšali interaktívne aktivity, zahlasovali za veľkonočné vajíčka. Naša cesta pokračovala do knižnice, kde nás milá teta Evka previedla jednotlivými oddeleniami, porozprávala o knižnici, oboznámila ako sa môžeme zaregistrovať. Dievčatá vybrali knižku, ktorú sme si začali v knižnici čítať Z knižnice viedli naše kroky do pizzerie, kde sme si pochutili na výbornej pizzi. Spokojní z pekného dopoludnia sme sa vrátili do školy.

          • Čítajme si...

          • V piatok 22.3. prebiehal v našej knižnici krásny projekt s názvom Čítajme si, ktorý organizovala Linka detskej istoty. Žiaci prvého stupňa si vypočuli krátku poučnú rozprávku, o ktorej tvorivo diskutovali. Taktiež sa aktívne zapájali do rozhovorov, začo boli odmenení drobnými darčekmi. Verím, že túto krásnu akciu zopakujeme aj o rok.

          • Deň otvorených dverí 26.03.2024

          • Deň otvorených dverí v našej základnej aj materskej škole-26.03.2024 sa blíži. Príďte sa k nám pozrieť. Všetci ste srdečne vítaní.

            Tešíme sa na Vás.

          • 💧Svetový deň vody💧

          • Aj v našej škole a škôlke si dňa 22.marca pripomíname Svetový deň vody- ktorý má tento rok motto: "VODA ZA MIER". Naši škôlkari, žiaci, učitelia si dnes preto obliekli biele, modré tričká, aby dali najavo, že si vodu chránime, vážime. Téma VODA je tiež naša nosná téma v rámci projektu Zelená škola a preto naši spolužiaci z kolégia Zelenej školy pod vedením p.učiteľky Forgáčovej pripravili krátku reláciu do školského rozhlasu o vode a tiež navštívili obecný úrad, aby prostredníctvom obecného rozhlasu pripomenuli všetkým občanom dnešný deň.

            Najbližšie dva roky sa o vode budeme rozprávať častejšie, budeme realizovať rôzne aktivity a hlavne budeme sa učiť šetriť najvzácnejšiu tekutinu na svete.